HK.dk logo

Her er grunden til at store it-projekter ofte fejler

19. juni 2017  |  HK Kommunal  |  Mogens Jepsen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Dårligt konsulentarbejde, mangelfulde analyser og ringe forståelse for, hvad et stort IT-projekt egentlig er for en størrelse. Det er nogle af grundene til, at offentlige IT-projekter ofte kuldsejler.

Navnene på store offentlige IT-projekter, som er løbet ind i store problemer er mange – og flere af dem endda i så store problemer, at de helt er blevet lukket ned.

Andre bare med meget længere og mere besværlig implementering og de mulige gevinster længere ude i horisonten.

Men nu har Søren Lauesen fra IT-universitet gået i dybden med fem store offentlige projekter for at finde frem til, hvad der er gået galt, fortæller IT-branchens nyhedssite (link ikke længere tilgængeligt 19-09-2019).

Forkert tilgang til problemerne

Ifølge sitet er hovedforklaringen, at det ofte er dyrt indkøbte konsulenter, der ender med at skrive så indviklede kravspecifikationer, at både kunde og leverandør mister overblikket over, hvad systemet reelt skal løse af problemer.

Dertil kommer, at disse kravspecifikationer ofte ikke omhandler hele virkeligheden, men udelader at beskrive vigtige og vanskelige elementer af løsninger. 

Eller endnu værre: Kravspecifikationen indeholder til tider fordyrende og unødvendige krav, som ikke er en følge af de reelle forretningsmæssige behov, men snarere er en følge af en teoretisk tilgang til problemstillingen.

Rapporten peger også på, at man ikke allerede i analysefasen tager højde for de ændrede arbejdsprocesser, der følger af et nyt system, men blot anser projektet for en ren it-implementering – og ikke som et forandringsprojekt.

Sådan sikres de gode projekter

Følger man anbefalingerne i rapporten, tegner der sig et gennemgående mønster, hvis man vil sikre bedre offentlige it-projekter:

  • Der opfordres til en arbejdskultur, hvor en klar og tydelig kommunikation og et større fokus på brugernes faktiske behov er noget, der skal prioriteres højere.
  • Det tydelige ledelsesmæssige fokus bør være på de forretningsmæssige krav, hvor man hele tiden tager udgangspunkt i brugernes virkelighed og i, hvilke problemer det nye it-system helt konkret skal løse.
  • Det anbefales at lave pilottests og prototyper tidligt i forløbet, så man hurtigt kan justere løsningen, ressourcer og tidsplaner. Derfor er det også vigtigt, at opfølgende analyser og bedre overvågning af projektet er en del af løsningen.
  • Ved store og komplekse projekter anbefales det at erstatte fastprisprojekter forankret i detaljerede kravspecifikationer med indkøb af agil kapacitet, hvor leverandør og kunde i fællesskab specificerer og løbende prioriterer de mest relevante krav
 


HR, økonomi, it og stab Digitalisering

bliv klogere på den kommunale og regionale sektor

Følg med i vores nyheder


hk.dk/aktuelt

Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk