HK.dk logo

Stod til rådighed i sine pauser: Nu får hun 18.500 kr.

23. november 2017  |  HK Handel  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

En Fakta-medarbejder skulle stå til rådighed i de pauser, hun selv betalte, og nu har hun fået 18.500 kr. i efterbetaling. Det er et kendt problem, og der er i princippet tale om gratis arbejde, siger faglig chef i HK Handel, og det er selvfølgelig ikke ok.

Illustration: Stine Spedsbjerg

Hver gang en butiksmedarbejder i Fakta havde været på arbejde, noterede hun sine arbejdstider i en helt almindelig papirkalender: Hvornår mødte hun, hvornår havde hun fri, hvornår holdt hun pause? Sådan har hun altid gjort, det er hun opdraget til at sine forældre, ligesom hun også altid har gemt kontrakter og lønsedler.

Og det omhyggelige dokumentationsarbejde er nu kommet hende til gode. Det er nemlig grunden til, at hun i dag får en efterbetaling på 18.500 kroner for de pauser, hun ikke har fået, fordi hun stod til rådighed for de kolleger, der kunne få brug for hendes hjælp.

Hun var ansat i en Fakta i hovedstaden som såkaldt nøglebærer – også kaldet lukkeansvarlig. Med den titel er man oftest den eneste over 18 på arbejde, og man har et særligt ansvar og skal tit assistere de yngre kolleger. Og som nøglebærer står man derfor altid til rådighed i sine pauser, siger butiksmedarbejderen, som gerne vil være anonym.

- Jeg har aldrig oplevet, at nøglebærere kunne holde deres pauser uden at stå til rådighed. Det er helt almindelig praksis. Og det er også derfor, jeg gerne vil gøre opmærksom på det. Fordi jeg synes, at det er vigtigt, at folk ved, at de ikke må blive pålagt at stå til rådighed i de pauser, de selv betaler, siger hun og forklarer, at hun tilmed også blev forstyrret i næsten alle sine pauser og kaldt ud i butikken.

Hun blev opmærksom på, at hun burde få løn for sine selvbetalte pauser, da hun læste om en lignende sag, hvor et andet medlem af HK Handel havde fået 14.000 kr. i efterbetaling. Det førte til, at hun nærlæste sin overenskomst og kontaktede HK Handel, som tog medlemmets sag op med arbejdsgiveren.

Alt for tynd bemanding

Problemet med, at nøglebærere står til rådighed eller konstant bliver forstyrret i deres selvbetalte pauser, er ikke nyt, men bare fordi alle andre butikker gør det, er det stadig ikke ok, siger faglig chef i HK Handel Kim Jensen:

- Det sker gang på gang, fordi cheferne har smurt bemandingen for tyndt ud. Men man må fra butikkens side planlægge sig ud af det, så man overholder reglerne, siger han, som opfordrer butikkerne til at tage det alvorligt.

Når du som handelsansat selv betaler selv for din pause – og det gør langt de fleste – betyder det, at du ikke har pligt til at stå til rådighed under pausen. Hvis din arbejdsgiver vil have, at du står til rådighed og for eksempel ekspederer kunder eller besvarer telefoner i din pause, skal du have løn under pausen. Det gælder også, hvis du for eksempel sidder i baglokalet og spiser din frokost, men må løbe ud i butikken, når der kommer kunder.

- Der er jo i princippet tale om gratis arbejde, når medarbejderne står til rådighed eller bliver afbrudt i deres selvbetalte pauser, og det er ikke fair over for medarbejderne, siger Kim Jensen, som påpeger, at det faktisk heller ikke er fair over for de andre butiksansatte, at de er nødsaget til at forstyrre deres kollega i pauserne igen og igen.

HK Handel anbefaler altid, at du dokumenterer din arbejdstid, da det så er nemmere at føre en sag. En ganske almindelig papirkalender, hvor du har noteret, hvilke pauser du har stået til rådighed i, om du har haft mulighed for at forlade butikken og hvor lang pause, der var tale om, kan vise sig at være vigtigt dokumentation.

Står du også til rådighed i dine selvbetalte pauser, eller bliver du ofte forstyrret, når du holder pause, anbefaler HK Handel, at du gør enten din arbejdsgiver eller din tillidsrepræsentant opmærksom på, at du har ret til selv at råde over din tid, når du har pause.

Har du brug for rådgivning, er du altid velkommen til at kontakte din lokale HK Handel-afdeling på 7011 4545.

 

Skriv ned!

I sager om pauser findes der sjældent meget dokumentation. Derfor er det en god idé at føre kalender, hvor du skriver alle pauser ned, og om du har stået til rådighed eller er blevet afbrudt med dato og varighed. Det er vigtig dokumentation, hvis HK Handel skal hjælpe dig med at få efterbetaling.

 

Sådan er pausereglerne

For dig MED overenskomst arbejdspladsen:

Det er forskelligt fra overenskomst til overenskomst, men ifølge de store butiksoverenskomster* har du krav på mindst en halv times pause, når arbejdstiden overstiger fem timer. Den daglige pause kan ikke overstige en time, medmindre arbejdstiden uden pauser varer mere end 7,5 timer. I så fald kan du maksimalt pålægges at holde halvanden times pause.

Arbejder du på et kontor eller lager, der har en af de store funktionæroverenskomster**, har du ret til en pause på mindst en halv time pr. dag og maksimalt en time.

* Butiksoverenskomsterne med Dansk Erhverv Arbejdsgiver og DIO II.
** Funktionæroverenskomsten for Handel, Viden og Service med Dansk Erhverv Arbejdsgiver og Funktionæroverenskomsten for Handel, Transport og Service med DIO II.

For dig UDEN overenskomst på arbejdspladsen:

Hvis du har en daglig arbejdstid på mere end seks timer, har du ret til en pause. Der er dog ingen regler for, hvor lang pausen skal være, men hvis det er en frokostpause, skal pausen være så lang, at der faktisk er tid til at spise. Pausen skal lægges, så den passer ind i virksomhedens drift.

Husk at tjekke, hvad der står i din ansættelseskontrakt om pauser.

Obs! Unge under 18 år skal have en pause på mindst 30 minutter, hvis den daglige arbejdstid overstiger 4,5 timer.


Løn Overenskomst

Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk