HK.dk logo

Træning på arbejdspladsen virker bedst - måske

21. august 2017  |  HK Kommunal  |  Mogens Jepsen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Træning ser ud til at virke bedst på smerter, hvis det foregår på arbejdspladsen, i arbejdstiden og med kolleger. En enkelt placebo-effekt kan dog spille ind.

200 hospitalsmedarbejdere med forskellige grader af smerter i led og muskler deltog i et studier, der skulle undersøge effekten af træning.

Den ene gruppe skulle træne alene derhjemme.

Den anden gruppe udførte fysisk træning sammen med kolleger i deres lokale hospitalsafdeling i arbejdstiden under vejledning af en træningsinstruktør.

Resultatet, som er beskrevet i Magasinet Arbejdsmiljø (link ikke længere tilgængeligt 08-07-2019) viser, at fx smerter og forbrug af smertestillende medicin faldt med næsten 30 procent hos gruppe 2.

Placebo og usikkerheder ved resultatet

Forskeren bag undersøgelsen, ph.d. Markus Due Jakobsen, erkender dog, at der kan være en placebo-faktor på spil.

Nemlig at træning som ligger i arbejdstiden på jobbet, vil have en større tendens til at blive oplevet positiv - bevidst eller ubevidst - end hvis træningen lå uden for arbejdstiden, fordi deltagerne hellere vil bruge arbejdstid end fritid på den slags.

Dertil kommer, at undersøgelsen ikke kan fortælle om det er den sociale faktor, der giver den øgede effekt – altså om gruppetræning uden for arbejdspladsen vil have virket positivt.

Endelig er der den usikkerhed, at træningen i gruppe 2 var styret af en instruktør på faste tider, mens personer i gruppe 1 selv skulle svinge pisken, hvilket måske gav mindre reel træning.

 

Sundhed og tandklinik Din krop

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk