HK.dk logo

Stor forskel på andelen af "ommere"

28. juni 2017  |  HK Kommunal  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Andelen af såkaldte omgørelsessager svinger meget fra kommune til kommune, viser Ankestyrelsens opgørelse af klagesager i 2016.

8.140 klagesager på det sociale område blev behandlet af Ankestyrelsen i 2016. Ved 37 procent blev kommunerne påbudt enten at ændre deres beslutning på grund af påviste fejl, eller de blev bedt om at behandle sagen på ny, fordi der manglede oplysninger.

Andelen af disse omgørelsessager ligger for de enkelte kommuner i intervallet fra seks procent til mere end halvdelen af sagerne, uden at der er nogen sammenhæng mellem omgørelsesprocenten og kommunens størrelse. En enkelt kommune, Samsø, har en omgørelsesprocent på 100, men det er på baggrund af bare fire klagesager.

På børnehandicapområdet er der både større fejlprocent og større forskelle mellem kommunerne. Af de 1.422 klagesager blev i gennemsnit 46 procent omgjort, og i mange kommuner ligger andelen langt over 50 procent.

Fordelingen i hver enkelt kommune fremgår af to nye danmarkskort på Børne- og Socialministeriets hjemmeside. Det er planen, at der fremover skal offentliggøres nye danmarkskort en gang om året.

Borgerne skal kunne regne med kommunerne

- Det er vigtigt for mig, at vi får skabt synlighed og lokal debat, så borgerne kan tage en dialog med deres lokale politikere om, hvordan det ser ud i den enkelte kommune. Jeg har den klare holdning, at borgerne skal kunne regne med, at den afgørelse, som kommunen træffer, er både grundigt oplyst og korrekt. Derfor er det selvfølgeligt ikke godt nok, når Ankestyrelsen ændrer eller hjemviser så stor en del af sagerne, skriver Børne- og socialminister Mai Mercado i en pressemeddelelse i forbindelse med offentliggørelsen.

 

På det sociale område viser et kig bag kortet, at top-ti over kommuner med det største antal omgørelser er et miks af små og større kommuner. Som nævnt er det Samsø, der topper med 100 procent omgørelser på baggrund af fire sager, men mellemstore kommuner som Greve, Assens, Tårnby, Køge, Fredensborg og Rudersdal befinder sig også på listen:

Antallet af klagesager varierer naturligvis efter indbyggertallet. Med mere end 30 afgørelser pr. 10.000 indbyggere ligger Ishøj og Jammerbugt i toppen. I bunden ligger Læsø, der slet ikke havde nogen klagesager i 2016, mens Dragør og Gentofte havde henholdsvis fem og seks afgørelser pr. 10.000 indbyggere.

Social og beskæftigelse

Følg hk kommunal på facebook

Find os her

Følg hk kommunal på facebook


Find os her

bliv klogere på den kommunale og regionale sektor

Følg med i vores nyheder


hk.dk/aktuelt

Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk