HK.dk logo

Momsdetektiven Lena har hentet 8,4 millioner hjem

22. juni 2017  |  HK Kommunal  |  Mogens Jepsen

Siden Lena Nielsen fik til opgave at se på momsregnskabet i Hedensted Kommune, har hun hentet ikke mindre end 8,4 millioner kroner hjem til kommunen. Det hele startede med, at chefen stillede en lille uskyldig hvid mappe på hendes kontor.

Det er måske meget sigende for Lena Nielsen, at i de ti minutter hun har måttet vente på, at bemeldte journalist skulle komme til interviewet, har hun brugt på at søge efter fejlkonteringer.

Og da vi så giver hånd før interviewet, sker med det med bemærkningen.

- Men jeg nåede da lige at finde 11.000 kroner, mens jeg ventede.

Lena Nielsen har udviklet, ja nærmest perfektioneret sin egen opgave til at blive en slags momsdetektiv.

For ud over at klare en række faste opgaver i økonomiafdelingen så som omkostningsregnskaber, afstemninger, momsregnskaber og vedligehold af stamdata så står hun nu også for at finde momspenge til sin kommune.

En opgave hun selv har udviklet og perfektioneret ved at bore sig dybere og dybere ned i momsregler, konteringsregler og ikke mindst de fjerneste kringelkroge af økonomisystemet.

Så velkommen til den mere nørdede del af den kommunale forvaltning.

Eller som Lena selv siger det:

- Jeg kan godt høre, at det lyder nørdet, og det er det selvfølgelig også på sin vis, men der er noget enormt fascinerende ved at få en ide til, hvilke posteringer der skal kigges efter i sømmene og finde en vej inde i økonomisystemet til at trække netop de posteringer ud på netop det område og så opdage, at der ligger tusindvis af kroner, som kommunen har til gode i momsrefusion.

Hentet millioner hjem

Lena Nielsen, 53 år, oprindelig bankuddannet men har siden taget kommunom og diplom i offentlig forvaltning. Har arbejdet i Hedensted Kommune siden 1996 og altid i økonomiafdelingen – men med mange forskellige slags arbejdsopgaver.

Lena vil ikke helt sige, at hun får et kick ud af det – men det er tæt på.

Sidste fredag fandt hun fx 172.000 kroner ved at gå posteringer vedrørende erstatninger fra et forsikringsselskab igennem.

Det hele handler om at finde fejlposteringer. Altså at tjekke om en faktura med moms også er konteret på en konto, der løfter moms (af).

Selv om en kommune som udgangspunkt ikke er momsregistreret, får den moms refunderet vedr. udligningsordningen. Pointen er, at i en lang række tilfælde kan moms refunderes, selvom der ikke er moms på fakturaen.

- Men da al bogføring er decentraliseret i Hedensted, sker der en del fejlkonteringer, og det er så dem, jeg er på jagt efter.

Men tricket er tit at få ideen til, hvor der kan være en udgift/indtægt – efter en særlig regel – som indbefatter moms, og hvor der potentielt er penge at hente, hvis den altså er posteret forkert. Men spørgsmålet er for Lena, hvor posteringen så gemmer sig.

For eksempel så Lena på den såkaldte positivliste, at man må tage moms hjem af fakturaer fra private tandlæger, selvom der ikke er moms på, men det kræver, at der står et navn eller cpr-nr. på regningen, og at den bliver konteret på den rigtige art. Hvis kommunen gør det, får den 29 procent af de 25 procents moms.

- Ja, sådan er reglen altså, så det var bare at finde hver enkelt faktura, og gennemgå dem for cpr-nr. eller navn. Den operation gav faktisk 55.000 kroner.

På samme måde fortæller positivlisten, at befordring af elever i grundskolen også giver adgang til momsrefusion, hvis det bliver konteret på den rigtige gruppering.

Og minsandten om der ikke gemte sig godt 350.000 kroner på den konto.

Faktisk kunne Lena for nylig gøre op, at hun siden 2015 har tjent ikke mindre end 8,4 millioner kroner til kommunen.

”Åh den skide moms”

Det hele startede i 2008 med, at hendes daværende chef kom med en mappe under armen, stillede den på hendes kontor – med beskeden: ”Pas nu godt på den”!

Det viste sig at være rapporter med de foregående års momsopgørelser.

Hvad hun ikke vidste var, at hun dermed havde fået opgaven med den årlige momsopgørelse ved regnskabsafslutningen, så i de følgende år lavede hun momsopgørelsen, uden rigtigt at vide hvad det egentlig var, hun lavede.

- Jeg fandt bilag, trak tal ud, men havde ikke noget forhold til dem, overhovedet. Ja, faktisk tænkte jeg nok mest ”åh, den skide moms”.

I 2013 tilbød et eksternt konsulentfirma at lave en momsgennemgang, som de selvfølgelig skulle honoreres for - med en vis procentdel af det beløb de fandt. En udgift som kunne spares, hvis kommunen selv klarede opgaven.

I 2015 skete der noget afgørende. Lena og hendes nye chef sad i en frokostpause og snakkede om, at det kunne være godt, hvis kommunen selv kunne lave en momsscreening i stedet for at have et eksternt konsulentfirma til hjælp.

- Og om det var noget, jeg kunne tænke mig.

Og det var det, for nu var hun begyndt at forstå, hvad det var, det hele gik ud på, og synes det var spændende at lege detektiv.

Så de seneste to år har Lena brugt tid på at finde rutiner og måder at finde fejlkonteringer på. Og det er den vej fra ide til, måske, at finde en fejl, som fascinerer hende ret så meget – og så det med tal.

- Jeg kan huske, at regning i folkeskolen var mit absolutte yndlingsfag. Det at kunne sætte to streger under et tal har altid givet mig en vis tilfredsstillelse. Budgetlægning siger mig ikke så meget, da det er fyldt med usikkerhed og forudsætninger. Næh, tal med to streger under, det er lige mig.

De 4 vigtigste redskaber

  1. Bekendtgørelse om momsrefusionsordning for kommuner og regioner
  2. Momsrelationstabellen (Bekendtgørelsen i tabelform – men med angivelse af hvilken momsindikator de forskellige posteringer får, og om det er inden for normal købsmoms eller udenfor)
  3. Positivlisten (Oversigt over hvilke funktioner der giver adgang til momsrefusion selvom der ikke er moms på fakturaen, og hvilke betingelser der skal være opfyldt for at få refusionen)
  4. Indenrigsministeriets konteringsvejledning – også kendt som ”Den gule”.

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk