HK.dk logo

Nu gider de ikke høre mere om sheiken

04. december 2017  |  IMI  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Der har været meget blæst om salget af statens vaccineproduktion til saudiarabiske AJ Vaccines – men hvordan har det været for medarbejderne selv at blive solgt og overgå fra stat til privat?


Sådan er det i virkeligheden at arbejde for den såkaldte Sharia-sheik

Hanne Vinni Sørensen (tv.) og Marianne Trans ved poliofabrikken, som AJ Vaccines nu udbygger og øger produktionen betragteligt på. De er begejstrede for den nye ejers ambitioner og vilje til at investere i arbejdspladsen og siger begge, de kan mærke, at deres arbejdsglæde er vokset.

TEKST: LARS MADSEN
FOTO: MARK KNUDSEN

– Man bliver lidt træt, sukker Marianne Trans og kigger hen over bordet på sin kollega.

– Det gør man. Det er jo gamle nyheder, nikker Hanne Vinni Sørensen.

Det er weekendens Ekstra Bladet-artikel om deres arbejdsplads, AJ Vaccines, de to kolleger taler om. Artiklen handler om, at AJ Vaccines indstiller produktionen af ren stivkrampevaccination og nu kun vil producere en kombinationsvaccine, som også vaccinerer mod strubehoste. ”Sharia-sheiken dropper populær vaccine”, lyder avisens overskrift.

Historien bringer mindelser om den serie kritiske artikler om AJ Vaccines’ saudiarabiske ejer, som Ekstra Bladet bragte i begyndelsen af 2017, hvor AJ Vaccines formelt overtog Statens Serum Instituts vaccineproduktion. Alt det med sharia-sheiken synes Hanne og Marianne efterhånden er ”lidt belastende hele tiden at blive konfronteret med”. Og lad os bare sige, at weekendens artikel ikke just er journalistik, der imponerer dem, for historien handler om en flere år gammel beslutning taget længe før sheikens indtog.

– Det er WHO, der har anbefalet, at lægerne går over til at bruge kombinationsvaccinen. Og det er på verdensplan, at man nu dropper den rene stivkrampevaccine, forklarer Hanne.

– Der må gerne være fokus på AJ Vaccines, men vi savner lidt positiv omtale. Der sker faktisk mange spændende ting herinde.

Klar til nyt

Da Hanne og Marianne og omkring 500 andre kolleger i 2014 fik at vide, deres arbejdsplads skulle sælges, kom det ikke for alvor bag på dem. Der havde flere gange været rygter om et muligt frasalg, fordi vaccineproduktionen gav underskud, og de følte sig begge klar til at prøve noget nyt. Om end Marianne, der var – og stadig er – ansat i kvalitetskontrolafdelingen, var bekymret for sit job. Modsat Hanne, der er laborant, arbejder købmandsuddannede Marianne nemlig som ufaglært.

– Personligt havde jeg en meget stor usikkerhed for hvad nu, hvis de nye ejere kun ville have faglærte? Men da den nye ejer var fundet, fik vi hurtigt at vide, at de selvfølgelig ville beholde alle.
En hel del af deres kolleger valgte dog at sige deres job op i den periode. Op mod halvdelen, siger nogle beregninger. 

– Jeg vil ikke kalde det en flugt, men nogle foretrak selv at vælge, hvem de skulle arbejde for. Selv syntes jeg bare, salget var vildt spændende – jeg savnede noget af det drive, der kan være i det private, siger Hanne.

Penge og indflydelse

Både Hanne og Marianne fortæller om en statslig arbejdsplads, der blev mere og mere nedslidt og presset.

– Poliofabrikken, hvor jeg sidder, har nogle år på bagen, og det er meget tydeligt. Udstyret er ved at være udtjent, og mange ting går i stykker, siger Hanne.

– Der var ikke blevet investeret i Statens Serum Institut i mange år, og det er lige før, vores udstyr kunne komme på museum, fordi man bare har lappet på alt, man kunne, siger Marianne.

– Men nu sker der noget, fortsætter Hanne:

– Der skal bygges ud, og vi ansætter folk, og det er nok det, jeg som medarbejder har gået og ventet på. WHO har besluttet, at polio skal udryddes på verdensplan, og derfor skruer vi kraftigt op for produktionen og skal også bygge nyt til fabrikken. Vi bliver alle inddraget i den proces. Alle kan sige deres mening, og selv om der selvfølgelig ikke er ubegrænsede midler, har jeg en følelse af, at jeg rent faktisk har indflydelse på mit arbejde.

Marianne, som i det daglige sidder et helt andet sted i organisationen end Hanne, har samme oplevelse.

–  Der er kommet mere info fra ledelsen og ned til gulvet om, hvad vi laver, og hvorfor vi gør det. Det bliver også meldt ud, når vi når nogle af de delmål, vi har sat – så er det ”vi nåede det, fantastisk!”. Førhen vidste jeg ikke rigtig, om tingene nåede i mål. Jeg lavede bare mit eget arbejde og sendte det videre, men nu ved jeg, at hvis jeg ikke når min deadline, så er der måske en container ude i lufthavnen, der skal flyve tom til Australien. Jeg synes faktisk, det er positivt, for nu ved jeg mere om, hvad mit arbejde er en del af, og derfor giver det også mere mening efterhånden.

Flere folk på godt og ondt

Den nye ejers ambitioner og økonomiske kræfter har også betydet, at der siden januar er blevet ansat en del nye medarbejdere. Det kan mærkes på pladsen, som er trang – eksempelvis er der nærmest ingen mødelokaler tilbage, og interviewet med Hanne og Marianne må henlægges til et smårodet lokale på førstesalen i en kontorpavillon. Medarbejderne mærker det også til frokost, hvor der er stoleleg i kantinen og lang kø til maden. Til gengæld er det positivt, at vaccinefabrikken nu kan tiltrække mere erfarne medarbejdere end tidligere, fortæller Marianne.

– Førhen fik vi nærmest kun nyuddannede ansøgere. Nu kommer der rigtig mange med erfaring, og det giver en masse ny energi og nye input. Jeg har været her i over 20 år, og så kan man jo godt komme til at køre lidt i samme rille, ikke?

– På poliofabrikken var vi 32 i starten af året. Ved udgangen af året vil vi være 60. Og det er hele vejen rundt, ikke kun hos os, at der opnormeres, siger Hanne.

Tilpasningsforhandlinger var ilddåb

Da AJ Vaccines overtog vaccineproduktionen den 16. januar i år, mistede laborantgruppen sin tillidsrepræsentant, som var blevet tilbage i den statslige del af seruminstituttet. I marts blev der valgt en ny, og det blev Hanne, mens Marianne er stedfortræder. De kendte hverken hinanden eller hvervet som tillidsrepræsentant, men her otte-ni måneder senere har de allerede oplevet en del, fortæller Hanne.

– Ilddåben var tilpasningsforhandlingerne, hvor vi skulle finde en overgang fra statslige til private overenskomster. Det vigtigste for os var at få lokalaftalerne med over, mens det vigtigste for ledelsen var, at vi droppede den betalte frokost. Vi har fået syv pct. i lønstigning for at droppe frokosten, vi har fået ny overenskomst, og de overdragne medarbejdere har fået deres overenskomstmæssige goder med indtil 1. april 2018, hvor de også overgår til Industriens Funktionæroverenskomst.

Efter forhandlingerne er både Hanne og Marianne begyndt på de obligatoriske kurser for tillidsrepræsentanter, hvilket de er rigtig glade for. De første måneder kunne der trods alt godt opstå situationer, de ikke følte sig helt klædt på til at håndtere. Men i de tilfælde har de haft en rigtig god dialog med HK it, medie & industri Hovedstaden, siger Hanne.

– De er på med det samme, hvis vi ringer eller skriver. Vi er rigtig glade for dem og får al den hjælp, vi kan bruge.
Laboranterne har også stiftet en klub og på få måneder fået 22 nye medlemmer. Nu ser medarbejderne frem til nye forhandlinger i 2018, hvor forventningen er, at ikke mindst spørgsmålet om løn vil fylde meget. 

– Jeg vil dog sige, at vi måske ikke var så vildt dårligt lønnede i staten, som mange troede – ikke når man regner pension og frokost med. Men nu skal vi finde ud af, om vi er bagud lønmæssigt eller ej. HK er ved at lave en lønstatistik (i november 2017, red.), og vi skal jo gerne op og ligge nogenlunde på niveau med andre privatansatte. Vi forventer, at forskellen mellem os og andre i tilsvarende jobs bliver udlignet, siger Hanne.

– Vi tror umiddelbart, at vi ligger under bunden i forhold til andre privatansatte, tilføjer Marianne.

Julegaver er nyt

Trods Ekstra Bladets overskrifter kan Hanne og Marianne berette, at der ikke er meget sharia over at arbejde på AJ Vaccines. Godt nok er julefrokosten aflyst i år, men det er kun, fordi medarbejderne i stedet får en jubilæumsfest i januar. Her skal de fejre deres etårsfødselsdag som privatansatte.

Det har i hvert fald ikke noget at gøre med, at julen ikke må markeres, fastslår Hanne.

– Vi får julegaver i år, siger hun.

– Det har vi aldrig fået før.

Arbejdsmiljø Overenskomst

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk