HK.dk logo

HK'er har arbejdsdag fyldt med våben og sprængstoffer

07. juli 2017  |  MidtVest  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Jesper Brokmann Kristensens arbejdsdag hos Midt- og Vestjyllands Politi er fyldt med våben og sprængstoffer. Som HK’er har han overtaget traditionelle politiopgaver.

Når våbensamleren skal have godkendt et nyt eksemplar til samlingen, når vikingeklubben skal have tilladelse til sværd og økser, når skytteforeningens nye bane skal godkendes, eller når en uddannelsesinstitution skal have tilladelse til at opbevare sprængfarlige væsker til kemiforsøg, er det Jesper Brokmann Kristensen, der rykker ud.
Jesper er 29 år og uddannet kontorassistent med speciale i offentlig administration. Han arbejdede hos Folkeregisteret i Odense Kommune, da der blev slået syv stillinger op i det nye Administrativt Center Vest, der i 2014 blev etableret hos Midt- og Vestjyllands Politi i Holstebro. 
Jesper søgte og fik den ene af stillingerne og rykkede 1. februar 2014 til centret, der dækker Jylland og Fyn med øer, hvor han skulle være med til at lære de mange medarbejdere op, der siden blev ansat. De første kom til 1. august, og 1. oktober 2014 var centret fuldt oppe at køre.
I dag er der godt 200 ansatte i centret, og 84 procent af dem er HK’ere. En række opgaver er nemlig med centrets tilblivelse overgået til HK’ere, så politibetjentene i stedet har kunnet koncentrere sig om at udføre egentligt politiarbejde.

Stor faglighed

Jesper Brokmann Kristensen ved skrivebordet

- Jeg synes, at jeg har alletiders job. Du kommer meget ud, og opgaverne er meget afvekslende, ansvarsområdet er stort. Og det er rigtigt spændende at dykke ned i en masse lovstof, fortæller Jesper Brokmann Kristensen.

- Det handler om faglighed. Vi HK’ere er hamrende gode til at sætte ting i system og følge den lovgivning, som er. Jeg synes, det er dejligt, at vi har fået lov at hjælpe med at sende flere betjente ud på gaderne. Danskerne vil gerne have mere tryghed, og det kan vi bidrage med ved at overtage nogle administrative opgaver, og jeg er glad for at være med i en samfundsopgave, der betyder noget, siger Jesper Brokmann Kristensen.
Administrativt Center Vest tæller afdelingerne: Tilladelse, hvor der bliver udstedt tilladelser til sommerfester, cykelløb, dørmænd og vagter med mere. Kørekort, der tager sig af udstedelse af kørekort. Bøde, der tager sig af bødeinddrivelse. Trafikkontrol, som kigger på de billeder, der bliver taget af politiets fotovogne (ATK). Og endelig Våben, hvor Jesper Brokmann Kristensen arbejder.
Han fortæller, at våbenafdelingen er delt op i fire teams: Et produktionsteam, der har med våbentilladelser til almindelige jægere at gøre. Et team, der har med ind- og udførsel af våben til og fra Danmark samt skytteforeningsvåben og samlervåben at gøre. Et såkaldt vandelsteam, der laver overtrædelsessager og tilbagekalder våbentilladelser, hvis man ikke har fulgt loven.  Og et team, der har med tilladelser til våbenforhandlere, sprængstoffer og generelle krudttilladelser samt knivlovgivning at gøre.
Jesper, der er den ene af to tillidsrepræsentanter, der i fællesskab dækker Administrativt Center Vest, sidder i det sidste team, og han er blandt andet ude at syne skydebaner både de faste og baner, som bliver stillet op til specielle lejligheder som eksempelvis byfester.
- Det er kompliceret og vigtigt arbejde. Det gælder blandt andet om at udregne skydevinkler, så man undgår, at civile bliver ramt af kugler, fortæller Jesper.

Alletiders job

Jesper Brokmann Kristensen syner også lokaler, hvor der skal opbevares dynamit eller salpetersyre. Det kan være hos nedrivningsrivningsfirmaer, firmaer, der arbejder med landskabspleje, universiteter og andre uddannelsesinstitutioner.
Der skal blandt andet tjekkes op på, om midlerne bliver opbevaret forsvarligt, om lokalerne er udstyret med alarmer, og dørene er sikre i forhold til indbrud. Og sikkerhedsniveauet er forskelligt i forhold til, om der er tale om byer eller mere landlige omgivelser.
Han er også ude at syne forholdene hos våbenhandlere. Og han har været på Historiecenter Dybbøl Banke, hvor der jævnligt udspiller sig slag som i 1864, og tjekke sikkerhedsforholdene.
- Der er mange ting at sætte sig ind i. Men vi får god uddannelse til at varetage opgaverne. Jeg er eksempelvis blevet uddannet skydebanesagkyndig og har gennemgået et kursus i sprængteknik. Og der er hele tiden nogen at sparre med. I sprængstofsager kan jeg spørge Beredskabsstyrelsen, hvis der er noget, jeg er i tvivl om, siger han.
- Jeg synes, at jeg har alletiders job. Du kommer meget ud, og opgaverne er meget afvekslende, ansvarsområdet er stort. Og det er rigtigt spændende at dykke ned i en masse lovstof. Jeg har altid drømt om at arbejde i Politiet men har ikke fysikken til at blive betjent, så det er bare dejligt, at jeg på anden vis kan bidrage til den samfundsopgave, der ligger, forklarer han.

HK'ere kan overtage flere opgaver

Jesper Brokmann Kristensen mener, at HK’erne sagtens kan overtage flere opgaver, der i dag bliver løst af andre faggrupper i Politiet, så der kan frigives arbejdskraft til andre opgaver.
- I Midt- og Vestjylland kører der i øjeblikket forsøg, hvor HK’ere har overtaget opgaver fra de teoriprøvesagkyndige, så det nu er HK’ere, der gennemgår svar fra teoriprøver og fører opsyn ved prøverne. Også i ekspeditionen har HK’ere de fleste steder afløst politibetjente, fortæller han.
HK Stats tillidsfolk samlet i HK Politiet og Anklagemyndigheden fastslog allerede i 2015 ved en eksperthøring i Folketingets Retsudvalg, at der helt grundlæggende skulle bruges de rette kompetencer til at løse opgaverne. Altså politifaglige kompetencer til at løse politioperative opgaver og administrative kompetencer til at løse administrative opgaver.
I et såkaldt inspirationskatalog beskrev HK Politiet og Anklagemyndigheden en lang række konkrete områder, hvor det er hensigtsmæssigt at frigøre politifolk til politifagligt arbejde. Eksempelvis i Politiets servicecentre, i HR-afdelinger, i projektstyring og i analyse- og controllingfunktioner. 


Job og uddannelse Kompetencer

Lær nyt!
ta' et kursus, når du har tid - også hjemme i sofaen


Se vores Online-kurser

Følg HK MidtVest på Facebook


Se facebookside

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk