HK.dk logo

”Jeg følte mig mistænkeliggjort og virkelig uretfærdigt behandlet”

01. november 2017  |  Sydjylland  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Afslag! Sådan lød beskeden til Leon Kristensen efter anmeldelsen af den arbejdsskade, som forpestede hans arbejdsliv. Men så gik HK Sydjyllands arbejdsskadeteam ind i sagen.Det er en helt almindelig dag i trykkeren Leon Kristensens arbejdsliv. Han har, som så ofte før, taget en støvsuger med op på sin 2,5 meter høje trykkemaskine, hvor han effektivt fjerner pulverstøvet, som maskinen har udsendt.

Pludselig glider støvsugeren ud over kanten. Leon Kristensen trækker instinktivt i den modsatte retning, hvilket får ham til at falde på maskinen og giver ham et grimt knæk i nakken. Øm og fortumlet kommer han på benene, mens han bemærker til en kollega: ”Det kunne være gået helt galt, dét der”.

Som dagene går efter faldet, bliver det dog klart for Leon Kristensen, at det ér gået temmelig galt. Den smerte i nakken og følelsesløshed i fingrene, der har været der siden faldet, vil bare ikke forsvinde, og gør det svært for Leon Kristensen at passe sit arbejde på normal vis. Efter nogle dage går han på kraftig opfordring fra sin arbejdsmiljørepræsentant til fabrikschefen, hvor det bliver besluttet, at Leon Kristensens uheld skal anmeldes som en arbejdsulykke til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.

- Det gik ret stærkt, da vi sad der. Ingen af os vidste ret meget om det. Så arbejdsmiljørepræsentanten udfyldte et skema så godt han nu lige kunne, og så gik vi ud fra, at vi ville blive kontaktet, hvis der manglede noget, fortæller Leon Kristensen.

Slæber sig på arbejde hver dag

Men Leon Kristensen bliver ikke kontaktet. Månederne går, og skadens fulde omfang går for alvor op for ham. For smerterne i nakken og følelsesløsheden i fingrene vil ikke forsvinde. Natlige kramper i armen gør, at han slet ikke får sovet nok og er træt dagen igennem.

Et utal af undersøgelser skal Leon Kristensen igennem. Et smertehåndteringskursus, hvor alle medkursisterne måbende spørger ham, hvorfor han dog ikke kaster håndklædet i ringen og bliver sygemeldt. Men det vil Leon Kristensen ikke.

- Jeg har knoklet på arbejdsmarkedet siden, jeg var 14 år. Nu er der 9 år tilbage af mit arbejdsliv. Jeg kan simpelthen ikke overskue, hvis jeg på dette tidspunkt skal rives ud af mine trygge rammer. Så jeg slæber mig på arbejde hver dag, men har til gengæld måttet opgive mange af mine fritidsinteresser. Jeg kan for ikke længere fiske eller rode med teknik, og jeg må betale én for at klippe min hæk, fortæller han.

Sov ikke hele natten

Først efter over et år dumper der et brev ned i postkassen. Anmeldelsen af Leon Kristensens arbejdsskade er afvist.

Hvorfor? Fordi den hurtige anmeldelse, der blev skrevet lige efter ulykken, ikke er præcis nok. Ud fra den kortfattede beskrivelse af ulykken mener Arbejdsmarkedets Erhvervssikring ikke, det er sandsynligt, at Leon Kristensens mange smerter er fremkaldt af ulykken.

- Jeg var helt rundt på gulvet og sov ikke hele den nat. Jeg syntes, det var så uretfærdigt. Det gav jo ingen mening, at mine smerter helt tilfældigt skulle være opstået i samme sekund som ulykken, men ikke have nogen sammenhæng med den. Jeg følte mig mistænkeliggjort og vred, husker en stadig påvirket Leon Kristensen.

Han er ikke sådan én, der gør ret meget brug af sin fagforening. Men dagen efter afslaget griber han røret og ringer til HK Sydjylland i håb om, at nogen i det mindste vil give ham ret i, at det her er noget skidt. Her bliver han stillet igennem til arbejdsskaderådgiver Angelica Christiansen.

Svært at genoptage en afvist sag

Hun ville ønske, han havde ringet meget før, helst lige efter ulykken. For i HK Sydjyllands arbejdsskadeteam oplever man desværre alt for tit, at arbejdsskadeanmeldelser bliver afvist, fordi formalia ikke er overholdt til punkt og prikke.

- Hvis vi havde været inde over fra starten, var det sandsynligvis ikke gået, som det gik. Så havde jeg fanget, at beskrivelsen af ulykken ikke var fyldestgørende, og den var blevet ændret. Men det er ofte utroligt svært at få en sag genoptaget, når den først er blevet afvist, fortæller hun.

Angelica Christiansen beslutter sig dog for at prøve alligevel. Hun beskriver ulykken i detaljer over adskillige A4-sider, inddrager lægeerklæringer og lignende. Hun slår også på, at der aldrig er blevet sendt et spørgeskema til Leon Kristensen, hvilket man ofte vil gøre, hvis en sag er uklar.

Der går endnu et år, og så er der brev fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring igen. Leon Kristensens arbejdsskade er nu blevet anerkendt, og han kan tilkendes 59.000 kroner i erstatning. Det betyder meget, blandt andet fordi Leon Kristensen nu med anerkendelsen i hånden kan genoptage sin sag, hvis arbejdsskaden kommer til at hæmme ham endnu mere.

- Jeg er utroligt lettet og taknemmelig for den hjælp, jeg har fået. Jeg føler mig ikke længere mistænkeliggjort. Retfærdigheden har vundet, og det gør skaden lidt nemmere at leve med, selvom det stadig er meget hårdt, siger Leon Kristensen.

Han arbejder stadig fuld tid, men arbejdsskaden er med hver dag.

Arbejdsmiljø Love og rettigheder

Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk