HK.dk logo

På rejse med sit fag: Grønland gav genlyd i Dorthe

28. august 2017  |  Midt Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Har du hørt om ”tjenestemandsudveksling”? Det havde Dorthe Søndergaard Andersen heller ikke, da hendes mand blev tilbudt et job på Grønland. Ordningen betød, at hun og parrets to børn kunne tage med – og at Dorthe fik et lærerigt arbejdsophold på universitetet i Nuuk.

GrønlandForestil dig, at du kigger ud af vinduet på dit kontor og udsigten er et grønlandsk fjeld. 

Det var hverdag og virkelighed, da Dorthe i 2016 var med mand og børn på Grønland:
   - Vi har nogle venner, hvor hun er halv dansk/halv grønlandsk. Efter en årrække at have boet i Danmark rejste de på et tidspunkt hjem til Nuuk, hvor manden nu har etableret et firma. Her blev min mand Lennie, der er tømrer, tilbudt et job. Først syntes jeg ikke om ideen, men efter betænkningstid så fik han alligevel ”lov til det”, smiler Dorthe Søndergaard Andersen, der til daglig er kontorfuldmægtig på Syddansk Universitetsbibliotek.
   - Jeg vidste godt, at jeg kunne søge om orlov fra jobbet, men jeg var også klar over, at det ville være dyrt at rejse derop, for vi har besøgt Nuuk tidligere. 

Via min ansættelse har jeg hørt om Erasmus-studerende og tænkte, om der mon var noget lignende for ansatte.

   - Derfor kontaktede jeg vores International Office på SDU, der dog ikke umiddelbart kendte til noget samarbejde. Heldigvis ringede en af dem tilbage og fortalte, at hun havde givet min forespørgsel videre til en kollega, der selv havde arbejdet og boet i Grønland. Der blev etableret kontakt og tilfældigvis kendte hun til ordningen med tjenestemandsudveksling (TJUT) under Moderniseringsstyrelsen. 

Nye vinkler på tingene

Med de nye informationer tog planlægningen af opholdet pludseligt fart. Dorthe fik talt med sin chef om muligheden for udveksling og orlov og om de mere praktiske ting:
- Jeg ansøgte om og blev godkendt til et stipendium på 11.000 kroner, der i mit tilfælde skulle bruges til praktiske ting ifm. opholdet. Samtidig tog jeg kontakt til universitetet i Nuuk, og forespurgte på muligheden for udveksling ved dem – tilfældet ville, at de ligeledes havde planer om at sende en ansat på udveksling og dermed havde en ’ledig plads’.

Det viste sig egentlig, at systemet var ret simpelt, når det kom til stykket. Min arbejdsgiver lagde ud for billetten, og stipendiet blev sat ind på min lønkonto.

-  Når jeg kom hjem, skulle jeg så evaluere på mit ophold, siger Dorthe om den praktiske del af sit grønlandsk ophold, der på mange måder har givet ny inspiration til Dorthes danske arbejdsliv:
- Til daglig sidder jeg i bibliotekets administrationen, mens jeg deroppe varetog opgaver i studieservice og dermed havde langt mere kontakt med de studerende. Derfor kan jeg måske ikke overføre mine erfaringer fra Grønland direkte til mit eget job, men jeg har alligevel fået nogle nye vinkler på tingene. 
- Det var et meget udviklende ophold, der da har gjort noget ved mig. For eksempel stoler jeg nok mere på mig selv, og det har givet et boost, der har fået mig til at søge om en diplomuddannelse.

Oplevelse for hele familien

De næsten 6 måneder, hvor Dorthe og familien opholdt sig på Grønland i 2016, gav samtidig en masse fælles oplevelser, som familien kunne sætte ind på kontoen:

Grønland er et anderledes og vildt fedt sted, og jeg er glad for, at vi gjorde det. På Grønland er de vant til nye kolleger og til at tage godt imod dem. Derfor følte jeg mig velkommen fra den første dag.

   - Der er en god og gæstfri kultur, hvor du bare lige kigger forbi til en kop kaffe. Du behøver ikke stille dig an og kommer bare som dig selv, siger hun om den planlagte måneds udveksling, der blev suppleret med 2 måneders vikariat og i øvrigt et tilbud om fat job, som hun dog takkede nej til. Opholdet på Grønland sluttede som planlagt i august 2016, og Dorthe nyder tydeligvis at tænke tilbage på de gode måneder på Grønland:
   - Modsat herhjemme boede vi ret tæt på arbejdet, hvilket gav lidt mere tid til at være familie på en anden måde. Vi kunne for eksempel handle og gå på biblioteket sammen. Der var ikke hus og have, der skulle holdes og generelt mere tid til børnene.
   - Jeg tror, at enten kan du lide Grønland rigtigt meget eller også kan du slet ikke lide det. Naturen kan ikke sammenlignes med noget andet, og vi fik både stået på ski og nåede ind i foråret, hvor man sejler ud til bygder, fjorde osv. Der er bare en speciel ro, fordi der ikke er den støj, man er vant til, konkluderer Dorthe om den grønlandske ro, der gav genlyd i hende – og stadig er med derinde et sted. For Grønland gør indtryk. Også når du er på tjenestemandsudveksling og på rejse med dit fag.

Udvikling


se alle de fordele 
du kan få glæde
af som hk-medlem 


HK Medlemsfordele

Få tips, tricks, nyheder og hør om kommende arrangementer:


HK Midts Facebookside

Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk