HK.dk logo

Karin fik sclerose og blev fyret

01. december 2017  |  MidtVest  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Karin fik sclerose og blev fyret. Men med hjælp fra HK MidtVest har hun fået godt 123.000 kr., da fyringen var i strid med forskelsbehandlingsloven.

- Jeg er rigtig glad for afgørelsen og den hjælp, jeg har fået af HK, fortæller Karin, der er 45 år og bor uden for Holstebro.
Karin havde siden 1. februar 2014 været lønbogholder hos en større virksomhed, da hun i januar 2016 fik konstateret sclerose.
- Det begyndte i sommeren 2014, hvor jeg vågnede en fredag med føleforstyrrelser i benene. Jeg kontaktede praktiserende læge, som henviste mig til neurologisk afdeling, hvor jeg blev indlagt og mandag scannet. Tirsdag fik jeg svar på scanningen, der viste, at jeg havde en plet på rygmarven. Onsdag scannede de mit hoved, og torsdag fik jeg besked om, at jeg muligvis havde sclerose, og jeg var sygemeldt i tre måneder, inden jeg startede stille op, forklarer hun.
Karin var fra sin start hos virksomheden ansat 37 timer men gik 1. august 2015 ned på 30 timers arbejdsuge. I december 2015 fik hun føleforstyrrelser igen, og i januar 2016 fik hun stillet diagnosen multipel sclerose.
- Da jeg første gang blev undersøgt, frygtede jeg, at jeg havde kræft, men beskeden om, at det var sclerose, var næsten lige så slem, forklarer hun.

Mulighed for fleksjob

- Jeg er glad for, at det med godtgørelsen er slået fast, at det ikke var i orden, at min arbejdsgiver fyrede mig, siger Karin.

Karin fortsatte på trods af sygdommen sit arbejde 30 timer om ugen men blev i sommeren 2016 mere og mere træt. Så hun talte med sin chef, der foreslog, at hun tog kontakt til kommunen med henblik på, at der kunne etableres et fleksjob. 
Chefen gav ved samtalen udtryk for, at Karin gennem længere tid havde passet halvanden mands arbejde, så hun kunne godt forstå, Karin følte sig træt.
Efter mødet med kommunen blev Karin 1. september 2016 deltidssygemeldt og arbejdede herefter 16 timer om ugen, mens der foregik en løbende dialog med kommunen om muligheden for fleksjob. 
Den sidste fredag i april 2017 blev Karin imidlertid kaldt til møde med ledelsen, hvor hun fik at vide, at hun var fyret med virkning fra udgangen af august. 
Begrundelsen for fyringen var, at en kæde, arbejdspladsen leverede serviceydelser til, var lukket, og der derfor skulle fyres medarbejdere. Men Karin sad ikke med regnskabsopgaver i forhold til kæden, og blot en uge inden, hun blev fyret, havde hendes chef været inde og sige til hende, at hun skulle få booket et nyt møde med kommunen med henblik på etablering af et fleksjob på arbejdspladsen.
Foruden Karin blev to kolleger fyret. Også de havde fået konstateret sclerose, og Karin valgte derfor at tage kontakt til sin fagforening.

Fyring i strid med loven

Hos HK MidtVest var faglig konsulent Karsten Christiansen ikke i tvivl om, at fyringen af Karin var i strid med forskelsbehandlingsloven og rejste krav om godtgørelse svarende til ni måneders løn inklusiv pension.
Ifølge loven har en arbejdsgiver pligt til at tilpasse arbejdsopgaverne for at fastholde en medarbejder med et handicap på arbejdspladsen. Der er tale om et handicap, hvis den sygdom, medarbejderen lider af, medfører en funktionsbegrænsning af lang varighed.
Når der er tale om et handicap, må arbejdsgiveren ikke afskedige, medmindre det er sidste løsning for at få driften til at fungere. Det gælder dog ikke, hvis arbejdsgiveren pålægges en uforholdsmæssig stor byrde, men lettes byrden i tilstrækkeligt omfang gennem offentlige foranstaltninger, anses byrden ikke for at være uforholdsmæssig stor - og arbedsgiveren har bevisbyrden.
I alt endte Karin med at få en godtgørelse på 123.481,65 kr. i erstatning for uberettiget fyring, efter HK havde rejst sagen.
- Jeg er glad for, at det med godtgørelsen er slået fast, at det ikke var i orden, at min arbejdsgiver fyrede mig. Godtgørelsen viser, at man ikke bare kan fyre folk, fordi de bliver syge. Det skal være en saglig fyring, siger en glad Karin.
Hun er i øvrigt startet i et 13 uger langt praktikforløb hos ATP Udbetaling Danmark i Holstebro, hvor det skal afklares, om hun kan forblive i ordinært arbejde, eller om det skal være under særlige vilkår.

Fyret Ligestilling Retssager

Lær nyt!
ta' et kursus, når du har tid - også hjemme i sofaen


Se vores Online-kurser

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk