HK.dk logo

Dansk-IT: Borgere skal se hvem der kigger deres data

30. oktober 2017  |  HK Kommunal  |  Mogens Jepsen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

De mange data om borgere, der ligger i diverse registre har så stor en værdi, at de skal bringes i spil og bruges bredt, men det kræver tillid,og det opnår man kun ved transparens og gennemskuelighed, lyder det fra Dansk-IT.

Om kort tid bliver den nye persondatalov en realitet.

Diskussionen går allerede, om vi skal gå den restriktive vej i forhold til at bruge de mange data, som ligger i diverse systemer og registre - eller om de bare skal bruges så meget som muligt.

Dansk-IT og formand Ejvind Jørgensen mener det vil være et kæmpe tab, hvis vi begynder at blive mere restriktive i brugen af dem.

- De mange data vi efterhånden har liggende på borgere og virksomheder har så stor en værdi, at det vil være synd ikke at bruge dem mere offensivt og bringe dem i spil på alle mulige måder, hvad enten det er forskning eller udvikling af et mere effektivt samfund.

Fuldstændig gennemsigtighed giver tillid

Men det kræver tillid fra borgerne til dem, der har data. Det er hele forudsætningen, slår han fast.

- Derfor må fx det offentlige system indføre fuldstændig gennemsigtighed, så borgere til enhver tid kan se, hvad der er registreret og hvem, der har været inde at kigge på deres personlige oplysninger.

Ejvind Jørgensen ser det som et sundt princip, at borgerne på den måde kan kontrollere det offentlige – mod til gengæld at data bliver brugt i udviklingen af et mere sammenhængende og effektivt samfund.

Bliv klogere på persondataforordningen på en af vores temadage

Fredericia den 16. november 2017

Århus den 17. november 2017

Slagelse den 12. december 2017


Digitalisering

bliv klogere på den kommunale og regionale sektor

Følg med i vores nyheder


hk.dk/aktuelt

Følg hk kommunal på facebook

Find os her

Følg hk kommunal på facebook


Find os her

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk