HK.dk logo

Lægesekretær: Journaler er fyldt med fejl

11. oktober 2017  |  HK Kommunal  |  DL  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Når pressede læger og sygeplejersker skal håndtere patientadministrative opgaver, er resultatet et voldsomt kvalitetstab, konstaterer en lægesekretær efter halvandet år med Sundhedsplatformen.

De blev lovet et moderne it-system, der ville være så intelligent, at det nærmest kunne tænke selv og for eksempel komme med diagnoseforslag. Men hverdagen efter halvandet år med Sundhedsplatformen har vist sig at være en hel anden. Faktisk ret meget lig "de gamle dage".

Det konstaterer lægesekretær Majbritt Falsing over for it-mediet Version2.

- Det, jeg ser her halvandet år efter indførelsen, er, at det er de samme opgaver, der skal udføres. Notater skal skrives, undersøgelser skal bestilles, tider skal bestilles, og det skal koordineres. Man har bare flyttet arbejdsopgaverne fra lægesekretærerne til andre faggrupper, siger Majbritt Falsing, der også er tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant ved Gastroenheden på Gentofte og Herlev Hospital, hvor Sundhedsplatformen blev indført i maj 2016.

Fuldstændig uforståelige tekster

Hun er ikke imponeret over de journaler, der bliver lavet uden lægesekretærers indblanding.

- Det ser mildest talt ud ad helvede til, siger Majbritt Falsing, der blandt andet nævner slåfejl, stavefejl, formuleringsfejl og "fuldstændig uforståelige tekster, som er mangelfulde, fordi lægerne ikke har tid til at få det hele med ligesom før, hvor de dikterede".

Lægesekretærer har desuden travlt med at rette de DRG-koder, der har betydning for, om afdelingerne får refusion for deres arbejde. Det var ikke tidligere nødvendigt, men i dag må de søge tilbage i sagsgangene for at finde manglende oplysninger. Ellers kommer der til at mangle indtægter til afdelingen.

Kun én positiv ting

I dag er det sjældent, at koder i journaler ikke skal rettes, for at en afdeling kan få den maksimale indtægt. En operation for blindtarmsbetændelse giver flere penge til afdelingen, hvis patienten også er overvægtig. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på alle detaljer hos patienten, og det har læger og sygeplejersker sjældent helt styr – i modsætning til lægesekretærerne.

- Desuden skal koderne tjekkes af på en helt speciel måde, før de ryger det rigtige sted hen i udskrivelsesbrevet og i udskrivelsesøjemed - og hvor det giver penge, siger Majbritt Falsing til Version2.

Hun kan umiddelbart kun se én positiv ting ved Sundhedsplatformen:

- Vi kan nu følge mere med i, hvad der foregår i de andre afdelinger for patienterne. Jeg kan eksempelvis gå ind og se en patients tider på andre afdelinger, siger Majbritt Falsing og tilføjer, at hvis alle skavankerne ved Sundhedsplatformen er prisen, "så ville jeg egentlig hellere have undværet det billede".

Se hele artiklen i Version2Sundhed og tandklinik

bliv klogere på den kommunale og regionale sektor

Følg med i vores nyheder


hk.dk/aktuelt

vil du blive klogere på dit fag? Så læs DL Magasinet!

Læs DL Magasinet

vil du blive klogere på dit fag? Så læs DL Magasinet!


Læs DL Magasinet

Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk