Mit NemID virker ikke
Så skal du kontakte NemIDs support for hjælp .
Generelt skal du altid kontakte NemID, hvis du har problemer med dit NemID.
Tjek fx NemID support og kontakt
Skal jeg altid logge ind med NemID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du lave din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit NemID?
Ja, det kan du godt.
Min HK-adgangskode virker ikke (er blevet låst)
Det er kun dig selv, der kan oprette en HK-adgangskode. Hvis din adgang er låst, skal du logge ind med NemID og herefter selv oprette din HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Jeg har glemt min HK-adgangskode
Log ind med NemID, hvorefter du kan oprette en ny HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Det er første gang, jeg logger på Mit HK
Så har du ikke en HK-adgangskode endnu. Du skal først logge ind med NemID, og herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Skal jeg altid logge ind med NemID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit NemID?
Ja, det kan du godt.
15. november 2017 | HK Kommunal | Mogens Jepsen
Meget var lettere i ”gamle dage”. For eksempel var alle offentlige myndigheder fritaget for erstatningsansvar, men sådan er det ikke mere.
- Nu gælder akkurat de samme regler for en offentlig myndighed som for private virksomheder. Men det er også den ligestilling, som gør tolkning og forståelsen af reglerne om erstatningsansvar for myndigheder meget komplicerede, fastslår partner hos Kammeradvokaten, Sune Fugleholm.
Han og Rasmus Grønved Nielsen er kammeradvokatens eksperter i erstatningsret for offentlige myndigheder og har indvilget i at forklare regler og ikke mindst, hvordan medarbejdere sikrer sig bedst muligt mod at bringe myndigheden i en situation, hvor et søgsmål om erstatning truer.
For domsdatabasen taler ifølge Rasmus Grønved Nielsen sit klare sprog.
- Databasen viser, at der er kommet langt flere domme i erstatningssager, og vi mærker også, at mange flere borgere og virksomheder forsøger at få erstatning fra en myndighed. En ugyldig afgørelse kan nemlig potentielt medføre erstatningsansvar for myndigheden.
Og hvornår er en afgørelse så ugyldig? Ja, det er den for eksempel, hvis de forvaltningsretlige procedurer ikke er fulgt – hvis der ikke har været partshøring eller vejledt tilstrækkeligt.
Men som Sune Fugleholm understreger, så er det som udgangspunkt først, hvis der i selve substansen – altså i afgørelsen – er sket en fejl, at der kan blive tale om et erstatningsansvar.
- For hvis der blot er sket en processuel fejl, vil spørgsmålet lyde, om det ville have ført til en anden afgørelse, hvis der var blevet partshørt. Og der kan vurderingen meget vel være, at afgørelsen ikke ville have været anderledes, og så har fejlen ingen erstatningsmæssig betydning.
En betingelse for at en fejl eller forsømmelse udløser erstatningsansvar, er for det første, at der er lidt et økonomisk tab og for det andet, at der er kausalitet, altså en sammenhæng mellem afgørelsen/fejlen og tabet. Og den sammenhæng skal sagsøger som udgangspunkt dokumentere.
Tilbage står dog stadig det fundamentale spørgsmål, nemlig hvad det vil sige – inden for erstatningsområdet – at begå fejl eller forsømmelser? Og dér må man ty til det juridiske begreb ”culpa”, som beskriver, hvad der anses for normen, dvs almindelig god praksis eller her almindelig god sagsbehandling.
- Og her er det vigtigt, at reglerne om erstatningsansvar faktisk ikke forlanger, at nogen skal være fejlfri. Man skal blot agere og sagsbehandle, som enhver anden god sagsbehandler ville gøre det, altså følge almindelig god praksis, forklarer Rasmus Grønved.
Myndigheder kan ende med erstatningsansvar for både afgørelser, levering af serviceydelser og vejledning af borgere.
Som eksempel kan nævnes en højesteretssag fra 2010, hvor et forældrepar havde lagt erstatningssag an mod kommunen, fordi den i løbet af flere års specialundervisning i folkeskolen ikke havde opdaget, at deres barn var ordblind. Det blev først opdaget på en efterskole i 9. klasse, hvorfor forældrene mente, at kommunen burde betale for efterskoleopholdet. Forældrene tabte dog sagen.
- I sådanne sager om service kræver domstolene egentlig bare, at myndigheden lever op til minimumskravene i lovgivningen. Ingen forlanger, at det offentlige skal levere perfekte ydelser, tværtimod er det faktisk anerkendt, at det offentlige må prioritere sine resurser, forklarer Rasmus Grønved.
Mange afgørelser handler om en myndigheds pligt til at vejlede og afgøre korrekt. Og her kan kravene forekomme at være strengere – og der skal groft sagt mindre til for at få erstatning.
Et eksempel er en højesteretsdom fra 2004, hvor en kommune blev pålagt at betale erstatning til en borger, fordi hun ikke fra starten var blevet tilbudt et fleksjob på fuld tid, som loven ellers gav mulighed for.
Borgeren fik derfor dækket sit tab for fem års ”forkert” ansættelse, fordi der klart var begået en fejl, ligesom tabet relativt nemt kunne dokumenteres – og at borgeren i øvrigt ikke havde udvist passivitet i forbindelse med at begrænse tabet.
Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.
Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.
Log ind med NemID
Du kan altid bruge dit NemID til at logge ind på HK.dk. Hvis det er første gang du logger ind, skal du altid bruge dit NemID
Log ind med CPR nr. og adgangskode
Hvis du har oprettet en adgangskode til HK, kan du logge ind med CPR nr. og adgangskode lige her.
Problemer med login?
For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.