HK.dk logo

Mange feriejobbere ved ikke, hvad de har ret til

11. august 2017  |  Sjælland  |  Journalist Søren Dam Nielsen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Kun hver anden unge feriejobber har talt med forældrene om rettigheder på jobbet, og kun 8 % er medlemmer af en fagforening, erfarede Jobpatruljen på Sjælland på sommerens virksomhedsbesøg.

Arbejdsmarkedet er ukendt terræn for rigtig mange unge feriejobbere, har Jobpatruljen på Sjælland konstateret efter 3 ugers turné i det østdanske. Kun hver anden har talt med sine forældre om rettigheder på jobbet, og ikke engang 1 ud af 10 er medlem af en fagforening.

Heldigvis møder de fleste unge feriejobbere arbejdsgivere, som ønsker at give dem gode arbejdsvilkår og en god start på arbejdsmarkedet. Men de unge rapporterer også om problemer, når Jobpatruljen kommer på besøg, viser den netop færdiggjorte samlede statistik over Jobpatruljens interview med feriejobbere.


Arbejdet gør ondt

Jobpatruljeaktivist Camilla Kampmann fra Slagelse taler med ungarbejderen Rahman, 16 år, der arbejder i REMA 1000 i Viby Sjælland.

Jobpatruljeaktivist Camilla Kampmann fra Slagelse taler med ungarbejderen Rahman, 16 år, der arbejder i REMA 1000 i Viby Sjælland.

Hver sjette fortæller, at de får ondt af at arbejde.

- Det er ofte unge, der arbejder ved kassen i supermarkeder, vi hører det fra. Der er fortsat problemer med kassebåndet, der ikke kan indrettes individuelt, siger Tina Leire, ungdomskonsulent i HK Sjælland og koordinator for Jobpatruljen på Sjælland. Hun opfordrer branchen til at finde løsninger, så mennesker i alle højder kan stå ved kassen uden at få ondt.

Hovedpine er også udbredt. Det kan eksempelvis hænge sammen med, at det i flere supermarkeder ikke er tilladt at drikke, mens man står ved kassen.

Foruden smerterne fandt Jobpatruljen især unge, som:

  • ikke holder pauser
  • mangler ansættelseskontrakt
  • selv må finde afløser ved sygdom.

Skoler: Bestil Jobpatruljen

Tina Leire opfordrer skolerne til at bestille Jobpatruljen til at komme på besøg og informere elever i de ældste klasser om reglerne på arbejdsmarkedet. Det er et tilbud, der gælder året rundt.

- Det er vigtigt, at vi oplyser unge om deres rettigheder. Jo mere de ved, desto bedre er de rustet til selv at tage ansvar og om nødvendigt gøre noget for at forbedre forholdene på den arbejdsplads, de er på, siger Tina Leire.

HK er 1 af 9 fagforeninger, der står bag Jobpatruljen.

Læs mere om Jobpatruljen og dine rettigheder som fritidsjobber på jobpatruljen.dk

Jobpatruljen Fritidsjob

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk