HK.dk logo

Ledelse er vigtig - ikke lederen

21. august 2017  |  HK Privat Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Som projektleder eller teamleder er det vigtigt, at du ikke leder dine medarbejdere ud fra din egen personprofil. I stedet skal du lave en analyse af medarbejdernes kompetenceniveau i forhold til deres opgaver og lede dem ud fra deres behov. Sådan lyder det fra Ole Jacobsen, der underviser i situationsbestemt ledelse.Ole Jakobsen, underviser i situtationsbestemt ledelse

Hvis du selv har brug for struktur og meget detaljerede beskrivelser af alle opgaver, vil du måske være en struktureret og instruerende leder. Er du typen, der kan lide, at alle ideer bliver smidt op i luften, vil du måske være en mere ”laissez faire”-leder.

Men uanset i hvilken sammenhæng du har lederrollen, bør ledelse ikke tage udgangspunkt i din egen personprofil. Sådan lyder det fra Ole Jacobsen fra L&M Consulting, der underviser i situationsbestemt ledelse.

- Ledelse er vigtigt - ikke lederen. Så hvis du vil have en enkelt medarbejder eller et team til at fungere og alle til at yde optimalt, er du nødt til at udøve ledelse efter det behov, som teamet eller medarbejderen har i forhold til løsningen af opgaven, siger han.

Han mener derfor, at situationsbestemt ledelse bør være din bedste ven, hvis du skal lede dine medarbejdere effektivt. Situationsbestemt Ledelse er en ledelsesmodel, der blev udviklet af Paul Hersey og Kenneth Blanchard tilbage i 1970’erne, og som kan bruges, uanset om du skal lede tre eller 30 - og uanset om du leder et projekt, der varer to uger eller fire år.

- Det er en forskningsbaseret, anerkendt og højst aktuel model, der i bund og grund handler om, at man analyserer sine medarbejderes faglige kvalifikations- og motivationsniveau, og så tilpasser du din ledelsesstil til de forskellige medarbejderes kompetenceniveauer, fortæller Ole Jacobsen.

Analyser medarbejderne
Første skridt er altså at finde ud af, hvad ens medarbejdere kan, hvad der motiverer dem, og hvor de fagligt står henne. Ud over at der findes helt formelle analyseværktøjer, du kan bruge, er det afgørende, at du har en løbende dialog med alle i dit team eller din afdeling.

- Det skal ikke kun foregå ved mus--samtalen. Du skal løbende analysere deres kompetenceniveau, så du ved, hvor medarbejderne er henne. Og står du med en akut opgave eller et projekt, handler det om at få lavet en her-og-nu-vurdering. Det kan du gøre ved at spørge medarbejderne direkte: Hvor er du henne på den her opgave? Hvad vil du kunne byde ind med? Hvordan vil du have det med det? siger Ole Jacobsen.

Det altafgørende er som sagt, at du ikke lader dig farve af din egen personlighed, når du vælger medarbejdere til en opgave eller udøver ledelse. Hvis du selv er en meget engageret person, kan du have tendens til at vælge nogle, der udtrykker begejstring og gåpåmod.

- Men hvis den pågældende medarbejder ikke har den rette faglighed, men bare siger begejstret ja og tænker: ”Jeg aner ikke noget om det her, men jeg googler mig da bare frem,” får du ikke løst opgaven tilfredsstillende. Så er det vigtigt, du vælger den rette ledelsesstil, så du får øget medarbejderens faglige niveau og ikke bare lader dig besnære af motivationen, siger Ole Jacobsen.

Læg en plan for din ledelsesstil
Når du kender dine medarbejderes behov for ledelse, er det nemt for dig at lægge en plan for, hvordan de hver især skal ledes. Inden for situationsbestemt ledelse taler man om fire forskellige ledelsesstile.

En medarbejder, der kan selv, men har brug for coaching og sparring, kræver, at du bruger den støttende ledelsesstil, lytter og giver opmuntring. Når du står over for en usikker medarbejder, skal du finde ud af, hvad usikkerheden bunder i, så du kan give den rette instruktion, støtte og motivation. Selvstændige og selvmotiverede medarbejdere har brug for, at du delegerer opgaver til dem og stoler på deres opgaveløsning, men du skal stadig udøve ledelse. Og når du har en medarbejder, der mangler viden eller skal lære at løse en opgave på en helt ny måde, er du nødt til at være instruerende.

Gå altid tilbage til dig selv
Hvis medarbejderen alligevel ikke lykkes med sin opgave, eller du har svært ved at forstå vedkommendes personlighed, kan det være nødvendigt, at du går tilbage til dig selv og analyserer din ledelsesstil, mener Ole Jacobsen.

- Du kan selv være hindringen for at udvikle dine medarbejdere. Hvis du taber motivationen over for medarbejdere, der ikke er lige så motiverede som du selv, er det dig selv, du skal arbejde med. Så må DU til ”psykolog” og finde ud af, hvorfor du ikke kan rumme medarbejdere, der ikke er engagerede, siger han. ⁄⁄

Sådan analyserer du medarbejdernes kompetenceniveau i forhold til opgaver
Hav løbende en dialog med dine medarbejdere, så du ved hjælp af analyseværktøjer får en konkret viden om deres faglige niveau og ved, hvad der motiverer dem.
 

Sådan analyserer du medarbejdernes kompetenceniveau

Hav løbende en dialog med dine medarbejdere, så du ved hjælp af analyseværktøjer får en konkret viden om deres faglige niveau og ved, hvad der motiverer dem. 

I forhold til en konkret opgave/projekt: Spørg dem, hvis du er i tvivl:
  • Kan han/hun løse opgaven? 
  • Hvad mangler han/hun af træning, uddannelse eller støtte for at kunne løse opgaven? 
  • Hvordan kan du støtte/løfte kompetenceniveauet?
  • Er han/hun motiveret? Hvordan kan du skabe de mest motiverende rammer?
Kilder: altomledelse.dk, lederweb.dk, L&M Consulting.
Ledelse Medbestemmelse

De 4 ledelsesstile

Den instruerende lederstil: Til medarbejdere, der mangler viden, erfaring eller motivation. Og til tidspressede opgaver. Tag kontrol, instruer detaljeret, og lav kompetenceudviklingsplan. Find ud af, hvordan du øger medarbejdernes motivation og faglige niveau, så de kan blive mere selvstændige til næste opgave.

Den ”sælgende” lederstil: Til medarbejdere, som har kendskab til opgaven og også kan være motiverede, men mangler noget fagligt. Giv høj instruktion og høj støtte - vær forklarende og overbevisende.

Den støttende lederstil: Til fagligt dygtige medarbejdere, som gerne vil selv, men som stadig ønsker sparring. Giv lav instruktion, men høj støtte. Hav fokus på tovejskommunikation, og lad dine medarbejdere komme på banen med egne løsninger. Stil krav til udvikling.

Den delegerende lederstil: Til medarbejdere med stor erfaring, faglig dygtighed og høj motivation. Uddeleger opgaverne, og lad løsningerne være op til medarbejderne, der trives bedst med frihed og ansvar. Giv lav instruktion og lav støtte. Giv anerkendelse og belønning.

Kilder: altomledelse.dk, lederweb.dk, L&M Consulting

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk