HK.dk logo

Ny dagpengeaftale skal tilgodese selvstændige

22. juni 2017  |  IMI  |  Rani Bech Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

En bred aftale om et dagpengesystem, der i højere grad skal tilgodese freelancere, selvstændige og atypisk ansatte blev indgået i slutningen af maj og forventes lovbehandlet, så det kan træde i kraft næste sommer


Freelancer Malene Hald har oplevet, at dagpengesystemet ikke var til for hende. Som freelancer med selvstændig virksomhed har hun nemlig ikke kunnet optjene en dagpengeret efter de nuværende regler. FOTO: Mark Knudsen

I de seneste år har det første skridt på vejen ud af arbejdsløshed været et af de mange deltidsjob, der blev oprettet under krisen – måske kombineret med freelancearbejde eller omvendt. Sådan var det også for Malene Hald, der blev færdiguddannet grafiker lige ved krisens begyndelse og selvstændig ved et tilfælde.

– Jeg havde ikke planlagt at blive freelancer. Jeg ville bare gerne kunne leve af mit fag, og så var det sådan, det faldt ud. Alternativet ville være, at jeg skulle have været på dagpenge, indtil jeg kunne få et fast fuldtidsjob et sted. Det betød, at jeg fik nogle opgaver, der var med til at gøre en nyuddannet grafiker som mig dygtigere, siger hun.

Reglerne er i dag indrettet således, at ledige freelancere ikke må have en plan om at kunne komme til at leve fuldt ud af deres freelancearbejde, fordi dagpengesystemet ikke må forveksles med støtte til opstart af virksomhed. Men ifølge Malene Hald har det i højere grad været med til at fastholde ledige i deres arbejdsløshed i stedet for at hjælpe dem ud af dagpengesystemet.

Freelanceopgaver fører til job

– Jeg har mange kunder, som har en del opgaver til en grafiker som mig, men de har måske ikke opgaver nok til en fuldtidsstilling. Men med tiden viser det sig måske, at det har de faktisk alligevel. Det kan være virksomheder, som ikke helt kender deres kommunikationsbehov, før de begynder at se resultatet af kommunikationsopgaverne, siger Malene Hald og fortsætter:

– På et tidspunkt tilbød en af mine kunder at ansætte mig på deltid, fordi de mente de fik mere ud af at have mig i huset, end som freelancer. De brugte så mange penge på mig, at de kunne ansætte mig 15 timer om ugen.

Malene Hald tog imod jobbet, fordi alternativet var at miste kunden. Med tiden blev det til et fuldtidsjob, som hun dog overlod til en anden grafiker.    

– Jeg synes, det er megafedt, at jeg på den måde kunne være med til at skabe et job. For mit vedkommende var der nogle andre opgaver hos nogle andre kunder, jeg gerne ville kaste mig over. Det sker ofte, at opgaver det ene sted fører til opgaver et andet sted. Og det kan føre til noget, man kan leve af og dermed komme ud af dagpengesystemet.  

Kunder vil have en faktura

De timer, der tæller med i optjeningen af dagpengeretten, skal fremgå af enten en lønseddel eller alternativt en lønopgørelse, mens de timer, som en ledig, anfører på en faktura, ikke tæller med i optjeningen – men dog i modregningen af dagpengene.

– Det lyder måske meget simpelt, at man bare kan sende en lønopgørelse i stedet for en faktura. Men i praksis er det ikke sådan, det foregår. Der er moms på den slags arbejde, jeg udfører, og derfor skal jeg selvfølgelig have et regnskab til det. For mange af mine kunder, har det også stor betydning. De har budgetter til projekter, hvor fakturaen skal indgå. I deres regnskaber duer det ikke med en lønopgørelse, siger Malene Hald.

Det er på baggrund af den virkelighed, at regeringen nedsatte en arbejdsgruppe til at komme med forslag til forbedringer af dagpengesystemet for freelancere, selvstændige og atypiske ansatte. Det vurderes, at mindst 28 procent af danskerne er i den type ansættelsesforhold.

I midten af maj blev der indgået en bred politisk aftale om forbedringerne af dagpengesystemet. Aftalen giver blandt andet ledige ret til at bruge alle deres skattebaserede indtægter til optjening af dagpengeret. Ledige må med den nye aftale også udføre freelanceopgaver eller være selvstændige med det for øje, at komme til at leve af disse indtægter, så de kan komme ud af dagpengesystemet.

Regeringen forventer at fremsætte aftalen som et lovforslag, der kan nå at blive behandlet, så reglerne kan træde i kraft fra 1. juli 2018.

Arbejdsmarked Jura

Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk