HK.dk logo

Offentlige arbejdsgivere får ultimatum af fagbevægelsen

10. oktober 2017  |  HK Kommunal  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

En samlet fagbevægelse vil ikke forhandle om OK18, før de offentlige arbejdsgivere har givet lærerne mulighed for reelle forhandlinger om arbejdstid. Det er den danske model, der står på spil, lyder det fra topforhandlerne.

Forhandlingerne om ny overenskomst for 750.000 offentligt ansatte er sat på stand by indtil videre. En samlet fagbevægelse har meddelt arbejdsgiverne, at man bliver væk fra forhandlingsbordene, hvis ikke lærerne opnår reelle forhandlinger om deres arbejdstid. I et fælles brev til Kommunernes Landsforening, Danske Regioner og Staten kræver de faglige organisationer, at arbejdsgiverne indvilliger i at forhandle lærernes arbejdstidsregler. 

Budskabet i brevet er usædvanlig skarpt, nemlig at der skal ske ”reelle, frie og fair forhandlinger” med lærerne om arbejdstiden, ellers bliver alle andre væk fra forhandlingerne om OK18. Organisationerne har ingen holdning til, hvilke arbejdstidsregler lærerne skal have. Det afgørende er, at de får en reel mulighed for selv at aftale dem.

Den danske model er i fare

HK Kommunal er en del af det fælles politiske håndslag, og formand Bodil Otto håber, at den markante udmelding får arbejdsgiverne til at ændre kurs over for lærerne.

- Det her handler om at værne om den danske model, nemlig at det er arbejdsgiverne og lønmodtagerne, der forhandler aftalerne. Modellen kan ikke overtrumfes af et lovindgreb, sådan som det skete for lærerne i 2013. Derfor er det vigtigt, at vi står sammen nu om at sige til arbejdsgiverne: Den går ikke. Ellers risikerer vi, at andre faggrupper får en lignende behandling, eller at der bliver tale om proforma forhandlinger, mens alt er aftalt af politikerne i kulissen på forhånd, siger Bodil Otto.

Arbejdsgiverne skal presses til at ændre kurs

I 2013 fik lærerne ved lov dikteret en arbejdstidsaftale af et flertal i Folketinget. Loven blev et resultat af lærerlockouten og et efterfølgende politisk indgreb. Ved overenskomstforhandlingerne i 2015 forsøgte lærerne at få nye forhandlinger med arbejdsgiverne om arbejdstid. Det lykkedes ikke. Derfor er de offentligt ansatte nu gået sammen for at presse arbejdsgiverne til at ændre kurs. Organisationerne forventer, at opfordringen virker og fortsætter derfor forberedelserne med at beslutte og fremsende overenskomstkravene.

Bag henvendelsen til arbejdsgiverne står Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU), der repræsenterer de 180.000 statsansatte, og Forhandlingsfællesskabet, der repræsenterer de knap 565.000 ansatte i kommuner og regioner. 

Ziegler: Ikke emner, der ikke er til forhandling 

Kommunernes Landsforenings topforhandler, Høje Taastrups borgmester, Michael Ziegler (K), erklærer sig også klar til at drøfte arbejdstid med lærerne. Det skriver Avisen.dk.

I KL ser de frem til overenskomstforhandlingerne for de 565.000 ansatte i kommunerne, understreger Ziegler.

- Og der er ikke nogle emner, der ikke er til forhandling. Heller ikke for lærerne, erklærer Michael Ziegler, der tirsdag talte på Danmarks Lærerforenings kongres i København.


Overenskomst

Har du også læst...


KY får mellemkarakter af kommuner i første bølge

25. januar 2021  | HK Kommunal

Sammenlignet med KSD er KY klart bedre, lyder tilbagemeldingerne fra en række kommuner i 1. bølge, som Kommunalbladet har snakket med. På den gamle karakterskala får KY et 7-8 tal.


OK21: Intense forhandlinger giver sporadiske fremskridt

23. januar 2021  | HK Kommunal

Repræsentanter for de 430.000 ansatte i kommunerne har igen lagt arm med de kommunale arbejdsgivere, der ifølge HK Kommunal skal rykke sig på blandt andet løn, seniorordninger og fleksibel arbejdstid, hvis der skal nås et resultat.


Inspiration: Sådan sætter I fokus på effektiv administration

21. januar 2021  | HK Kommunal  | Chefgruppen

"Brug HK'erne" hedder et nyt inspirationshæfte fra KL og HK Kommunal, som undersøger den administrative opgaveløsning mellem faggrupperne i kommunerne, og hvordan HK'ernes faglige kompetencer kan bruges endnu bedre.


 Se alle nyheder

følg med i ok18
nyheder, fakta og info om din overenskomst


hk.dk/ok18

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk