bank

Hos Bankdata i Fredericia har HR-direktør Mette Marie Buhl taget et par nye våben i brug for at få nye IT-folk ombord. Og det er ikke højere løn eller særlige pensionspakker, der er fokus på.

Hun bruger i stedet et mix af headhuntere, en helt ny afdeling placeret i en studieby og særlige arrangementer for studerende for at få fat i nok folk.

Lønnen er derimod ikke noget, som Mette Marie Buhl fokuserer meget på i rekrutteringsarbejdet.

”Vi har en god begyndelsesløn og et lønniveau, der er konkurrencedygtigt. Men det er sjældent noget vi taler om før til sidst i forløbet. For de folk vi ansætter, betyder lønnen kun noget, hvis den ikke er i orden.”

NYT KONTOR MED REKRUTTERINGSOPGAVER

I stedet anser hun firmakulturen og kontakten til de nyuddannede som noget af de vigtigste i rekrutteringsarbejdet.

”Vores image-bygning over for de unge er utroligt vigtigt. Vore kontorer ligger i Fredericia og Silkeborg, men vi har netop åbnet en ny afdeling i Århus på Katrinebjerg – netop for at være tæt på de studerende.”

”De teams vi har ansat der, har decideret afsat en vis procentdel af deres arbejdstid til rekruttering – fx på karrieremesser. Samtidigt laver de også en del projektsamarbejde med de studerende på universitetet.”

INGEN SLIPS OG SCRUM

”Det helt afgørende for rekrutteringen er, at vores firmakultur er ret uformel. Når vi er ude til karrieremesser står vore folk ikke i skjorter og jakkesæt, som mange af de andre. Det gør en forskel og betyder, at vores stand ofte er meget velbesøgt. Jeg tror, folk godt kan fornemme, at vi har en ret god hold-ånd, og det betyder meget for folk, der overvejer at arbejde hos os.”

”Når de samtidigt hører, at vi arbejder med scrum, så gør det, at de bliver rigtigt interesserede,” fortæller Mette Marie Buhl.

Det helt afgørende for rekrutteringen er, at vores firmakultur er ret uformel. Når vi er ude til karrieremesser, står vore folk ikke i skjorter og jakkesæt, som mange af de andre.”
Mette Marie Buhl, HR-direktør, Bankdata

PIZZA OG DATA FRA VIRKELIGHEDEN

På det seneste har Bankdata haft succes med at lave arrangementer rettet direkte mod studerende – senest i Århus.

”Vi har lavet fintech-events, hvor vi inviterer de studerende ind til at arbejde med rigtige bankdata i et lukket miljø, mens vi trakterer med lidt pizza. De kender ikke meget til fintech-branchen, men det med at arbejde med rigtige data, er noget, de virkelig har taget godt imod. Derfor gentager vi snart arrangementet på Aalborg Universitet,” siger Mette Marie Buhl.

”De studerende er også interesserede, når vi fortæller om mulighederne for at arbejde med komplekse opgaver og om den forandringsrejse vi er i gang med, hvor vi kun lige er begyndt at arbejde med agile metoder.”

Af de 150 medarbejdere Bankdata har ansat i 2016 og 2017, er hver fjerde nyuddannet.

DE ERFARNE FOLK SKAL HEADHUNTES

Når det kommer til de mere erfarne folk, har Bankdata måtte skrue op for rekrutteringen.

”Vi er langt mere ude og søge efter folk og har hyret hjælp udefra hos et rekrutteringsfirma, for at få fat i dygtige folk. Man skal huske, at der kun bliver uddannet 80 nye dataloger om året i Århus, og det forslår ingen steder,” siger Mette Marie Buhl.

IT-firmaet forsøger at balancere mellem forskellige typer af IT-folk, når man ansætter.

”Vi har også brug for stærke, erfarne profiler. Efterhånden som vore systemer bliver mere og mere komplekse, stiger kravene også til medarbejderne.

Derfor flytter vi os også gradvist i retning af at ansætte flere med længerevarende uddannelse. Dem henter vi bedst ved at gå i dialog med talenterne på markedet.”

Bortset fra, at Bankdata har 50 ansatte i Indien, har de ingen planer om på den korte bane at hyre IT-folk fra andre landet.

”Vores arbejdssprog er dansk, og det skyldes blandt andet, at nogle af vore mindre banker ikke kan håndtere engelsk som arbejdssprog. Derfor hyrer vi kun folk, der taler dansk for nuværende – det vil dog ændre sig inden for overskuelig fremtid.”

Nogle danskere er derimod sværere at tiltrække end andre.

”Fredericia og Silkeborg er måske ikke storbyer, men det er ikke noget problem. Vi har mange der pendler fra Esbjerg, Odense eller Skanderborg.

Undtagelsen er, at det faktisk kan være svært at tiltrække nogen fra Sjælland. Det kan næsten kun lade sig gøre, hvis de er vokset op i Jylland, og gerne vil tilbage til rødderne og bedsteforældrene,” fortæller Mette Marie Buhl med et smil.


Fakta om bankdata
Bankdata er ejet af 11 af landets små og mellemstore pengeinstitutter, hvor Jyske Bank og Sydbank er de største.
Bankdata leverer langt hovedparten af den IT-infrastruktur, der bruges i de 11 banker. Det gælder både webbank-løsninger, mobiladgang, rådgivningsværktøjer og basisydelser som bankoverførsler og indbetalingskort. Derudover står Bankdata for en stor del af bankernes såkaldte kapitalmarkedssystemer, der fx bruges til valuta- og aktiehandel.
Samlet set har firmaet 700 ansatte – hvoraf de 90 % arbejder med at levere IT-løsninger. De er fordelt på kontorer i Fredericia, Silkeborg og en nyåbnet afdeling i Århus. Dertil kommer 50 IT-folk i Indien.