HK.dk logo

Ansatte hos SKAT i Herning frygter for fremtiden

06. juli 2017  |  MidtVest  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Tre fjerdedele af medarbejderne hos SKAT i Herning risikerer som følge af omlægningen af skattevæsenet at skulle flytte arbejdssted, og det har skabt usikkerhed.

- Der er sket mange omlægninger af SKAT. Jeg har været her i rigtig mange år, men det her er det vildeste, jeg har været ude for.
Ordene kommer fra Ulla Madsen, HK-tillidsrepræsentant for medarbejderne i afdelingerne Inddrivelse, Indsats og Kundeservice, der i dag har til huse i skattecenteret på Brændgårdvej i Herning. I alt arbejder der 240 medarbejdere hos SKAT i Herning.
Tirsdag 13. juni 2017 fremlagde statsminister Lars Løkke Rasmussen og skatteminister Karsten Lauritzen en plan, der betyder, at det nuværende SKAT bliver splittet op i syv nye styrelser, der placeres rundt om i hele landet.
I Herning, hvor Vurderingsstyrelsen og Administrations- og Servicestyrelsen kommer til at ligge, stiger antallet af medarbejdere fra 240 til 270. Omlægningen betyder samtidig, at op mod tre fjerdedele af de ansatte kan risikere at skulle flytte arbejdssted eller have en ny funktion på adressen.

Usikkerhed hersker

Elisabeth Hotherhøj Jensen, Ulla Madsen, Bodil Bredgaard og Hans Christian Fløe.

Elisabeth Hotherhøj Jensen (fra venstre), Ulla Madsen og Bodil Bredgaard kunne fortælle Hans Christian Fløe, formand for HK Stat MidtVest, at der hersker stor usikkerhed hos medarbejderne i skattecenteret på Brændgårdvej i Herning.

Karsten Lauritzen besøgte mandag 26. juni 2017 skattecenteret i Herning for at gyde olie på oprørte vande, men usikkerheden hersker fortsat bag murene. 
Arbejdsmiljørepræsentant Bodil Bredgaard, HK-tillidsrepræsentant Ulla Madsen og overassistent Elisabeth Hotherhøj Jensen, der er én af de medarbejdere, der vil blive berørt af omlægningen, mødtes derfor med Hans Christian Fløe, formand for HK Stat MidtVest, for at fortælle om den frygt for fremtiden, der er fremtrædende hos SKAT i Herning.
- Der er frygt for store tab af kompetencer, når arbejdsopgaverne for omkring 160 medarbejdere skal flyttes til andre lokationer, og frygt for øget arbejdspres, når de nye medarbejdere, der rykker ind, skal klædes på til at varetage de opgaver, der skal udføres, fortæller TR Ulla Madsen ved mødet, der fandt sted mandag 3. juli 2017.
- Vi ved, at der er medarbejdere, der allerede er begyndt at kigge sig om efter andet arbejde, og vi ved godt hvor lang tid det tager at lære nye op, og hvilke konsekvenser det har for den arbejdsopgave, der skal løses. Så hvis det er sikker drift, man ønsker med omlægningen, så har vi vores tvivl, om det bliver resultatet, lyder det.

Spørgsmål skaber stress

Ifølge den fremlagte plan for omlægningen af SKAT er det meningen, at alle medarbejdere skal have klarhed over deres nye arbejdspladser inden årets udgang. Selve flytningen sker i løbet af 2018 til 2021.
- Men hvornår sker det første rul, hvornår skal jeg afsted, og hvornår kommer der nye medarbejdere ind. Det er spørgsmål, der skaber stress. Det er i underbevidstheden hele tiden, og mange spekulerer på, hvordan de skal få det til at gå op med familielivet, hvis de skal flyttes til et andet arbejdssted end Herning, beretter de.
Elisabeth Hotherhøj Jensen har allerede prøvet at blive flyttet.
Det skete i forbindelse med en udflytningsplan for SKAT’s HR Personale. Fem medarbejdere fra Herning blev i september 2016 flyttet til Horsens, og med udgangen af 2017 fulgte 18 fra København. Det var meningen, at medarbejderne skulle rykke til Ringkøbing, men det blev ændret til Horsens.
- Medarbejderne begyndte at forsvinde før tid, fordi de søgte og fik andre jobs. Medarbejderne i Horsens er nu næsten selvkørende, men den svære opstart med mange nye ansatte bliver ødelagt med etableringen af Administration- og Servicestyrelsen i Herning, hvor de igen skal flytte. 
- Den daværende regnskabsafdeling i Herning led i øvrigt samme skæbne som Personale og skal nu ligeledes flyttes tilbage til Herning.
- Selv har jeg kørt fra Sunds, hvor jeg bor, og til Horsens to gange om ugen fra oktober sidste år til april i år, hvor jeg valgte at søge til en anden afdeling i Herning med helt nye arbejdsopgaver. Jeg troede, at nu måtte jeg være sikret arbejdsplads i Herning. Men med etableringen af de nye styrelser ved jeg ikke, om mit arbejde flytter til Horsens, Aarhus eller Randers.
- Tidshorisonten er også ukendt. Vi ved kun, at etableringen sker et sted mellem 1. juli 2018 og frem til 2021. Det, jeg kan være sikker på, er, at mit ”gamle” arbejde i Personale sandsynligvis bliver en del af den nye styrelse i Herning. Det kan blive mit held, fortæller hun og fortsætter:
- Jeg håber det bedste for SKAT, som er en stor del af vores velfærdssamfund i dag. Det vil tage nogle år, før SKAT igen er oppe i gear i forhold til mistede kompetencer og store økonomiske tab. Sidst men ikke mindst er det trist for de rigtig mange gode og solide medarbejdere, der bliver berørt. Det cirkus kunne man have undgået på en noget mere rentabel måde, siger hun.

Overvejer andre muligheder

Bodil Bredgaard, der er konsulent i Indsats, aner heller ikke, hvor hun bliver placeret fremover. En situation, der er ens for medarbejderne i Indsats i Herning.
- Det kan blive Ribe, Struer, Skive, Aalborg, Randers, Aarhus, Horsens eller Ringkøbing, og da jeg har dårlig ryg og kun kan køre bil i begrænset tid, vil jeg være nødsaget til at tage offentlig transport, fortæller hun.
Ifølge AMR Bodil Bredgaard overvejer halvdelen af de medarbejdere i Herning, der ser ud til at blive berørt af flytning af arbejdssted i forbindelse med omlægningen af skattevæsenet, om de skal finde andet arbejde.
- Folk vil rigtig gerne beholde det, de laver, men de vil ikke have måske halvanden times transport til deres arbejde eller at skulle flytte bopæl, siger hun.
- De nye, som er kommet til, er rigtig kede af det. De har ikke engang lært deres opgaver at kende, inden de måske skal flytte igen.
- Det er ikke kun i Herning, der sker ændringer. På landsplan er der rigtig rigtig mange, der bliver berørt af omvæltningerne, og dermed sker der store kompetencetab. Det, vi kan håbe på, er, at vi kan få forhandlet nogle aftaler igennem, så vi kan holde lidt længere på kompetencerne. Men vi ved ingenting, lyder det fra HK-tillidsrepræsentant Ulla Madsen.

Udflytning

Kulturelle og andre spændende medlemstilbud


Se HK Medlemsfordele

Følg HK MidtVest på Facebook


Se facebookside

Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk