HK.dk logo

Jobcentre straffer oftere mænd end kvinder

29. august 2017  |  HK Kommunal  |  Jens Laursen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Mænd på kontanthjælp oplever næsten dobbelt så ofte som kvinder at få en økonomisk sanktion. Der hersker en 'opdragelseskultur,' mener forsker.

Mens hver sjette mand har oplevet, at Jobcentret har trukket ham i kontanthjælpen, gælder det kun for hver tiende kvinde. Det skriver Ekstra Bladet på baggrund af Jobindsats’ statistik over sanktioner mod kontanthjælpsmodtagere i 2016.

Forklaringen på, at mænd bliver sanktioneret 70 procent oftere end kvinder kan skyldes, at der blandt beskæftigelsesmedarbejderne ofte er en anderledes tilgang til mændene end kvinderne på kontanthjælp. Det mener Dorthe Caswell, der er lektor og forsker ved Aalborg Universitet. 

- En af forklaringerne på, at vi ser en overrepræsentation af sanktioner mod mænd i kontanthjælpssystemet kan være, at man ude i jobcentrene i højere grad har den tilgang, at mænd skal opdrages ved hjælp af sanktioner. Men vores forskning har blandt andet vist, at sanktioner ofte ikke har den tilsigtede effekt, siger lektoren i Ekstra Bladet.

Mænd reagerer ligesom kvinder

Der er ifølge Dorte Caswell intet forskningsmæssigt belæg for at konkludere, at mænd på kontanthjælp er dårligere til at overholde regler end kvinder, eller at de reagerer bedre på sanktioner. Hun vurderer, at det er nødvendigt at have den enkelte medarbejders skøn med i overvejelserne over, hvorfor mænd i højere grad sanktioneres. 

Forskeren anerkender dog samtidigt, at det at have ansvar for børn, som oftere er pålagt kvinderne, kan være et legitimt argument for ikke at sanktionere.


Social og beskæftigelse Arbejdsmarked

bliv klogere på den kommunale og regionale sektor

Følg med i vores nyheder


hk.dk/aktuelt

Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk