HK.dk logo

40 år med fokus på uddannelse

11. august 2017  |  Østjylland  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Aase Pedersen fejrer 40 års jubilæum på Aarhus Universitet. Næsten lige så længe har hun været HK’ernes repræsentant.

Aase Pedersen

Den 14. august 2017 har Aase Pedersen været ansat på Aarhus Universitet i 40 år.


Uddannelse. Et ord, som Aase Pedersen har sagt mange gange de sidste 40 år. Ikke bare fordi, hun arbejder på Aarhus Universitet, men fordi uddannelse har været omdrejningspunktet i hendes virke som tillidsrepræsentant for HK’erne, og fællestillidsrepræsentant for alle ikke-akademiske ansatte på landets næststørste universitet.

- Uddannelse er nøglen til at løse mange af de udfordringer, vi møder i vores arbejdsliv. Derfor har jeg kæmpet mange kampe, for at få mine kollegaer af sted på alt fra langvarige kurser til kurser af bare en enkelt dags varighed, fortæller Aase Pedersen.

Dengang i hendes egne unge dage, lå det ikke i kortene, at hun skulle få en uddannelse. Men med støtte og opbakning kom hun i gang, og det såede frøet til at kæmpe for, at alle andre også får mulighed for at styrke deres faglighed.

- Mine mange år som tillidsrepræsentant har lært mig, at de kollegaer, der får styrket deres faglighed, klarer sig bedst i arbejdslivet. De bliver ikke så let ramt af stress, de har et bedre psykisk arbejdsmiljø og de har lettere ved at få arbejde. Derfor er der, efter min mening, ingen vej uden om livslang læring, siger hun.

Aase Pedersen blev ansat på Aarhus Universitet den 14. august 1977. I 1982 blev hun TR-suppleant og da tillidsrepræsentanten fratrådte et par år senere, tog Aase Pedersen over. I 1985 blev hun fællestillidsrepræsentant for HK’erne og i 1987 fællestillidsrepræsentant for TAP’erne (de ikke-akademiske medarbejdere).

- Jeg var den første kvinde på den post og det var noget af en udfordring. Ikke bare for mig, men også for mange af de faggrupper, jeg nu repræsenterede. Trykkerne var særligt skeptiske. Men i forbindelse med en strejke, opdagede jeg, at universitetet fik trykt ude i byen og fik sat en stopper for det. Så vandt jeg deres respekt, husker Aase Pedersen.

Siden har der været mange både op- og nedture, men Aase Pedersen er hver dag gået glad på arbejde som fællestillidsrepræsentant.

- Der har da været kampe, som har været rigtig hårde undervejs, hvor bølgerne er gået højt. Men jeg trives godt med at få modstand, i hvert fald, hvis det er kvalificeret modstand. Det lærer man rigtig meget af. Det er en personlig gevinst, der udvikler en. Der, hvor det bliver ubehageligt er, når modstanden eller kritikken bliver personlig. Det kommer der sjældent noget fornuftigt ud af, siger hun.

En af de helt store sejre for Aase Pedersen var i forbindelse med masseafskedigelsen i 2014. Universitetet havde varslet 400 medarbejdere opsagt.

- Der var vi rystede. Det var første gang, at så mange ansatte på universitetet stod til at modtage en fyreseddel. Men så gik forhandlingerne i gang. Selv Lillejuleaften sad vi ved forhandlingsbordet, og da vi endelig var færdige, havde vi forhandlet antallet af afskedigelser ned til 126. Det er selvfølgelig svært at glæde sig over, at 126 kollegaer mistede deres arbejde, men det er et bedre tal end 400, siger Aase Pedersen.

Til gengæld er der ikke noget at udsætte på tallet 200. Det er det antal kollegaer, Aase Pedersen har fået sendt af sted til England på sprogkursus.

- Det er jeg meget stolt af. Igen handler det om uddannelse og øget faglighed. Aarhus Universitet er et internationalt universitet og derfor er det vigtigt, at alle kan sprog, uanset om man er gartner eller HK’er. I England har de fået intensiv sprogundervisning og al kommunikation, lige fra bestilling af morgenmad til de guidede ture i parlamentet, er foregået på engelsk. Det har givet kollegaerne så meget selvtillid og mod på at kaste sig ud i nye udfordringer. Jeg er meget stolt af, at det er lykkes for mig at give dem sådan en mulighed, siger Aase Pedersen.


Fejres med reception

Den 14. august bliver Aase Pedersens jubilæum fejret. Universitetet har indbudt til reception i Vandrehallen, så alle får mulighed for at sige tak for indsatsen. Men det betyder ikke, at Aase Pedersen er nået i mål med alle sine planer for HK’erne og de øvrige kollegaer.

- Nej da, jeg har meget at kæmpe for endnu. For mange år siden oprettede HK Moduldata. Det var dengang, hvor computere gjorde sit indtog på arbejdsmarkedet. Medlemmerne var vilde med det. Og min oplevelse er, at de fortsat efterlyser faglige kurser. Ikke alt det der selvudvikling og blødsødenhed, men kurser, de kan bruge til noget, siger hun.

Ifølge Aase Pedersen er digitaliseringen det oplagte sted at sætte ind.

- Vi ved, at digitaliseringen overflødiggør op mod 40 procent af HK’ernes arbejde. Derfor er min store drøm, at HK gentager succesen med Moduldata, men denne gang i forhold til digitalisering. Det er nu, vi skal sætte ind, hvis HK’erne skal have kompetencerne til at sætte sig på opgaverne med at digitalisere arbejdsmarkedet. Nogen skal jo udvikle og vedligeholde digitaliseringen, og det er HK’erne helt perfekte til. Vi skal bare have noget efteruddannelse i digital kultur og være opdateret på hele it-området. Digitalisering handler blandt andet om at lave selvbetjeningssider på internettet, men hvordan skal de sider opbygges, for at de fungerer godt for både brugere og udbydere? Det ved HK’erne, for det er jo præcis det, vi har arbejdet med i mange, mange år, siger hun.

På universitetet arbejder hun lige nu intensivt for at spille HK’erne ind i den udvikling og få afsat penge til efteruddannelse. Men drømmen er, at alle HK’ere får mulighed for at efteruddanne sig, så de er oplagte kandidater til jobs, når digitaliseringsbølgen rammer deres arbejdspladser.

- Lige nu piber HK’erne nok mere, end de handler, når det gælder digitalisering. Vi skal ikke bare snakke om, at vores jobs risikerer at forsvinde. Vi skal handle og gøre os selv uundværlige, siger hun.

Tillidsrepræsentant Uddannelse

FLERE LOKALE
NYHEDER fra østjylland


LÆS DEM HER

Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk