HK.dk logo

Fra stiletter til flade sko og direkte i job

11. september 2017  |  Østjylland  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Rita er vant til at gå i tårnhøje stiletter. Hun var også begyndt at vænne sig til at få afslag på jobansøgninger. Men så fik HK Østjylland hende i et par flade sko og direkte i job.

Fra stiletter til flade sko og direkte i job

Rita Kasmere er fra Letland og der er høje sko en helt almindelig del af påklædningen for kvinder, der bevæger sig ud på arbejdsmarkedet.

- Der er ikke nogen i Letland, der kan finde på at komme i sådan nogle sko, som mange danske kvinder går i, hvis de vil respekteres som business-kvinder, fortæller Rita.

Og sko-garderoben hjemme i Allingåbro viser tydeligt, at stiletter er en helt naturlig ingrediens i Ritas liv.

- Jeg ejer faktisk slet ikke flade sko ud over mine løbesko, fortæller hun.

Da Rita Kasmere for nylig blev ledig, gik hun straks i gang med at søge jobs. Men det lykkedes ikke at få en ansættelse. Derfor besluttede hun at gøre brug af HK Østjyllands Jobcafé, for at få set både CV og ansøgninger igennem.

- Da jeg kom ind ad døren, kunne jeg godt se på de andre, at de tænkte ’hvad er hun for en’? Tina Skjøttgaard fra HK kom hen til mig og begyndte at snakke, og så fandt hun jo ud af, at jeg er helt almindelig. Men snakken kom hurtigt til at handle om mine sko, siger Rita Kasmere.

Tina Skjøttgaard husker også de sko, som Rita dukke op i.

- De var super flotte. Meget høje sølvsko. Ikke den type sko, som de fleste vil tage på, når de skal på arbejde, siger hun.

Tina fik forklaret Rita, at det er vigtig, at man er rigtigt påklædt til jobsamtalen, så man matcher det job, man søger. Og at det ikke er alle job, hvor høje sølvstiletter er passende.

- Det er selvfølgelig grænseoverskridende at påtale den måde, som folk ser ud på. Uanet om de som Rita er over-dressed, eller om de er det modsatte. Men jeg synes, at det er rigtig vigtigt, at vi som fagforening tør gøre det, for det har jo kæmpe betydning til jobsamtalen, fortæller hun.


Dømt på sit udseende

Fra stiletter til flade sko og direkte i job

Rita Kasmere var da også ganske godt tilfreds med, at Tina Skjøttgaard tog emnet op.

 - Jeg havde været ude og aflevere ansøgninger personligt og her kunne jeg godt se, at de kiggede på mig, som om jeg var en dum blondine i stiletter. Så det var godt, at Tina fortalte mig, at mine høje sko måske får arbejdsgivere til at dømme mig, inden de opdager, hvilke kompetencer jeg faktisk har, siger Rita Kasmere.

Rita Kasmere har boet i Danmark i 12 år, og i alle årene har stiletter været en naturlig del af garderoben for hende.

-Ingen i Danmark har nogensinde fortalt mig, at mine stiletter kunne være en forhindring for mig på arbejdsmarkedet. En tidligere chef har engang sagt, at han godt kunne lide flade sko, men det er også det. Derfor synes jeg, det er rigtig godt, at fagforeningen også tør tale med medlemmerne om sådan noget. For mig var det en stor hjælp, siger hun.

Det er ikke første gang, at Tina Skjøttgaard har talt med medlemmer af HK om deres påklædning eller udseende.

- Det er et emne, jeg berører, hvis situationen er til det og jeg har den fortrolighed med medlemmet, der skal til. Det er vigtigt, at det bliver formuleret så medlemmet forstår, at det er sagt af et godt hjerte. Som regel er det ikke noget, medlemmet har tænkt over. Vi opdager måske ikke selv, at vores jakke er blevet lidt for beskidt eller at håret trænger til at blive ordnet, men vi ved jo alle, at førstehåndsindtrykket er vigtigt. Især til en jobsamtale. Og der er faktisk flere medlemmer, der har kæmpet med mange afslag, som pludselig får hul igennem og kommer i arbejde, efter vi har haft sådan en snak, siger Tina Skjøttgaard.

Rita kom i job

Rita Kasmere tror også på, at snakken om stiletterne er årsagen til, at hun fik job få dage senere.

- Da jeg mødte op til jobsamtale kunne jeg godt se, at de andre på kontoret ikke går i stiletter som jeg. Derfor var jeg glad for, at jeg mødte op i et par jeans og flade sko. Jeg passede bedre ind og de så alle de kompetencer jeg har, frem for, hvordan jeg ser ud. Jeg nåede da også kun lige hjem, inden de ringede og sagde, at jeg var ansat, fortæller hun.

Fremover skal hun arbejde som bogholder hos 3F i Aarhus.

- Jeg købte et par flade sko til jobsamtalen, men jeg må ud at købe nogle flere, griner hun.

Fra stiletter til flade sko og direkte i job

Job og vejledning Jobsøgning

HK JOBBØRS på facebook

Kom med i facebookgruppen HK JOBBØRS ØSTJYLLAND. Her formidles ledige stillinger til medlemmer af HK.

Link til facebookgruppen

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk