HK.dk logo

Skat ansætter udlærte elever i stakkevis

14. november 2017  |  HK Stat  |  HK SKAT  |  Jakob Groth

Elever i skat

Idin Etemadi Yamchi håndterer blandt andet udenlandske fartbøder, hvor danskere har kørt for stærkt i andre EU-lande, mens nogle af Tina Jakobsens opgaver består af at hjælpe borgere på chat og telefon. Foto: Lars Horn

Tidligere var det stort set utænkeligt for elever i Skat at få job i organisationen, når deres elevtid sluttede. Sådan er det ikke mere. Alene i 2017 har Skat ansat 91 procent af de EUD-elever, der er blevet udlært hos dem i år.

Skrankerne minder til forveksling om antikvariske museumsgenstande, som de står der ubemandede i det dunkle lys i den mennesketomme sal midt i bygningen. De er fra en svunden tid. Fra dengang lokale aalborgensere troppede fysisk op hos Skat på Skibsbyggerivej 5 i det østlige Aalborg med deres forskudsopgørelse i papirform under armen.

De tomme skranker er på mange måder et symbol på den voldsomme udvikling, Skat har været igennem siden årtusindeskiftet, hvor massiv digitalisering skulle opveje de 4.000 fuldtidsstillinger, der blev skåret væk fra 2006 til 2015. Men vedvarende nedskæringer er erstattet af en redningsplan for Skat, der lægger op til mindst 1.000 flere ansatte i løbet af de næste 3 år.

Og det er blandt andet godt nyt for Skats mange EUD-elever, der i modsætning til tidligere nu står med gode muligheder for at få et job i organisationen, når deres elevtid er forbi. Det har Idin Etemadi Yamchi haft glæde af.

- Det blev faktisk allerede nævnt, da jeg fik tilbudt elevpladsen, at det var med sigte på, at de kunne beholde mig bagefter, fortæller han.

Idin Etemadi Yamchi blev færdig i sommer og fik efterfølgende job på motorkontoret på Skats anden adresse i Aalborg, hvor han havde arbejdet som kontorelev. Og alene i år er 91 procent af de nyudlærte elever blevet ansat i enten faste eller tidsbegrænsede stillinger i organisationen.

Helt anderledes så det ud for Tina Jakobsen, da hendes tid som kontorelev i inddrivelsesenheden i Skat i Thisted sluttede i august 2012.

- Jeg havde fået at vide fra start, at der ikke var garanti for fastansættelse, fordi der skete så meget på det tidspunkt. Man vidste for eksempel ikke, hvornår det nye system (EFI, red.) ville komme, for det var allerede blevet udskudt nogle gange. Så for mit vedkommende gik det ud på at få mest muligt ud af min elevtid hos Skat og suge alt det til mig, jeg kunne, og så håbe på at jeg kunne komme tilbage på et senere tidspunkt, forklarer hun.

Tina Jakobsen blev efter nogle år i det private erhvervsliv ansat i Skats kundecenter i Aalborg i begyndelsen af 2015, hvor hun er endnu.

Dygtige elever

At Skat i dag har mulighed for at fastholde så stor en del af deres elever, efter de har færdiggjort deres uddannelse, er en gave til organisationen, mener Jens Sørensen. Han har som chef for kontoret ’Kompetenceudvikling, kurser og målinger’ det overordnede ansvar for eleverne i Skat.

- Det er vigtigt for os, at vi kan tilbyde så mange som muligt af vores dygtige elever et job i Skat bagefter. De stiller spørgsmål til måden, vi gør tingene på, som dem, der har været ansat her i 30 år, ikke kunne finde på. Det er sundt for os. Og det er måske endnu vigtigere nu, hvor vi går over til en helt ny organisationsstruktur med nye styrelser, så vi ikke bygger videre på, hvordan det var engang, men at vi i stedet fornyer os, siger Jens Sørensen.

Han understreger samtidig, at de mange tidligere elever ikke bare er blevet ansat, fordi Skat nu har mulighed for det, men at det er sket på baggrund af deres stærke kompetencer.

- Mange af vores tidligere elever bliver ansat, fordi vi har arbejdet sammen med dem i deres elevperiode, hvor vi har set, hvor dygtige de er. Og så har de et ønske om at være ansat hos os – det betyder noget.

Kendskab til organisationen

Kvoterne, der fastslår, hvor mange EUD-elever hver statslig organisation skal ansætte, ligger endnu ikke klar for 2018. Men hos Skat forventer de, at tallet vil være højere end de 83, de har ansat i år. Og udover friske øjne og idéer til nye måder at gøre tingene på er der andre fordele ved at rekruttere indefra, mener Jens Sørensen.

- For det første kender de virksomheden, og så har de styr på det organisatoriske, så de kan gå til opgaverne med det samme, fordi de kommer ind i en virksomhed, hvor de allerede har været længe, siger han.

Det billede genkender Idin Etemadi Yamchi fra sin egen overgang fra elev til fuldtidsansat.

- Det har helt sikkert været en fordel at have kendskab til både systemer og kolleger. Jeg er som udgangspunkt ansat til 2 eller 3 faste opgaver. Men i og med jeg har været rundt i resten af huset som elev, har jeg meget bedre forudsætninger for at hjælpe til med andre opgaver, hvis der er brug for det i forbindelse med sygdom eller orlov. Jeg skal for eksempel til Odense i løbet af måneden og stå i ekspeditionen i 2 dage, og det er da klart et plus for både mig og afdelingen, mener han.

Opløftende stemning

De mange nye unge medarbejdere i Skat har samtidig givet et tiltrængt løft til stemningen i en organisation, hvor de ansatte i en årrække blot kunne krydse fingre for, at de ikke røg i næste fyringsrunde, mener Tina Jakobsen.

- Jeg har kunnet mærke, efter jeg kom tilbage, at det har været nogle pressede medarbejdere indimellem. Men jeg tror, at de mange nye unge har givet et sundt pust i hverdagen. Der er kommet nye folk ind med ny energi, optimisme og tro på tingene, og det, tror jeg, medarbejderne i Skat har haft brug for. For de var hårdt ramte, fortæller hun.

Men ligesom de ældre medarbejdere har glæde af deres nye unge kolleger, er det også rart for de unge at have erfarne folk at støtte sig til, mener Tina Jakobsen.

- Det er super sjovt, der er god stemning på kontoret. Jeg tror også, det gør noget godt for de ældre, når vi møder ind mandag og fortæller, hvad vi har lavet i weekenden, og at vi har festet og været unge. Det kan de jo godt snakke med om, for de har selv været unge engang. Og så er de til gengæld gode til at give omsorg. De er virkelig guld værd, for de passer på én, siger hun.

Det er Idin Etemadi Yamchi enig i.

Man har fået 3-4 ekstra mødre, griner han.

 

EUD-elever i Skat  

Skat har 160 EUD-elever ansat. 83 af dem blev ansat i 2017. Skat forventer at skulle ansætte endnu flere i til næste år. 91 procent af de EUD-elever, der blev udlært hos Skat i år, er efterfølgende blevet ansat i organisationen.

 

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk