HK.dk logo

Jobpatruljen: Arbejdsvilkår halter for de unge i Sydjylland

15. august 2017  |  Sydjylland  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Arbejdsgiverne i Sydjylland er ringere end landsgennemsnittet, når det handler om at overholde unge menneskers rettigheder på fritidsjobbet.Alt for mange sydjyske unge får aldrig en ansættelseskontrakt på deres fritidsjob. Og det bør de, for det halter gevaldigt på mange områder, når det gælder de unges arbejdsvilkår. For eksempel er det mere reglen end undtagelsen, at de unge selv skal skaffe en afløser og ikke får løn, når de er syge.

Det viser de interviews, som den sydjyske Jobpatruljen 2017 har lavet med knap 150 unge fritidsjobbere i juli. Resultaterne for Sydjylland er væsentligt ringere end landsgennemsnittet.

- Her i landsdelen har vi mange sæsonprægede arbejdspladser, hvilket betyder, at mange unge bliver hyret i kortere ansættelser på nogle sommermåneder. Selvom loven kræver det, så når arbejdsgiverne ofte ikke lige at få lavet en ansættelseskontrakt for de afgrænsede perioder. Og hverken arbejdsgiveren eller den unge får rigtigt sat sig ind i, hvilke rettigheder den unge har, fortæller HK Sydjyllands ungdomskonsulent Kathrine Møller, der er tovholder på den sydjyske udgave af Jobpatruljen.

Lovbrud skyldes ofte uvidenhed

Selvom der er grelle tilfælde imellem, er det Kathrine Møllers oplevelse, at det oftest skyldes en blanding af beskedenhed og uvidenhed, når ungarbejderes rettigheder ikke bliver overholdt.

- Jeg oplever en masse unge mennesker, som bare er rigtigt glade for, at de har fået et job. De ved ikke, hvad de har ret til, og vil i øvrigt helst heller ikke være til besvær. Arbejdsgiverne ved heller ikke så meget om de unges rettigheder, siger hun.

Formand for HK Sydjylland, Ole Kjær, ser det som et generelt problem, at de unges rettigheder ikke bliver taget alvorligt nok.

- Der er en fremherskende kultur, hvor unges arbejde ikke bliver tillagt så høj værdi og så meget respekt som voksnes. Den vil Jobpatruljen rigtigt gerne være med til at ændre på, siger han.

Jobpatruljen er en oplysningskampagne fra fagbevægelsen. Den består af engagerede unge mennesker, der bruger noget af deres sommerferie på at rejse rundt i sommerlandet og oplyse andre unge om deres rettigheder på fritidsjobbet.

Unge Jobpatruljen

Tjek HK Ungdom


HK Ungdom


Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk