HK.dk logo

Gør dine adgangskoder sikre og hold den digitale tyv væk

11. august 2017  |  HK Privat  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Lange adgangskoder, password-managers og en sikker mailboks. Det er hovedredskaberne til at undgå at blive hacket, mener to eksperter, der her forklarer, hvordan du sikrer dine adgangskoder.


Vi skal passe på digitale tyve, når vi er på nettet.

Det kræver stærke adgangskoder, hvis du vil undgå at falde i fælden hos digitale tyveknægte og løbe ind i identitetstyveri eller pengeafpresning. Sådan lyder budskabet fra to eksperter på området.

- Først og fremmest er det vigtigt at have komplicererede adgangskoder på mindst 12 til 14 tegn. Det øger kombinationsmulighederne, og gør det sværere for en hackercomputer at gætte, siger Henrik Larsen, chef for sikkerhedsenheden DKCERT og bestyrelsesmedlem i Rådet for Digital Sikkerhed. 
- Og så skal man aldrig bruge den samme adgangskode til flere tjenester, tilføjer han. 

Pas på din mailboks

Også Gert Læssøe Mikkelsen, Head of Security Lab på it-forskningsenheden Alexandra Instituttet, er fortaler for stærke adgangskoder. 
Han fremhæver, at det særligt er ens e-mail, man skal holde styr på. 
- De fleste internetsider har en ”glemt kodeord”-funktion, hvor man kan få tilsendt et nyt til sin e-mail. Og hvis en hacker har adgang til din mail, kan personen potentielt få adgang til alle dine konti på denne måde, siger han.

Eksperter: Brug en password-manager 

Med så mange forskellige adgangskoder, kan det selvsagt være svært at huske dem alle. Derfor anbefaler de to eksperter, at man bruger en såkaldt ”password-manager”, der er et program, som samler dine kodeord på ét sted. Og den fordel opvejer i høj grad ulemperne, mener de to it-kyndige.
- Det smarte ved en password-manager er, at man kan generere stærke adgangskoder, der indeholder både store og små bogstaver, specialtegn og tal. Og så husker den endda alle dine koder for dig, siger Henrik Larsen. 

Gert Læssøe Mikkelsen er enig.  - En password-manager kan gøre det lettere og mere sikkert for én. Ulempen er selvfølgelig, at hvis nogen får adgang til den konto, så har de adgang til alle dine konti. Men den risiko er lille i forhold til risikoen ved at bruge dårlige adgangskoder, siger han. 

Nyt kodeord hver gang kan være en løsning

Hvis man ikke bryder sig om at gemme sine adgangskoder i en password-manager og samtidigt har svært ved at huske de mange kodeord, er der dog stadig muligheder, forklarer Gert Læssøe Mikkelsen. 
- At trykke ”glemt kodeord”, hver gang man logger ind, er rent sikkerhedsmæssigt en okay løsning, siger han. 
- Om end det gør hele processen en del mere besværlig. Og pointen med adgangskoder er jo, at det skal være let for brugeren”, siger han. 


Rådet for Digital Sikkerheds 10 råd til sikre adgangskoder

  1. En adgangskode bør være mindst 10 tegn lang. Jo længere en adgangskode er, jo sværere er den at gætte. Adgangskoder på under 10 tegn vil være let at gætte grundet diverse teknikker til at bryde adgangskoder. 
  2. Brug tal, symboler, special¬tegn samt store og små bogstaver. Det gør koden væsentligt sværere at gætte. 
  3. Lad være med at bruge ord fra en ordbog. En hacker med de rette værktøjer kan gætte tæt på hundredetusinde ord i sekundet. 
  4. Lav hjælpesætninger. En simpel sætning kan være en hjælp til at huske et kodeord, fx bliver ”Jeg elsker at spille fodbold” til ”JElskr@Spi11eF()db0Ld!”. 
  5. Undgå at genbruge en adgangskode. Når du bliver bedt om at forny din adgangskode, så lad vær med blot at skifte et tal. Skift altid hele koden til noget nyt.
  6. Brug ikke den præcist samme adgangskode til flere ting. Et punkt, som nok de fleste vil erkende sig skyldig i. Men af sikkerhedsårsager bør du ikke have den samme adgangskode til flere ting. 
  7. Brug gerne mere end én sikkerhedsfaktor, fx totrinsbekræftelse. Vi kender det fra NemID. Udover et brugernavn og en adgangskode skal du også indtaste en særlig kode, og det øger sikkerheden Det kan også være en engangskode på SMS. 
  8. Anvend en ”password-generator”. Har du svært ved at finde på en adgangskode, der opfylder ovennævnte råd, findes der såkaldte ”password-generators”, som kan hjælpe dig. 
  9. Brug en ”password-manager” til at holde styr på dine koder. Et program, der kan generere stærke adgangskoder og huske dem alle for dig. Af populære kan nævnes LastPass og Dashlane. 
  10. Skriv aldrig din adgangskode ned. Det kan uvedkommende alt for let få fingrene i. 
Kilde: digitalsikkerhed.dk .

Digitalisering

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk