HK.dk logo

Platformsøkonomi må ikke handle om pris

25. september 2017  |  IMI  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Platformsøkonomien er kommet for at blive, lyder mange spådomme. Derfor handler det om at udnytte fordelene ved dem og samtidig sikre anstændig betaling og tryghed for udbyderne af arbejdskraften


Iain_Cameron_B

Iain Cameron har benyttet platforme og er blevet røvrendt et par gange. Han vil gerne være med til at sikre, at andre ikke kommer ud for det samme.

TEKST: RANI BECH
FOTO: MARK KNUDSEN

 

De optimistiske sammenligner platformsøkonomien med supermarkedets opslagstavler i gamle dage. Her kunne man hænge en seddel op og tilbyde nogle timers rengøring, lektiehjælp eller hunde/børnepasning. Nu foregår det bare på nettet eller via en app. Og typerne af opgaverne er ikke at sammenligne med fritidsjobs, men bliver for mange fremtidens fuldtidsjobs. Fleksibilitet og frihed er positive nøgleord for optimisterne.

De pessimistiske betragter platformene som det rene wild west, hvor der er gunstige forhold for udbytning af arbejdskraften, fordi der reelt ikke er nogen form for kontrol med økonomien og beskyttelse af arbejdstagerne. Underbetaling og social dumping er nøgleord for pessimisterne.

Spørgsmålet er, om der kan skabes ordentlige forhold og vilkår for arbejdstagerne på platformene – og om det overhovedet er en attraktiv markedsplads for freelancere.

Vi har spurgt Iain Cameron, som er freelancer inden for web design, grafisk design og illustrationer. For tre-fire år siden, hvor ordet platformsøkonomi ikke var særlig udbredt, stod han i en situation, hvor han havde brug for at genstarte sin freelanceforretning efter at have afsluttet et langvarigt og stort projekt for en kunde.

– Jeg kendte til et par platforme – både nogle internationale og også en større dansk. Jeg valgte den danske, fordi den både var dansk og bedst. Jeg følte, at der var en vis tryghed på den. Der var en rigtig god blog, og der var gode råd og værktøjer til bogføring. Der var også regler og mulighed for at klage i tilfælde af problemer med kunderne. Og så var der ansat folk til at skabe et godt fagligt fællesskab på platformen. Det var noget af det, jeg syntes, var ret godt. Man følte, at man var en del af noget, fortæller han.

Det kostede penge at have en profil på portalen, og Iain skød med spredehagl forstået på den måde, at han tilbød sig til mange forskellige slags opgaver.

– Jeg ville gøre, hvad som helst for at møde folk og så det som en god markedsføringsmulighed, fortæller han.

 

Hajfyldt farvand

På platforme er markedsføringen ofte lig med anbefalinger fra tidligere kunder. Og ofte er der meget hård konkurrence om opgaverne. Så freelancerne på platformen måtte byde sig til og ofte underbyde sig selv og hinanden.

– Jeg lærte hurtigt, hvor vigtigt det var, at man kunne fremvise en anbefaling, for at vinde en opgave. Så der var en opgave, jeg endte med at lave gratis bare for at få en god anbefaling. Der var også en ret god kunde, som jeg rigtig gerne ville arbejde for. Han var flink, men han var der for at få det så billigt som overhovedet muligt. De kunder, der kom ind, kom udelukkende på grund af prisen. De ledte efter noget billigt – ikke noget originalt eller faglig kvalitet, siger Iain, som blev mere og mere ked af at være på platformen.  

– Jeg syntes, at det var frygteligt. Det var et hajfyldt farvand. Alle omkring dig ville have det meste ud af dig for så lidt som overhovedet muligt. Min tanke havde været, at jeg gerne ville arbejde for de her mennesker til en lav pris, for så ville de måske vælge mig igen til en ny opgave til en højere pris. Men den slags sker ikke, siger Iain, som besluttede sig for, at der måtte være en bedre vej til at få freelanceforretningen op at køre.

– Jeg lavede en aftale med mig selv, for jeg hadede det så meget. Aftalen var, at jeg skulle gøre noget andet, og hvis det ikke lykkedes for mig, skulle jeg tilbage på platformen. Det virkede. Det skræmte mig så meget. Jeg ville hellere opgive mit fag end at arbejde under de vilkår, siger han.

Iain gik i gang med at skabe netværk og finde kunder ved at mødes med dem ansigt til ansigt. Han brugte tid på sin hjemmeside og de sociale medier og på at oparbejde en god portfolio. Det gik langsomt, men støt, fremad. Og efter et års tid havde han en velfungerende freelanceforretning. Det har han stadig.

– Der er perioder, hvor jeg tjener mere end andre, og så lægger jeg fra til dårligere tider. Det giver mig også mulighed for ind i mellem at vælge spændende opgaver, uden at jeg ikke kigger så meget på økonomien i dem, siger han.

 

Gode kunder bruger ikke timepris

Prisen er ikke længere et parameter for hverken ham eller kunderne. Og timepris er slet ikke noget, nogen af parterne bruger.

– Mine kunder er så store og veletablerede, at prisen ikke er et problem. De er interesserede i kvalitet og har respekt for den faglige kvalitet. Selvfølgelig spiller prisen en rolle i det første møde med en kunde, for det er der, den skal sættes. Og professionelle vil forlade rummet, hvis de bliver tilbudt en alt for lav pris. Men ved det andet møde, er det ikke prisen, der er i fokus, og for gode kunder bliver den ikke igen et issue, siger Iain.

Tværtimod er det noget af det, der ifølge Iain kan kendetegne en dårlig kunde.

– Det er et dårligt tegn, hvis kunden siger noget i retning af, at hvis de kan få opgaven udført lidt billigt første gang, så vil vedkommende helt klart bruge dig igen. Hvis jeg hører den slags, forsøger jeg finde en god måde at afvise den opgave på, for hvis en mulig kunde allerede forsøger at presse dig fra begyndelsen, så bliver det som regel værre henad vejen. Det er min erfaring, siger han.

Iain bruger også sin egen platform – altså hans hjemmeside med tilhørende blog til at sende et budskab om, at man ikke skal arbejde gratis.

– Jeg ser ind i mellem unge mennesker, som tilbyder deres ydelser gratis. Det ligger mig meget på sinde at forklare dem, at det hverken er godt for dem eller for branchen. Jeg ser også virksomheder efterspørge erfaren arbejdskraft til en latterligt lav pris. Nogle gange er det tydeligt, at det er virksomheder med råd til at betale, hvad det koster, siger han.

Byder pensionister og studerende velkomne

Flere platforme hævder selv, at de mest er til for folk, der i forvejen har et job og gerne vil tjene lidt ekstra, studerende, der gerne vil prøve kræfter med deres fag eller pensionister, som stadig gerne vil arbejde lidt.

– Jeg synes, at alle skal have mulighed for at være kreative – og jeg tror, at der er plads til os alle. Jeg føler mig ikke truet af dem. Jeg har min stil i mit arbejde, og det synes jeg, at alle skal have. Vi er ikke i direkte konkurrence med hinanden, siger han og tilføjer:

– Den platform, jeg var på, dræbte fagligheden. Der var en chokerende mangel på respekt for design. Hvis en platform har fagligheden i højsædet, og det ikke handler om at trykke prisen, vil det være fin mulighed for kunder og freelancere til at finde hinanden. Men jeg er stadig ikke sikker på, at det er løsningen. Jeg vil hade, hvis unge talenter opgiver deres fag, fordi de kun oplever det, der sker på platformene. Platformene fylder i virkeligheden ikke ret meget på markedet, og jeg tror heller ikke, at de kommer til det i fremtiden.

Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk