HK.dk logo

Rigsrevisionen opgraderer SSI-undersøgelse

22. juni 2017  |  HK Stat  |  DL-F  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Efter en revision af salget af statens vaccinefabrik og SSI Diagnostica har Rigsrevisionen nu indledt en mere grundig undersøgelse. Det viser en aktindsigt, HK Statbladet har fået. Nyheden vækker glæde hos SF og Enhedslisten.

Først gravede sporhundene fra Rigsrevisionen lidt. Så fandt de noget, og nu vil de grave endnu mere. 

Sådan er situationen efter salget af statens vaccinefabrik og SSI Diagnostica. HK Statbladet har modtaget en aktindsigt fra Rigsrevisionen, der viser, at statens egne vagthunde i første omgang indledte en revision af sagen i februar. 
I løbet af foråret har revisorerne gransket sagen, men undervejs løfter de sløret for oplysninger, der kræver en mere grundig undersøgelse, viser dokumenterne. 

Rigsrevisionen ønsker ikke at udtale sig om sagen og om, hvad det er revisorerne har snuset sig frem til, men af aktindsigten fremgår det, at rigsrevisor Lone Strøm den 2. juni skrev til Sundheds- og ældreministeriets departementschef Per Okkels, at revisorerne nu vil gennemføre en undersøgelse, der skal munde ud i en egentlig beretning til statsrevisorerne. Dermed opgraderer Rigsrevisionen fra en ”mindre” revision til en selvstændig undersøgelse. 

Læs også: Fremtidige rammer sikret på SSI

Vaccineproduktionen på Statens Serum Institut blev i januar overdraget til det private køber AJ Vaccines for en salgspris på 15 millioner kroner. Som HK Statbladet tidligere har beskrevet, førte en langtrukket salgsproces til produktionsproblemer, som igen medførte enorme millionudgifter til konsulenter og et underskud på samlet over en milliard kroner siden 2012. 

Gode grunde til at undersøge

Rigsrevisionens opgradering af sagen vækker glæde hos Stine Brix, der som sundhedsordfører for Enhedslisten har fulgt sagen siden salgsprocessen startede.

- Jeg synes, det er meget atypisk at bruge så mange penge på at sælge en del af statens ejendom. Jeg har bemærket, at også tidligere direktør for SSI Nils Strandberg har kritiseret Finansministeriets rolle i forløbet. Derfor synes jeg, der er gode grunde til at undersøge, om der er noget, vi kan lære af den her sag og måske få placeret et ansvar, siger Stine Brix.

Også SF’s sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen har fulgt sagen. Hun er meget tilfreds med, at Rigsrevisionen har taget sagen op af egen drift. 

- Det bekræfter jo netop det, vi også syntes, at der er nogle ting i denne sag, som bør undersøges nærmere, siger Kirsten Normann Andersen (SF).
 
Rigsrevisionen har adgang til oplysninger, som ikke engang medlemmer af folketinget kan få, og derfor håber hun, at revisorerne kan komme længere til bunds i sagen.

- Vi ved jo ikke, hvad det er, de vil undersøge, men jeg håber, at vi får en grundig undersøgelse og at Rigsrevisionen også vil se på statens muligheder for fremadrettet at garantere leverancerne af vacciner til danskerne, siger hun.

Rigsrevisionen oplyser, at undersøgelsen gælder både Sundheds- og ældreministeriet og Finansministeriets roller i salget. Det er ikke klart, hvornår beretningen vil være klar til statsrevisorerne, men det kan blive 2018 før revisorerne er nået igennem sagen og klar med deres konklusioner.

HK Statbladets redaktion har arbejdet sammen med fagbladet Ingeniøren og bladets journalistiske redaktør Magnus Bredsdorff om en række artikler om salget af SSI Diagnostica og Vaccine. Læs mere om forløbet bag salget af statens vaccineproduktion.

Fakta om Rigsrevisionen

I Rigsrevisionen arbejder cirka 270 medarbejdere med at sikre, at den danske stat forvaltes effektivt og så økonomisk hensigtsmæssigt som muligt. 

Medarbejderne kommer med forskellige baggrunde, og revisionsarbejdet er specialiseret, så den enkelte medarbejder arbejder med en større undersøgelse af en statslig institution eller beskæftiger sig med fx revision af statens lønninger og pensioner eller revision af statens it-anvendelse.

Rigsrevisionen har nu flyttet SSI-sagen til 4. kontor, der står for større undersøgelser af Sundheds- og Ældreministeriet, Kulturministeriet og Kirkeministeriet.

Politik

Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk