HK.dk logo

Vær opmærksom på borgere der ikke kan varetage egne interesser

03. oktober 2017  |  HK Kommunal  |  Mogens Jepsen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

For borgernes retssikkerhed er det vigtig viden, at borgere har ret til at blive repræsenteret af andre. Medarbejdere skal være særligt opmærksomme, når borgerne ikke kan varetage deres egne interesser.

Det er vigtigt, at kommunerne er opmærksomme på borgernes partsrettigheder; altså om borgeren kan varetage egne interesser under behandlingen af en sag.

Det viser en ny afgørelse fra Ankestyrelsen, hvor to kommunale afgørelser er ugyldige, da borgerne ikke har haft mulighed for at udnytte deres partsrettigheder. 

Begge sager drejede sig om hjælp efter serviceloven, og kommunerne var ikke opmærksomme på, at borgeren ikke kunne give samtykke til at lade sig repræsentere af en pårørende eller nærtstående.

Kommuner tabte sagen selv om fuldmagt manglede

Ankestyrelsen slår i principafgørelsen fast, at det ikke mindst gælder, når der ikke er enighed mellem en kommune og en pårørende. 

En klage til Ankestyrelsen er i sig selv udtryk for en sådan uenighed og kan derfor betyde, at der er behov for at beskikke en værge.

Normalt kræves der fuldmagt, hvis andre personer skal repræsentere borgeren, men i de afgjorte sager gav Ankestyrelsen altså støtte til borgeren, selv om der ikke var gyldig fuldmagt.
Social og beskæftigelse Ydelse og borgerbetjening Administration

Følg hk kommunal på facebook

Find os her

Følg hk kommunal på facebook


Find os her

Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk