HK.dk logo

Stressen kom snigende

07. august 2017  |  Østjylland  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Jytte Nielsen havde aldrig troet, at hun skulle rammes af stress. Men lige nu sidder hun stressramt derhjemme og kæmper for at komme tilbage på arbejdsmarkedet.

Jytte Nielsen

Jytte Nielsen

Glæden var stor, da Jytte Nielsen for 5 år siden fik job på et lager. Hun kom fra et job på slagteriet i Randers, hvor hun var vant til en hård tone blandt kollegaerne og fysisk hårdt arbejde.

- Jeg så mig selv som en person, der ikke sådan var til at slå ud, fortæller hun.

Alligevel sidder hun i dag hjemme i privaten på fuld tid. Sygemeldt med stress.

- I april kunne jeg mærke, at det var nok. Jeg kunne ikke klare mere, så jeg blev sygemeldt og endte med selv at sige op, fortæller hun.

Når man ser på Jytte Nielsen, ligner hun ikke en, der er syg. Men hver dag er en kamp for overhovedet at komme ud af sengen.

- Jeg siger hele tiden til mig selv, at jeg skal komme i gang, men helt simple ting som at støvsuge, er et stort projekt for mig, fortæller hun.

Efter et halvt år på lageret, blev hun klar over, at alt ikke var, som det burde. Skæld ud var en del af hverdagen. Lavede hun fejl, kunne chefen finde på at råbe ad hende, eller banke i bordet.

- Lige pludselig havde jeg svært ved at sove om natten. Og jeg begyndte at få ondt i maven, når telefonen ringede på jobbet, for jeg var bange for, at opkaldet handlede om, at jeg havde begået en fejl og jeg derfor skulle have skæld ud igen, siger hun.

Virksomheden var ejet af et ægtepar. Ud over Jytte var der en ansat mere, som privat var venner med ejerne.

- Jeg følte, at jeg var uden for. De havde en masse privat at tale om, som jeg selvfølgelige ikke var en del af, og derfor havde jeg en oplevelse af, at jeg var nedprioriteret. Jeg havde en fornemmelse af, at jeg skulle arbejde, mens de snakkede, og kom der en sjov opgave, så var det ikke mig, der fik den, siger hun.

Igen og igen fortalte hun sig selv, at hun ikke skulle tage det personligt. At det sikkert bare var hende, der var noget galt med. Men mavesmerterne og søvnbesværet tog til i styrke.

- Jeg mistede også min hukommelse. Min mand var ved at blive skør over, at jeg spurgte om de samme ting igen og igen. Sådan er det stadig. Aftaler på bestemte datoer og klokkeslæt eksempelvis, kan jeg kun huske, hvis det er skrevet ned på et stykke papir, siger hun.


Holdt ud for at undgå at blive ledig

Jytte Nielsen gjorde, hvad hun kunne, for at komme væk fra lageret. Hun søgte alle de job, hun kunne komme til.

- Jeg har altid arbejdet og er vant til at klare de opgaver, jeg får. Ledighed er slet ikke noget for mig, så jeg blev selvfølgelig på lageret. Jeg er opdraget til, at man gør, som chefen siger og man giver ikke op, fortæller hun.

Derfor fandt hun sig også i de daglige skæld ud. Vel vidende, at jo mere der blev skældt ud, des flere fejl begik hun. Der var ingen udsigt til forandring.

- En dag i april gik det helt galt. Jeg fik skæld ud over, at jeg ikke havde aflyttet telefonsvareren i den halve time, jeg skulle passe telefonen. Det var utrolig nedværdigende at blive talt til på den måde. Jeg bad hende tale ordentligt, men det kom der ikke noget ud af. Jeg arbejdede dagen færdig og derefter sygemeldte jeg mig. Da de efter 14 dage ville indkalde mig til sygesamtale, fik jeg nok og sagde op, fortæller hun.

Læs artiklen: Du er ikke alene, hvis du er ramt af stress

Stress gør dig ikke til en dårlig medarbejder

En af Jytte Nielsens bekymringer ved at være ramt af stress er, at hun dermed har dårligere mulighed for at få et nyt arbejde.

- Der er jo en del fordomme om stressramte, og jeg er da bekymret for, at arbejdsgivere vil se på mig som en svag person, der ikke kunne klare et arbejde, siger hun.

Men den bekymring er uden hold i fakta, lyder det fra Helle Kibsgaard, udviklingskonsulent og mastercoach hos Bladbjerg Kibsgaard.

- Man kan sagtens komme sig over en stresssygemelding. Faktisk kan man komme sig så godt, at man bliver en meget bedre medarbejder og kollega. Når man har været ramt af stress, så lærer man nemlig kroppens stresssignaler at kende, og derfor bliver man nok ikke ramt af stress igen. Man bliver meget bedre til at passe på sig selv og bliver samtidig rigtig god til at opdage stresssignaler blandt kollegaerne, som man kan gøre opmærksom på og dermed hjælpe virksomheden med at sætte ind, inden det ender med en sygemelding, siger hun.

Jytte Nielsen havde håbet, at hun efter en god sommerferie var klar til at komme tilbage i job. Men da lægen konfronterede hende med, hvordan hun egentlig går og har det, knækkede hun sammen igen.

- Det har sat sig virkelig dybt i mig. Der skal ingenting til, før jeg bliver slået ud og kroppen bare ikke vil bevæge sig. Det er meget frustrerende at have det sådan, når jeg opfatter mig selv som en stærk person. Jeg tror også, at det er meget svært for andre at forstå, men man skal nok selv have prøvet det, for at vide, hvor syg man er, når man rammes af stress, siger hun.

Hvor længe hun er sygemeldt, ved ingen. Men drømmen er at komme i gang igen, så hurtigt som muligt.

- Jeg vil gerne arbejde og jeg skal i gang igen. Men jeg er nok nødt til at indse, at jeg faktisk er syg lige nu. Det ville bare være lettere, hvis det var et brækket ben, for så var det nemmere for både min familie og mig selv at forstå, siger hun.


Psykisk arbejdsmiljø Stress

HK ØSTJYLLAND
PÅ FACEBOOK


Besøg os her

Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk