HK.dk logo

Stress og mavesår hænger alligevel sammen

18. september 2017  |  HK Kommunal  |  Mogens Jepsen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

For flere år siden blev det bevist, at stress ikke gav mavesår, men nu viser forskning, at den gamle sammenhæng nok gælder alligevel.

Først var der sammenhæng, så var der ikke – og nu er der så nok alligevel.

Det handler om stress og mavesår, hvor helt ny forskning viser, at hvis man har en stress, så er der en væsentlig større risiko for at udvikle mavesår.

De 20 procent mest stressede har tre en halv gang højere risiko for at få mavesår end resten af befolkningen. 

Det viser en storstilet nordjysk undersøgelse, som forskere på Aalborg Universitet (AAU) har gennemført. Undersøgelsen modsiger det, der står på alle førende sundhedsportaler på nettet; nemlig at der ikke skulle være nogen sammenhæng mellem stress og mavesår.

Bakterier og stress virker sammen

I 1982 opdagede to engelske forskere bakterien helicobacter pylori, som findes i maven på omkring 20 procent af befolkningen - og de, der har bakterien, har øget risiko for at få mavesår, viste deres undersøgelser.

Forskergruppen har fulgt en stor gruppe personer over flere år og kan konstatere, at de meget stressede stadig har væsentlig højere risiko for mavesår.

De nordjyske resultater modsiger dog ikke bakteriens betydning – det er mere, at de to faktorer tilsammen giver stor risiko for mavesår.

 

Stress Arbejdsmiljø

Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk