HK.dk logo

Nyt job gav bonus på lønnen

04. december 2017  |  HK Privat Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Jørgen Dahl og Cecilie Beck-Jepsen forberedte sig godt, før de skulle forhandle løn i deres nye job. Og det betalte sig.


Lønforhøjelsen lå i nedsat arbejdstid

Cecilie Bech Jepsen

Da Cecilie Beck-Jepsen for to år siden fik nyt job hos Nybolig Landbrug, brugte hun HK’s lønstatistik til at bevæge sig fra bunden til midten.

Det var lidt af et tilfælde, at Cecilie Beck-Jepsen landede sit job som sagsbehandler ved Nybolig Landbrug i Tønder, som formidler landbrugsejendomme i det sønderjyske. Hun blev i forbindelse med en privat handel opfordret til at sende sit cv, da der givet godt kunne være brug for ekstra arbejdskraft på kontoret.

Så det gjorde hun. Og efter syv måneders sygemelding på grund af stress fik hun for to år siden tilbudt jobbet. I første omgang i fire ugers virksomhedspraktik, men det lå allerede så tydeligt i kortene, at det skulle glide over i almindelig ansættelse, så lønforhandlingen blev taget med det samme.

- Jeg tjekkede HK’s lønstatistik og kunne se, at jeg i mit forrige job nærmest lå helt nede i bunden. Jeg har tidligere helt sikkert ikke været god nok til at kræve og holde fast. Jeg snakkede også med min mand og en veninde om, hvad der var rimeligt at kræve. Det gav mig en sikkerhed at få grundlaget fra lønstatistikken, i forhold til hvad jeg reelt er værd, så jeg ikke lagde ud med at undervurdere mig selv, fortæller Cecilie Beck-Jepsen.

Allerede tidligt i processen fortalte hun arbejdsgiveren, at hun ønskede at arbejde mindre end 37 timer ugentligt. Det ville han undersøge og vendte tilbage med, at det var en mulighed. Og så ville han gerne vide, hvad Cecilie Beck-Jepsen havde tænkt sig, at hun skulle have i løn.

- Jeg spillede ud med, at jeg helst ikke ville gå under min tidligere løn for 37 timers arbejde, men kun for 32 timers arbejde. Det ville bringe mig op omkring midten i lønstatistikken. Det var på sin vis grænseoverskridende at spille ud med, men på grund af den måde, jeg var blevet opfordret til at søge på, forventede jeg ikke, at han bare ville sige nej og sende mig hjem, siger Cecilie Beck-Jepsen.
Det udspil ville arbejdsgiveren slet ikke diskutere, lød svaret. Så det var sådan, det blev.

- Det kom noget bag på mig. For jeg havde lagt mig fast på, at jeg var parat til at gå 1.000 kroner ned. Oveni blev vi enige om, at jeg ville få pension efter tre måneders ansættelse, ligesom jeg i forhold til mit tidligere job fik betalt frokostpause.

Det første udspil blev Jørgens nye løn

Jørgen Dahl

Jørgen Dahl spillede efter højt ud i sit lønudspil, da han skiftede job og endte med at få, hvad han bad om.

For knap fire måneder siden tog Jørgen Dahl et solidt lønhop op sammen med sit nye job som laborant hos den bioteknologiske virksomhed Biogen i Hillerød.

Den 54-årige laborant kom fra Novo Nordisk, hvor han efter en større fyringsrunde blev omplaceret til nye opgaver. En omplacering, han aldrig blev rigtig tilfreds med. Så da han så stillingsopslaget fra Biogen, fangede det straks hans opmærksomhed.

- Jeg var ikke så utilfreds, at jeg skulle væk for enhver pris. Så jeg var også parat til at sige nej tak, hvis jeg ikke fik en tilfredsstillende lønstigning, siger Jørgen Dahl.

Jobsamtaler og tilbud om stillingen gik stærkt. Jørgen Dahl nåede dog at forberede sig via lønstatistikken hos Dansk Laborantforening, som er en del af HK. Ligesom han snakkede med tidligere kolleger, som nu også arbejdede på Biogen, samt HK Hovedstaden, da der ikke er en tillidsrepræsentant på virksomheden.

Så han var godt forberedt.
- Jeg kendte godt min markedsværdi og var også godt klar over, at det kunne være svært at skaffe kvalificeret arbejdskraft i Hillerød. Jeg var godt klar over, at de havde et rimelig højt lønniveau, og jeg vidste også godt, at jeg kom med et godt cv, som passede perfekt til stillingsopslaget. Så jeg var ikke så meget i tvivl om, at de var ret interesserede i at ansætte mig, fortæller Jørgen Dahl.

Så han spillede ud med 50.000 kroner. En stigning på 25 procent i forhold til de omkring 40.000 kroner, han tjente i sit tidligere job.

- Jeg havde ikke forventet at blive spurgt så tidligt og ved også godt, at det er bedst at lade dem komme med deres udspil. Men jeg blev spurgt, og så sagde jeg, at jeg ville have 50.000 kroner. Det var egentlig et forhandlingstaktisk udspil, og jeg havde regnet med, at vi ville lande et sted omkring 45.000 kroner. Men de endte med at acceptere det uden egentlige forhandlinger, siger Jørgen Dahl.

- Så kan man selvfølgelig godt sidde bagklog bagefter og tænke, at man skulle have sagt et højere beløb, men jeg er nu meget tilfreds.

Ansættelse Løn

Send besked til forfatter


Annuller

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk