HK.dk logo

Jobindsatsen er Europas bedste

29. november 2017  |  HK Kommunal  |  Jens Laursen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Til trods for at den danske flexicuritymodel med understøttelse og effektive jobcentre er under pres, kommer danske ledige i arbejde i rekordtempo.

Blandt alle europæiske lande finder danske arbejdsløse klart hurtigst vej til et nyt arbejdsfællesskab. Det skriver Dagbladet Politiken på baggrund af tal fra Eurostat. Næsten fire ud af ti, der var arbejdsløse i første kvartal af 2017, var i arbejde i løbet af april, maj eller juni, viser tallene.

I lande som Sverige og Finland kommer 30 procent af de ledige lige så hurtigt i job. I en række syd- og østeuropæiske lande er det under 20 procent af de arbejdsløse, der finder arbejde i løbet af tre måneder.

Og næsten 99 procent af vores ledige er ifølge forårets tal fra Eurostat, der er EU’s statistiske database, i job, inden ledigheden har varet et år.

Forringelser udhuler modellen

Der er mellem 700.000 og 800.000 jobskifter i Danmark om året. Det forholdsvist høje tal skyldes hovedsageligt den danske flexicurity model, der giver et dynamisk jobmarked, hvor det er let afskedige, hvis der mangler ordrer.

Omvendt tør virksomhederne ifølge cheføkonom i 3F Frederik I. Pedersen godt ansætte, hvis de får nye opgaver, netop fordi de har bevidstheden om, at det er muligt at afskedige igen.

Effektive jobcentre

Cheføkonomen frygter imidlertid, at den danske flexicurity model er ved at blive udhulet gennem blandt andet dagpengeforringelser.

Flexicurity består kort fortalt af tre ben: Understøttelse, så ansatte ikke frygter fyringer, effektive jobcentre, som kan hjælpe arbejdsløse videre, og korte opsigelsesvarsler, så arbejdsgiverne tør ansætte.


Social og beskæftigelse Ansættelse

Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk