HK.dk logo

Jobpatruljen: Unge ned til 15 år må nu servere alkohol

04. juli 2017  |  Sjælland  |  Journalist Søren Dam Nielsen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

I uge 27-29 rejser Jobpatruljen sommerlandet tyndt på Sjælland og Øerne med fokus på at tjekke, hvordan det går for de helt unge fritidsjobbere, der nu må servere alkohol for voksne.

For 38. år i træk drager unge fra fagbevægelsens Jobpatrulje nu ud i sommerlandet for at tjekke løn- og arbejdsforhold for unge i sommerferiejob.

Unge, der serverer alkohol

Billede af tjener, der serverer rødvin for en kunde

I år har Jobpatruljen særligt fokus på unge, der serverer alkohol. 1. juli blev det nemlig lovligt for børn på 15 år at servere alkohol på caféer og restauranter. Det skyldes en lovændring i foråret, som blev stemt igennem af regeringen og Dansk Folkeparti. Tidligere var aldersgrænsen 18 år.

Ud at tale med de unge

I fagbevægelsen frygter man, at lovændringen kan betyde, at børn ned til 15 år kan blive udsat for ubehageligheder fra berusede kunder, eksempelvis seksuel chikane. Ved at besøge de unge fritidsjobbere på deres arbejdsplads kan Jobpatruljen oplyse dem om de rettigheder, de har. Samtidig får de unge lejlighed til at fortælle fagforeningen, hvordan de selv oplever det at skænke alkohol i sommersolen.

Snyd i sommervarmen

Der er meget andet end alkohol på tjeklisten. Jobpatruljen kører ud hver sommer for at hjælpe så mange unge fritidsjobbere som muligt med at undgå at blive snydt i sommervarmen. I 2016 havde kun hver femte arbejdsplads styr på at overholde alle love og regler for unge i fritidsjob.

Unge ved ikke selv nok om deres rettigheder på jobbet. Hele 40 procent har aldrig talt med deres forældre om vilkårene på deres arbejdsplads. Mange ved ikke, at man skal have løn i oplæringsperioden, at der er pause efter 4,5 timers arbejde, eller at man ikke selv skal finde afløser ved sygdom. I mange tilfælde kender virksomhederne heller ikke reglerne til bunds. Det skal Jobpatruljen være med til at lave om på.

Tina Leire, der er Jobpatruljens koordinator på Sjælland og Øerne, understreger, at det sjældent er ond vilje hos virksomhederne, der er årsagen, når reglerne bliver overtrådt.

- I langt de fleste tilfælde skyldes overtrædelserne simpelthen manglende kendskab til reglerne, både hos arbejdsgivere og de unge selv. Derfor kommer vi heller ikke ud for at banke arbejdsgiverne i hovedet med overenskomster og lovgivning, men for at oplyse og informere. De fleste steder plejer vi da også at blive taget pænt imod, fortæller hun.

Det betyder dog ikke, at Jobpatruljen blot lader overtrædelser passere. Brud på overenskomsterne indberettes til de pågældende fagforeninger, mens lovbrud meldes til myndighederne, for eksempel Arbejdstilsynet. I særligt grove tilfælde endog til politiet.

Få mere info på jobpatruljen.dk

Jobpatruljen Fritidsjob

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk