HK.dk logo

De særligt engagerede

07. november 2017  |  SAMDATA\HK   |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Man skulle tro, at det var nok for de fleste at være tillidsrepræsentant og medlem af SAMDATA\HK-bestyrelsen. Men tre af fagforeningens bestyrelsesmedlemmer stiller også op til kommunalvalget.

Til hverdag har de egentlig fyldt tallerkenen ret godt op:

De er tillidsrepræsentant på deres egen arbejdsplads, hvilket betyder masser af møder, forhandlinger og ekstra opgaver ved siden af arbejdet. De sidder også i SAMDATA\HK’s bestyrelse på landsplan, hvilket normalt betyder, at dessert-tallerkenen også er fyldt med papirstabler.

Men hele tre af SAMDATA\HK’s bestyrelsesmedlemmer stiller også op til kommunalvalget. De har allerede været ude i efterårsstormen for at hænge plakater op, de har trykt egne valgbrochurer, passet Twitter-kontoen, delt roser ud og deltaget i debatmøder.

Nogle gør det, fordi de gerne vil bidrage til samfundet, eller fordi de går op i lokalpolitik. For andre handler det om at tage fat på de overordnede politiske principper.


Thomas Bisballe: SAMDATA-erfaring hjælper

Thomas Balle Kommunalvalg 17

En af de tre kandidater er formanden for SAMDATA\HK, Thomas Bisballe, der stiller op til borgerrepræsentationen i København for Socialdemokratiet.

Hans mærkesager ligger inden for beskæftigelses-politik, offentlig transport, tryghed og ligestilling, og han trækker meget på sine erfaringer fra SAMDATA\HK.

”Når man ser på de mange IT-skandaler, vil det helt sikkert også være en fordel med en politiker, der har indsigt i IT-området. Mange af skandalerne skyldes netop dårlige politiske beslutninger eller manglende viden hos dem, der tager beslutningerne. ”

Men erfaringerne fra fagforeningsområdet kan også bruges bredere.

”I fagforeningen har vi længe arbejdet med at gøre IT-faget mere tiltrækkende for kvinder. Det handler i høj grad om at skabe arbejdspladser, hvor der er plads til forskellighed, og hvor nogle bestemte kønsroller ikke skræmmer kvinder væk. Den erfaring kan også bruges i det kommunalpolitiske arbejde – uanset om det er mænd eller kvinder, der mangler inden for et område.”

Thomas Bisballe har fået fremstillet sine egne valgbrochurer. Her slår han også på det offentliges ansvar.

”Kommunen skal sikre, at virksomheder, der arbejder for det offentlige, har ordnede overenskomstforhold, at de opretter uddannelsespladser, og at der er kædeansvar, så man ikke bare kan lade opgaven gå videre til en underleverandør, der sjusker med sikkerhed eller arbejdsmiljø.”

Det er første gang, at Thomas Bisballe stiller op til Borgerrepræsentationen, men han har allerede taget konsekvensen af det øgede politiske arbejde. Når der i november 2018 skal være delegeretmøde i SAMDATA\HK trækker han sig som formand efter to valgperioder i spidsen for IT-folket.

Flemming Uldall: For lokalområdets skyld

Flemming Ulldal Kommunalvalg 17

Lidt nord for Århus bor Flemming Uldall, der har adskillige tillidsposter i HK-regi, både som tillidsrepræsentant, bestyrelsesmedlem i SAMDATA\HK og i ITMK-regi. 

Han stiller for første gang op i håb om at komme i byrådet i Aarhus for Socialdemokratiet.

”Det handler meget om lokalpolitik for mig. Løgten-Skødstrup, hvor jeg bor, har fået en masse nye indbyggere, men infrastrukturen følger slet ikke med. Vi mangler både plejehjem og børnehaver, og infrastrukturen følger heller ikke med på trafikområdet.”

Flemming Uldall har først for nylig meldt sig ind i et parti, og det er også noget nyt at stille op til valg.

”Det overraskede mig egentlig, hvor nemt det var at komme til. Men vores lokale repræsentant i byrådet trak sig, og så blev der meget hurtigt peget på mig – nok især fordi, jeg var en af de få under 50 år. Hvis man gider gribe ud efter indflydelse, så kan man godt komme til.”

Flemming Uldall regner med, at der skal 5-600 stemmer til for at blive valgt, men han ved ikke, hvor store chancerne reelt er for at blive valgt.

”Jeg har været ude og hænge plakater op, gå på strøget med roser og deltaget i paneldebatter, men der sker kun noget, hvis jeg selv er oppe på mærkerne og gør mig synlig. Det er nok en følge af, at jeg er ret ny.”

Hvis han bliver valgt, regner han med at skulle bruge ca. 20 timer om ugen på kommunalarbejdet, og derfor er han klar til at trække sig fra nogle af tillidsposterne i HK-regi. Men indtil videre synes han arbejdet har været lærerigt og sjovt.

”Jeg har allerede lært en masse om, hvordan man organiserer et valg og i stedet for at sidde hjemme i huset, så er det faktisk ret sjovt at komme ud i hjørnerne af ens lokalområde og tale med en masse mennesker om det, der optager dem.”

Henrik Sohl – Det lokale engagement

henrik Sohl Kommunalvalg 17

Som de andre kandidater stiller Henrik Sohl også op for Socialdemokraterne for første gang. Målet er at komme i byrådet i Sønderborg. Men det er ikke første gang Henrik Sohl stiller op til noget. Tværtimod plejer han at både at stille op og gå fuldt og helt ind i arbejdet.

Han er fx ikke bare tillidsrepræsentant, men også fællestillidsrepræsentant for alle HK’ere i Sønderborg Kommune og medlem af SAMDATA\HK’s bestyrelse.

Han har ikke bare været frivillig brandmand i 23 år, men er også formand for Sønderjyllands Frivillige Brandværnsforbund, der tæller hele 71 frivillige brandværn i hele området.

Og så er han selvfølgelig formand for den socialdemokratiske partiforening i Broager, Gråsten, Sundeved. De mange poster smitter også af på hans mærkesager.
”Jeg går ind for borgerinddragelse, og frivillighed. Alle borgere har en forpligtelse til at hjælpe til og passe på hinanden, så vi får et godt samfund, som kan udvikles bæredygtigt til gavn for alle,” siger Henrik Sohl.

Det er ikke så meget bestemte sager, han ønsker at fremme, men et åbent samarbejde.

”Borgerinddragelse handler om at lytte til borgerne og høre, hvad der rører sig. Vi er sammenlangt af syv små kommuner, og der er langt fra Nordals til Sønderborg. Heldigvis er det sønderjyske DNA – hvor alle gerne vil bidrage - meget stærkt her i Kommunen.”

Henrik Sohl står som nummer 11 på den lokale liste, men da der er sideordnet opstilling, er det de personlige stemmer, der afgør valget. Her regner han med, at der skal 250-300 stemmer til. Men selv om det frivillige arbejde har givet en stor bekendtskabskreds, tror han ikke det er afgørende.

”Der er måske 400 frivillige brandmænd i området, men jeg tror ikke, at jeg bliver valgt. Dem der kender mig, kender mig for at tage fat og gøre en forskel, men det tager tid, før folk kender mine politiske holdninger.”


Se din lokale stemmeseddel

Du kan allerede nu se din lokale stemmeseddel på nettet og ikke mindst teste, hvor enig du er med de forskellige kandidater.

Hvis du er medlem af SAMDATA\HK og stiller op til byråd eller regionsråd, så kan du også blive omtalt på SAMDATA\HK’s hjemmeside. Send en mail til jeppe.engell@hk.dk, så vil du blive kontaktet snarest.

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk