HK.dk logo

Vi er alle vores egen projektleder

22. juni 2017  |  IMI  |  Rani Bech Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

12 grafikere har været på en spritny uddannelse i projektledelse. Vi har besøgt dem efter det tredje af fire moduler


– Vi har en fantastisk underviser og har fået en rigtig god forståelse for hinanden og, hvad vi laver hver især. Og vi har fået nogle redskaber til nye måder at gøre tingene på, siger Pernille Friis. FOTO: Mark Knudsen

Det er sidst på eftermiddagen før storebededagsferien, og de fleste har forladt arbejdspladser og skoler, men i et lokale på NEXT i Taastrup er 12 kursister stadig i fuld gang. De er placeret ved tre borde, hvor de stille diskuterer konflikthåndtering. Ved det bord, hvor Pernille Friis sidder, er de ved at være færdige, og de begynder at tale om næste uges fremlæggelse. En af de andre vil sørge for, at den bliver lidt lækkert præsenteret i PowerPoint. Og så er tiden for gruppearbejdet også udløbet i dette modul. 

Underviseren samler op på dagens lektie og en evaluering af hele modulet. Han viser en model over, hvordan gruppearbejde forløber, og siger, at grupperne i lokalet er nået til ”vi-stadiet”. Det er der, hvor man er begyndt at lære hinanden at kende og er ved at være etableret som gruppe. Man konkurrerer måske mod de andre grupper eller positionerer sig i hvert fald ved særlige kendetegn for sin gruppe. Eleverne griner lidt, men det er tydeligt, at han har ret.

Pernille har været grafiker gennem hele sit arbejdsliv – det vil sige cirka 25 år. Og i løbet af den tid er der sket meget. Men hun har ikke fortrudt det valg, hun tog allerede i folkeskolen.

– Allerede i 9. klasse kunne jeg se, at hvis jeg skulle i gymnasiet, så skulle jeg have et mål, da jeg er lidt ordblind og virkelig skulle arbejde hårdt for at komme igennem en gymnasie uddannelse Så jeg satte mig ned og lavede en liste over pro og kontra. Og jeg fandt ud af, at jeg skulle noget helt andet, fortæller hun.

Det helt andet førte i første omgang til en erhvervspraktik hos en skiltemaler – godt hjulpet på vej af faderen, som var marketingchef men uddannet retouchør i sin tid.

– Men det var ikke helt det rigtige for mig. Der lugtede for meget af maling. De var rigtig søde, men jeg vidste, at det ikke lige var det, jeg ville, siger Pernille.

Moderen kendte til gengæld en, der arbejdede på Eks-Skolens Trykkeri, hvor Pernille kunne prøve at arbejde som litograf (Montør).

– Og det var virkelig mig, siger hun.

Og da hun også fik mulighed for at prøve faget af på en reproanstalt var der ikke længere en rest af tvivl tilbage.

– Så det handlede om at komme på EFG, som det hed dengang sidst i firserne. Det gik ikke i første omgang, så jeg ville have noget erhvervserfaring og kom på et lille trykkeri og kom så ind på skolen året efter, fortæller Pernille.

Elsker faget

Men arbejdsglæden var kort, for så kom computeren og gjorde hende arbejdsløs. Pernille var periodevis arbejdsløs i et par år og arbejdede i pauserne blandt andet som hjemmehjælper. Men hun fik også tildelt nogle kurser både via arbejdsformidlingen men også i det daværende Grafisk Forbund, som bragte hende tilbage i faget på et reklamebureau. Og det blev hurtigt skiftet ud med et bladforlag.

De seneste 15 år har hun dog arbejdet hos Widex, der producerer høreapparater, og i løbet af de år er arbejdspladsen gået fra at være en lille familiedrevet virksomhed på 500-600 medarbejdere til nu at være en koncern med flere globale datterselskaber og et medarbejderantal på op mod 4.500 ansatte. Pernille er også fulgt med udviklingen og har sørget for at dygtiggøre sig undervejs ved at tage forskellige kurser. Det har typisk været kurser baseret på nye programmer. Så projektlederuddannelsen er en af de første længerevarende uddannelser, hun har taget.

– Jeg elsker mit fag og elsker at være grafiker. Så jeg har aldrig haft en drøm om at være leder. Jeg har et brændende ønske om at blive bedre og dygtigere. Jeg er rykket over i en afdeling, hvor jeg i højere grad skal projektlede mig selv. Så jeg skal arbejde sammen med flere mennesker som kodere, UX-designer, ingeniører, audiologer og business solution managers. Jeg har også en del kontakt med kunder og kolleger i udlandet. Jeg arbejder blandt andet sammen med kolleger i Japan, USA og Frankrig, som har haft brug for grafisk hjælp, siger Pernille.

Så den nye uddannelse er kommet på det helt rigtige tidspunkt for hende – altså faktisk kunne hun godt have brugt den lidt tidligere.

– Jeg er i en gruppe, hvor samarbejdet gør, at vi leder hinanden. Så alt det her med konflikthåndtering og samarbejde kan jeg bruge. Jeg kunne have brugt det meget tidligere i forhold til, hvordan man starter et projekt og planlægger processerne. Jeg kan se nu, at jeg har gjort nogle af de rigtige ting, men det havde jo været meget rart at vide på forhånd, så ville jeg kunne have spottet nogle problemstillinger tidligere, siger hun.

Uddannelsen handler også om, hvordan forskellige personlighedstyper arbejder sammen. På den første dag blev alle kursister testet i forhold til, hvilken type, de selv er hver især. Den ene type blev så bedt om, at finde tre af hver af de øvrige typer og danne en gruppe. Gruppen har selv valgt en case at arbejde ud fra gennem hele forløbet. Og så veksler undervisningen mellem gruppearbejde og fælles undervisning.

– Vores underviser er fantastisk. Jeg er ikke så god til at sidde stille og kan godt have en tendens til at døse hen, hvis der er noget, jeg ikke forstår. Men sådan er det bestemt ikke her. Der har også været en god stemning helt fra starten, for vi vil jo gerne det her, siger Pernille.

Godt at møde andre fra samme fag

En af de ting, som kursisterne nævnte i evalueringen af undervisningen er, at det har været givtigt for hele holdet, at de alle arbejder med det samme fag. Så de får noget ud af at sparre med hinanden. Det er Pernille enig i, også selv om kursisternes arbejdspladser er meget forskellige.

– Nogen arbejder i små virksomheder, og nogen arbejder i meget store virksomheder – der også spreder sig over forskellige brancher. Så det er mange forskellige steder man kan være grafiker og det er meget spændende at høre om deres hverdag og udfordringer, siger hun. 

Uddannelsen er opdelt i fire moduler med flere uger mellem hver, så kursisterne kan bruge lektionerne hjemme på arbejdspladsen undervejs i uddannelsen.

– Jeg prøver meget på at implementere det, jeg har lært, i mit daglige arbejde. Der er nogle andre på kurset, som er bedre til det og bruger det mere bevidst i det daglige. Der er også nogle deltagere på kurset, som er fra samme arbejdsplads, så de kan helt sikkert bruge det med det samme, fordi de kan tale med hinanden om det. Jeg har nogle dygtige projektledere på min arbejdsplads, og jeg har fået en større forståelse for, hvad de laver og kan nu tale samme sprog, hvilket jo gør alting lettere, siger Pernille.

Hun er ikke selv projektleder og har heller ingen planer om at blive det lige nu. Men derfor har det stadig været værdifuldt at tage uddannelsen.

– Vi er jo alle projektledere for os selv. Og jeg kan da ikke udelukke, at jeg engang skal være projektleder. Det her i hvert fald en god begyndelse, siger Pernille. 

Efteruddannelse Kurser

Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk