HK.dk logo

Professorer: Ansæt flere lægesekretærer

29. august 2017  |  DL  |  HK Kommunal  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Sundhedsplatformen bliver mødt af hård kritik fra to professorer. Som en del af løsningen mener de, at man måske ligefrem skal øge antallet af lægesekretærer, der kan aflaste lægerne.

Politikens kronik var 24. august 2017 en gedigen bandbulle mod it-systemet Sundhedsplatformen, som nu er indført i Region Hovedstaden og står foran sin debut i Region Sjælland. Den konkluderer, at hospitalerne i Region Hovedstaden befinder sig i en krisetilstand, hvor kræftpatienter ikke behandles til tiden, med alvorlige medicineringsfejl, faldende produktivitet og et personale, der i stigende grad er frustreret.

- Tiden er ikke inde til ’gevinstrealisering’, men til at løse de alvorlige problemer, man kæmper med ude på hospitalerne, skriver kronikkens to forfattere, Jørgen P. Bansler, professor i datalogi på Københavns Universitet, og Jes Søgaard, afdelingschef i Kræftens Bekæmpelse og professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet. Det sker med henvisning til et ønske fra regionens politikere om at reducere antallet af medarbejdere med udgangspunkt i påståede effektiviseringer på baggrund af Sundhedsplatformen.

Lad lægesekretærer administrere

Kronikken problematiserer helt overordnet, at man i de to regioner "uden afprøvning" har valgt "et nyt omfattende it-system med vidtrækkende konsekvenser for patientbehandling, de ansattes arbejdsvilkår og sygehusenes effektivitet". I den forudgående analyse før indførelsen af Sundhedsplatformen er det angivet, at lægernes overtagelse af lægesekretærernes registreringsarbejde i teorien giver store besparelser på papiret. Det får denne kommentar fra kronikkens forfattere: 

- Man glemmer blot i analysen, at denne opgaveglidning kan betyde, at lægerne når færre patienter på en arbejdsdag.

Kritikken fortsætter:

- Lægerne har 12 års speciallægeuddannelse, men er ikke altid så erfarne i at registrere, og de vil helst vie deres fulde opmærksomhed til patienterne … I teorien lyder det måske som en god idé, at lægen skal sidde og skrive journal sammen med patienten, men hvordan vil det fungere i praksis? Det burde man have undersøgt, før man valgte at skille sig af med lægesekretærerne. Det ville f.eks. have været meget enkelt at teste, hvor meget tid lægerne skulle bruge på selv at indtaste data, bestille undersøgelser, mv.

På den baggrund er det ikke overraskende, at et af skribenternes løsningsforslag er at give de patientadministrative opgaver tilbage til lægesekretærerne.

- Det betyder, at man i stedet for at reducere antallet af lægesekretærer måske ligefrem skal øge antallet, lyder deres bud på en del af løsningen.

DL-formand Nathali Schaap Degn har tidligere appelleret til, at lægesekretærer i højere grad aflaster lægerne for administrative opgaver, senest i artiklen Sygehuspersonale i oprør.

"Så lyt dog til kritikken ..."

Kronikken i Politiken torsdag 24. august 2017 blev bragt under overskriften ”Så lyt dog til kritikken af Sundhedsplatformen”. På avisens hjemmeside hedder den ”Stop med at afvise, ignorere og nedgøre kritikere af sundhedsplatformen” og kan i skrivende stund kun læses af abonnenter eller mod betaling.Sundhed og tandklinik Lægesekretær

dl er også på Facebook
følg med i vores gruppe


DL-gruppen på Facebook

Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk