HK.dk logo

Kims arbejdsskade blev aldrig anmeldt, så han får ingen erstatning

25. september 2017  |  IMI  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Kim Rasmussens arbejdsskade blev ikke anmeldt inden fristen på et år. Derfor har Arbejdsskadestyrelsen afvist hans sag, så selvom han er invalid, får han ingen erstatning


Kim_Rasmussen

– Jeg er uddannet trykker og blikkenslager, jeg er ikke jurist, siger Kim Rasmussen, der er både fortvivlet og rasende over sin situation.

TEKST: MALENE MØLGAARD
FOTO: MARK KNUDSEN

For otte år siden sagde Kim Rasmussens ryg knæk. Det skete, da han forsøgte at bremse en 2,5 ton tung papirrulle på sit arbejde som rullemand i Egmont Magasiners trykkeri. Året før blev han ramt af en vildfaren slange med tøris i hovedet. Det kostede ham en flækket tand og høreskade på det ene øre. Men ingen af ulykkerne blev anmeldt til Arbejdsskadestyrelsen – selvom han gentagne gange rykkede sin arbejdsgiver for det. Og i dag sidder han tilbage, invalid og uden erstatning.

Arbejdsskadestyrelsen har nemlig ikke anerkendt ulykkerne som arbejdsskader, fordi de ikke blev anmeldt korrekt inden tidsfristen på et år.

– Jeg er uddannet trykker og blikkenslager, jeg er ikke jurist. Jeg har ikke forstand på sådan nogle ting, forklarer 58-årige Kim Rasmussen fortvivlet og rasende over sin situation.

Det, han ikke har forstand på, er reglerne i Arbejdsskadelovgivningen. Her står der: ”En arbejdsgiver har pligt til at anmelde formodede arbejdsulykker. Fristen for at anmelde en arbejdsulykke er et år efter, at skaden er sket.”

Og den frist blev overskredet i Kim Rasmussens tilfælde.

– Arbejdsgiveren har pligt til at anmelde en ulykke på arbejdspladsen til Arbejdsmarkedets Erhvervsforsikring. Men hvis ikke den er anmeldt inden for 365 dage, så er det for sent. Så er der intet at gøre, forklarer Steen Bonde Jensen, som er faglig sekretær i HK It, Medie & Industri Hovedstaden.

– Reglerne er meget firkantede. Men alligevel forsøgte vi at få sagen genoptaget, selvom det var svært. Det skulle ikke være uprøvet, siger Steen Bonde Jensen.

 

Den rigtige vej

Kim Rasmussen forsøgte ellers ihærdigt at gøre sit til at sikre sig, at arbejdspladsen meldte de to skader til forsikringen. Han henvendte sig til sikkerhedsgruppen og spurgte sine nærmeste chefer. Men igen og igen blev han afvist med søforklaringer om, at de havde travlt og måtte se på det senere, eller at skaden skam var anmeldt. På et tidspunkt holdt en chef op, folk i sikkerhedsgruppen blev skiftet ud, og de nye skulle først sætte sig ind i sagerne. Flere gange fik han at vide, at samaritterrapporterne var blevet væk. Dem havde han heldigvis sikret sig kopier af, som han kunne give arbejdspladsen nye eksemplarer af. Men lige lidt hjalp det.

– Hver gang jeg rykkede i sikkerhedsgruppen, reagerede de mærkeligt. Vi tjente jo godt, så ingen turde sige noget, er hans bedste bud på en forklaring.

At gå til sin læge og få anmeldt ulykkerne som arbejdsskader faldt ham aldrig ind.

– I min lille verden, handlede det om, at der var sket en arbejdsskade. Alle i virksomheden vidste jo, at det var sket. Og når man er i et stort firma, følger man arbejdsgangen. Jeg ville gå den rigtige vej og udfylde blanketterne, og så skulle de sendes videre. Men jeg gik forgæves rundt for at få nogen til at skrive under. Jeg troede da ikke, der var andre muligheder!

 

Ikke mere at gøre

Så otte år senere står han stadig uden erstatning for sin flækkede tand, høreskade og tinnitus efter det kraftige slag fra slangen med tøris. Og for de konstante smerter, han har i lænden og hoften efter knækket i ryggen fra den tonstunge papirrulle, som han forsøgte at bremse, da den havde for meget fart på hen imod trykmaskinen.

– Kiropraktoren tog et røntgenbillede, som viste, at en ryghvirvel var skubbet ud. Men det mente han godt, han kunne sætte på plads. Det hjalp også, men jeg havde frygteligt ondt i hoften og benene, fortæller Kim Rasmussen.

Trods smerterne valgte han at fortsætte sit arbejde på en cocktail af morfin, vilje og økonomisk pres.

– Jeg havde jo også tre børn at forsørge, forklarer han.

Efter nogle år lukkede trykkeriet, og i et år havde han mindre tunge opgaver i et bogbinderi. Da det også lukkede for tre år siden, blev han arbejdsløs. Efterfølgende har han været i arbejdsprøvning i et markisefirma i nærheden af sit hjem. Et job, han var rigtig glad for. Men kroppen kunne ikke klare det. De konstante smerter i ryg og hofte gør, at han hverken kan sidde eller stå i længere tid ad gangen, og han må bruge krykker, når han skal gå.

– Det er ikke, fordi jeg er bange for at arbejde. Jeg har arbejdet i 44 år og har været igennem jobprøvninger, men jeg kan ikke, siger Kim Rasmussen.

 

For sent

I mellemtiden fik han med hjælp fra sin familie selv anmeldt skaden. Men da var der gået flere år. Og så var det for sent.

– Det kan ikke være rigtigt, at en arbejdsplads kan sylte en sag og så slippe for at melde den, siger han vredt.

Da afslaget kom, gik han til HK, som siden har anket afgørelsen og forsøgt at få arbejdspladsen til at betale for de udgifter, Kim Rasmussen har haft til behandling af sine smerter. Desværre uden held, fordi Ankestyrelsen ikke fandt en kobling mellem skaderne og generne.

– Det er bittert, at sagen er afvist på grund af en fejl, som jeg ikke er skyld i. Jeg ville gerne have haft oprejsning for, at de har ladet mig være til grin, siger han og hæver stemmen, mens blikket i de brune øjne bliver hårdt.

- Den sag burde bare havet været anmeldt til forsikringsselskabet af min arbejdsplads. Men det blev den ikke. Så til andre kan jeg kun sige det, jeg ikke selv vidste: Gå til din læge eller anmeld det selv!

Faglig konsulent i HK It, Medie og Industri Hovedstaden Steen Bonde Jensen har samme skarpe budskab:

– Det er forkasteligt, at arbejdsgiveren siger, sagen er anmeldt, uden at det er sket, og så ikke kan drages fuldt ud til ansvar – de kan få en næse eller en mindre bøde. Men det er op ad bakke at sagsøge og komme efter arbejdsgiveren. Derfor er man nødt til at holde øje med, at anmeldelsen sker. Selvom arbejdsgiveren siger, skaden er anmeldt, så er den altså ikke anmeldt, før man får en kvittering fra Arbejdsmarkedets Erhvervsforsikring, understreger han.

 

Arbejdsskade

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk