HK.dk logo

Jobpatrulje: - Arbejdsgiverne burde vide bedre

07. august 2017  |  Nordjylland Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Efter Jobpatruljens tur rundt i Nordjylland i juli er konklusionen klar: Alt for mange unge arbejder med tunge løft eller sent om aftenen.


Mette Vestenbæk, Jonas Klarskov Christiansen og Lene Hürdum Qvist var tre af 34 aktivister, der i uge 28 og 29 besøgte nordjyske unge i fritidsjob.


Af journalist Naia Bang/Texthuset / Foto PF Anne Mette Welling

Masser af unge tjener en god skilling ved fritidsjobs, og i sommerlandet nærmest eksploderer antallet af ungarbejdere i feriemånederne, når turisterne kommer. Men i travlheden er der nogle arbejdsgivere, der tager lidt let på reglerne. Og det er koordinator for Jobpatruljen, Lene Hürdum Qvist fra HK Nordjylland, ikke tilfreds med.

- Når man ansætter unge under 18 år i sin virksomhed, bør man som arbejdsgiver have styr på reglerne. Men det er der desværre stadig nordjyske arbejdsgivere, der ikke har – eller også glemmer de det bare, konkluderer Lene Hürdum Qvist.

I uge 28 og 29, midt i skolernes sommerferie, har 34 aktivister været rundt i Nordjylland og talt med 454 unge fritidsjobbere under 18 år. Af dem havde hver tredje – eller 163 unge – arbejdsforhold, der har betydet, at Jobpatruljen har sendt sager videre til faglig opfølgning.

- Det er især sager om tunge løft. Når man ansætter en ung under 18 år siger reglerne klart og tydeligt, at den unge skal instrueres i løfteteknik. Det er der mange, der ikke er, og de har heller ikke fået at vide, at de kun må løfte op til 12 kilo. Det svarer til en ølkasse med tomme flasker. Man ofte møder vi unge i voksealderen, der løfter langt mere, uden at deres arbejdsgiver griber ind, slår Lene Hürdum Qvist fast.

- Vi er blevet bedre til at indberette
Sammenligner man antallet af nordjyske sager, Jobpatruljen har sendt til faglig opfølgning over de seneste tre år, er der sket en eksplosiv vækst: Fra 2015 til 2016 blev antallet af sager til faglig opfølgning tredoblet fra 40 til 128. Og i år er antallet igen steget, nemlig til 163, selv om man i år har talt med færre unge fritidsjobbere end sidste år.

Jobpatruljeaktivist Jonas Klarskov Christiansen, der har været med Jobpatruljen rundt i Nordjylland de seneste fem somre, har muligvis en forklaring på stigningen.

- Det er nok ikke, fordi arbejdsgiverne er blevet værre år for år, men fordi vi er blevet bedre til at indberette, nu hvor tingene ikke længere er krattet ned på papir, men hvor de unges svar med det samme bliver registreret på iPad, fortæller Jonas Klarskov Christiansen.

Han har især bidt mærke i, at der i år var mange unge, der arbejdede alt for sent på dagen.

- Vi snakkede blandt andet med en fyr på 14 år, der stod i en grillbar. Unge i den alder må ikke arbejde efter klokken 20.00, men han var på arbejde til 22, påpeger Jonas Klarskov Christiansen.

Børn serverer alkohol
69 af de sager, der er sendt videre til faglig opfølgning, handler om, at de unge enten ikke får de pauser, de har krav på, eller at de har for lang arbejdsdag. Der er også tilfælde, hvor de helt unge arbejder alene om aftenen.

- Unge under 18 år må ikke arbejde alene på tankstationer, i grillbarer eller lignende efter klokken 18.00 – og de må slet ikke arbejde efter klokken 22, påpeger Lene Hürdum Qvist.

I år har regeringen lempet reglerne for unges arbejde i lokaler, hvor der serveres spiritus. Eksempelvis må unge mellem 15 og 18 nu gerne servere spiritus sammen med mad.

- Men der er stadig sager, hvor det burde være helt åbenlyst, at man overtræder loven. Eksempelvis har vi i år haft syv unge under 15 år, der arbejdede i rum, hvor der serveres spiritus – og det ved arbejdsgiverne godt, at det ikke er tilladt. De unge skal være over 15 år og have afsluttet niende klasse, hvis de skal arbejde i rum, hvor der serveres spiritus. To af sagerne måtte vi melde til Politiet, fordi de unge under 15 år selv serverede alkohol, fortæller Lene Hürdum Qvist.


- God dialog med Jobpatruljen

Hos Jacobs Café i Skagen har de styr på reglerne for unges i fritidsjob.


Et af de steder, hvor man har helt styr på, hvornår unge må arbejde steder, hvor der serveres spiritus – og hvad de må lave – er på Jakobs Café & Bar i Skagen. Til daglig arbejder her 12 medarbejdere, men i sommermånederne stiger antallet af medarbejdere til omkring 50, og nogle få af dem er under 18 år.

Om dagen er her et hyggeligt cafeliv, men om aftenen forvandles Jakobs til diskotek og natklub med åbent til klokken 03.30, og det kræver, at man som ejer har styr på tingene.

- Vi har eksempelvis tre back bar-medarbejdere, og de kunne principielt være under 18 år – men det går ikke efter klokken 20.00. Sådan er reglerne. Og i øvrigt er vi meget opmærksomme på at have et højt serviceniveau, så det skal være folk med erfaring, påpeger ejer Jakob Sund, der har drevet Jakobs Bar & Café siden 1999. Han fortsætter:

- Vi har haft besøg af Jobpatruljen næsten hver sommer, siden vi åbnede, og vi har altid en god dialog med dem. Det er flinke folk, og vi kører efter reglerne, så er der er som regel ikke noget at komme efter. Vi er et af de større steder i Skagen, og vores omdømme kan ikke tåle, hvis vi får dårlig omtale på grund af arbejdsmiljøet.


- Jobpatruljen er altid velkommen

Jobpatruljen var velkommen hos tøjbutikken Only i Frederikshavn, hvor 17-årige gymnasieelev Sarah Pedersen fritidsjobber.


En anden, der har taget godt imod Jobpatruljen, er butikschef Mona Svensson, der har tøjbutikken Only i Danmarksgade i Frederikshavn. Hun har ansat 17-årige Sarah Pedersen, der til daglig går på gymnasiet, men som det seneste år har haft fritidsjob i forretningen.

- Jeg har et par vagter om ugen og lidt ekstra her i ferien, men højst otte timer om ugen, fortæller Sarah Pedersen. Hun fik en snak med aktivisterne fra Jobpatruljen og fik udleveret en folder.

- Det super fint at få besøg af Jobpatruljen, og som arbejdsgiver vil jeg jo gerne vide, om der er noget, vi kan gøre bedre. Så retter vi bare ind. Jobpatruljen er altid velkommen, påpeger Maria Svensson.


Jobpatruljen Fritidsjob

Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk