HK.dk logo

OK 17: Fuld løn under 13 ugers forældreorlov fra nu af

22. juni 2017  |  HK Privat  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Fra 1. juli får nybagte forældre, der er dækket af overenskomst på deres arbejdsplads, fuld løn under 13 uger af forældreorloven. Det giver flere penge og gavner ligestillingen.


Familieforøgelse

Fremover kan forældre få fuld løn i 13 uger af forældreorloven. Det sker som et resultat af forårets overenskomstforhandlinger på det private arbejdsmarked.

Hidtil har der været et loft på 140-145 kroner pr. time, men fra 1. juli er der fuld løn i 13 uger af forældreorloven, hvis man er dækket af eksempelvis industriens funktionæroverenskomst eller en anden af HK/Privats landsoverenskomster. Der kan dog være forskel på detaljerne i reglerne, så tjek din egen overenskomst på MitHK for at se, hvad der gælder for dig. 

Forældreorloven varer i alt 32 uger og er den del af orloven, som forældre til en nyfødt kan dele. Ud af de uger er de 5 uger reserveret den ene forælder og 5 uger forbeholdt den anden forælder. Forældrene kan selv aftale, hvem der skal holde de sidste 3 uger. 

Godt for ligeløn i det lange løb
Det er godt for ligestillingen i familien, understreger Marianne Vind, næstformand for HK/Privat.

- Når begge forældre får lige muligheder for at holde en del af forældreorloven med fuld løn, forsvinder det økonomiske argument for, at moren skal holde orloven, fordi hun som oftest tjener mindst, siger hun.

Og når fædrene tager mere forældreorlov, er det godt for fars relation til den lille, godt for parforholdet og der bliver bedre muligheder for, at mødrene ikke bliver forbigået på grund af barselsfravær ved de næste lønforhandlinger, mener Marianne Vind. 

Marianne Vind er ikke alene om at mene, at den nye rettighed i overenskomsterne vil komme til at gavne ligestillingen - læs bare her

Orlov ved familie-forøgelse

Når man er overenskomstdækket på industriens funktionæroverenskomst, får man fuld løn under graviditetsorloven, barselsorloven, fædreorloven og under 13 uger af forældreorloven. Rettighederne gælder i vid udstrækning også HK/Privats øvrige landsoverenskomster, men tjek din egen overenskomst for at vide, hvad der gælder for dig. Er man ikke overenskomstdækket, gælder de regler, der er beskrevet i ens ansættelseskontrakt. Alle er via barselsloven dog sikret et minimum, der svarer til dagpengesatsen.  
Et forløb består af: 
•  Graviditetsorlov til moren på 4 uger før
    forventet fødsel 
•  Barselsorlov til moren på 14 uger efter
    fødslen
•  Fædreorlov på 2 sammenhængende uger
    efter fødslen (eller efter aftale med
    arbejdsgiver inden barnet fylder 14 uger)
•  Forældreorlov på 32 uger, som forældrene
    kan dele.

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk