HK.dk logo

Erhvervsuddannelse førte til drømmejobbet

22. juni 2017  |  IMI  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Faktisk var karriere ikke et ord, der optog Kristian Berggren for 20 år siden. I foråret begyndte han i et drømmejob – igen. Han mener selv, at han har været heldig, men det har også handlet om at definere sin arbejdsglæde, følge sine interesser og sætte sig overskuelige karrieremål.


De to bedste karrierevejledere hedder nysgerrighed og begejstring, mener Kristian Berggren, der selv har brugt dem begge som vejvisere i sin karriere. FOTO: Mark Knudsen

Op til årtusindeskiftet holdt datidens it-eksperter vejret, fordi de var bekymrede for, om alverdens computersystemer ville bryde sammen ved årsskiftet. Bekymringen handlede om, at computersystemerne kun var gearet til at kunne håndtere de to sidste cifre i et årstal – og dermed ikke ville kunne skelne mellem 1901 og 2001. Overgangen til det tyvende århundrede viste sig dog at forløbe problemfrit. Til gengæld spillede it det år også en skelsættende rolle for Kristian Berggrens karriere, selv han dengang ikke vidste noget om, hvordan den ville komme til at forme sig.

Han havde netop afsluttet sin lærlingetid hos det, der dengang hed EDB-gruppen i Herning, men i dag hedder EG, og kunne nu kalde sig intern it-supporter. Opgaverne gik primært ud på at hjælpe kollegerne med it-problemer, for eksempel hvis nogen havde problemer med at åbne et program. Et par år senere var det blevet tid til Kristians første karrieretræk.

– Jeg blev ekstern konsulent og skulle ud og lave it-infrastruktur for kunder. Det gav mig en helt ny indsigt, for ude hos kunderne skulle man sætte sig ind i, hvordan deres måske ret komplekse it-system fungerede og kunne finde fejl i installationerne, fortæller han.  

Teknologien udviklede sig hurtigt, og nogle gange oversteg opgavernes kompleksitet konsulenternes kompetencer. 

Stoppet af stress

– Det førte til stress hos flere af os. Allerede dengang var der fokus på stress på arbejdspladserne, men det var meget noget med, at folk selv var skyld i det, fordi de ikke havde magtet at sige fra i tide. Og de måtte selv ligesom finde ud af, hvornår og hvordan de så kunne komme tilbage igen. Jeg fik heldigvis sagt fra i tide, men efter det fandt jeg aldrig rigtig gnisten og kom ikke rigtigt op i gear igen. Så vi blev enige om, at jeg ikke længere skulle være der, fortæller Kristian, som samtidig også opdagede, at hans begejstring for it også var svær at finde frem.

Så det var tid til at finde på noget andet at lave. Noget helt andet.

– Jeg var nødt til at holde en pause fra it, og begyndte så i stedet at læse HF. Det første år var rigtig godt. Vores undervisere var superdygtige. Men på andet år, blev hele lærerstaben skiftet ud – og de nye undervisere levede ikke helt op til deres forgængeres niveau. Jeg blev i hvert fald ikke motiveret af dem, fortæller Kristian.

Undervejs var han også blevet formand for HK Ungdom, og han fandt ud af, at det, der motiverede ham i det hverv, var at arbejde med mennesker. Så da hans blik faldt på et stillingsopslag som underviser inden for it, satte det nogle tanker i gang.

– Hvis jeg skal være helt ærlig, så havde jeg længe spurgt mig selv, om jeg kunne bruge den viden, som jeg havde lært i mit første job, og omsætte den til noget i kombination med en videregående uddannelse efter HF. Men det var det at arbejde med mennesker, der var interessant for mig. Og hvis jeg skulle til at tage sådan en uddannelse, så ville det tage mig seks år mere på skolebænken, inden jeg for alvor ville kunne begynde på det, fortæller Kristian og fortsætter:

– Stillingsopslaget fik mig til at indse, at jeg kunne tage det, jeg var dygtig til, og bruge det med det samme ved at undervise. Og undervisning handler jo om mennesker. Så måske ville det være en genvej til at nå det samme sted hen, som jeg ville kunne nå med en længere uddannelse.

 

Ny kurs og ny teknologi

Kristian valgte genvejen og jobbet som underviser. Og han fik ret i, at det ville give ham den karriere, han ønskede sig – uden at vide, at det ville komme til at handle om cloudcomputing også kendt som skyen. Den var nemlig slet ikke opfundet dengang. Da den kom – skyen – var han i fuld gang med at undervise i alt muligt andet og langt mere basale problemstillinger.

– Og så begyndte det. Fra, at man indrettede kølige kælderrum med servere, så kunne man lige pludselig flytte data ud i skyen – og der kunne jeg godt mærke, at hvis jeg ville noget inden for it på det tidspunkt, var det med at hoppe på vognen, fortæller Kristian.

Det viste sig at være en god beslutning.

– Den førte til, at jeg i dag ved en masse om det, fordi jeg sørgede for at tilegne mig en masse kompetencer, som ikke ret mange har. Og der er en masse virksomheder, som ikke hoppede med på vognen dengang, men nu gerne vil være med, fordi der findes en masse gode it-løsninger i skyen, siger Kristian, som lige nåede sit 10 års jubilæum som underviser, inden det igen var tid til et jobskifte.

– I de seneste par år har jeg godt kunnet mærke, at jeg trængte til, at der skulle ske noget nyt. Og jeg ville gerne bruge og videreudvikle mine kompetencer inden for cloudcomputing på en ny måde, fortæller han.

Så i foråret begyndte han i drømmejobbet som senior cloud konsulent i virksomhed Timingo.

Held kan hjælpes på vej

Selv om Kristian har følt sig hjulpet på vej af en god portion held i sin karriere, så er nogle af de afgørende vendepunkter opstået ud af uheldige omstændigheder som eksempelvis stress og uinspirerede undervisere. Men det er muligt både at undgå den slags og samtidig finde sin egen vej til drømmejobbet, hvis man spørger Kristian – og især stiller sig selv et par vigtige spørgsmål undervejs.

– Hvis du er nyudklækket it-supporter, som jeg selv var i år 2000, bliver du nødt til at spørge dig selv om, hvad du gerne vil lave om to år. Når du har fundet svaret, så bliver du nødt til at finde ud af, om du er et sted, hvor der mulighed for at opnå det, du gerne vil. Hvis det er en stor arbejdsplads, kan der måske være mulighed for at få lov til at prøve noget nyt på samme arbejdsplads. Måske kan du gå fra helpdesk til infrastruktur, hvis det er den vej, du vil, siger han og fortsætter:

– Du skal vælge noget, som du synes er spændende, for så er der bedre mulighed for at drive det derhen, hvor du gerne vil – selv om du måske endnu ikke præcis ved, hvor det er. Den største risiko er at stå stille og ikke få tilegnet sig ny viden, for tiden løber ud på et tidspunkt. Men hvis man sørger for, at beskæftige sig med det, der begejstrer en, så er det lettere at finde ud af, hvordan ens kompetencer kan bruges i nye sammenhænge, lyder rådet fra Kristian. 

Karriere Kompetencer Karriereudvikling

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk