Du kan i øjeblikket ikke logge ind med NemID på Mit HK , det skyldes en fejl hos NemID.
Du kan logge ind med brugernavn/adgangskode, hvis du tidligere har oprette en, eller du kan anvende MitID
Min HK-adgangskode virker ikke (er blevet låst)
Det er kun dig selv, der kan oprette en HK-adgangskode. Hvis din adgang er låst, skal du logge ind med NemID og herefter selv oprette din HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Jeg har glemt min HK-adgangskode
Log ind med NemID, hvorefter du kan oprette en ny HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Det er første gang, jeg logger på Mit HK
Så har du ikke en HK-adgangskode endnu. Du skal først logge ind med NemID, og herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Skal jeg altid logge ind med NemID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit NemID?
Ja, det kan du godt.
Jeg har tekniske problemer med at logge ind
Oplever du tekniske problemer med at logge ind, kan du ringe på: 4437 1563 i åbningstiden, som er 6.00-24.00
14. december 2017 | HK Stat | Tom Gotfred
Formand for HK Stat Rita Bundgaard mener, at Finansministeriet misbruger og fejltolker statens lønindeks fra Danmarks Statistik.
Når der kommer flere ansatte med en højere løn på en arbejdsplads, vokser de samlede udgifter til løn. Den stigning siger ikke noget om, hvor meget den enkelte medarbejders løn stiger.
Med den enkle pointe løfter en af andets fremmeste statistikhjerner, rigsstatistiker Jørgen Elmeskov, en faglig pegefinger over for Finansministeriets måde at bruge lønindekset fra Danmarks Statistik.
Det er med tal fra netop dette lønindeks, at innovationsminister Sophie Løhde (V) i denne uge kræver stop for en påstået lønfest blandt statens ansatte. Argumentet er, at de statsansattes løn – som bliver aftalt ved centrale forhandlinger og reguleret i forhold til lønudviklingen på det private arbejdsmarked – ser ud til at være steget lidt hurtigere end de privatansattes siden 2008.
Læs på avisen.dk: Løhde kritiseres for hokus pokus-tal: "Det er jo ren propaganda"
Problemet er bare, at lønindekset kun fortæller, hvordan gennemsnitslønnen for alle statens ansatte udvikler sig over tid. Derimod siger indekset ikke noget om, hvordan de forskellige faggruppers løn, fx HK’ernes, har udviklet sig. Det fremgår af en kommentar, rigsstatistikeren lagde på Danmarks Statistiks hjemmeside tirsdag den 12. december 2017.
Samme dag, som flere aviser med Finansministeriet som kilde og med store bogstaver fortalte, at både stats- og andre offentligt ansatte har haft større lønstigninger end de privatansatte de senere år. Og at innovationsministeren derfor kun vil aftale små lønstigninger, så det påstående forspring til de private kan blive neutraliseret.
'Lidt forsimplet så viser lønindekset udviklingen i gennemsnitslønnen i henholdsvis den private og offentlige sektor. Det er i princippet nemt at forholde sig til, men man skal være opmærksom på, at det indebærer, at forskellige sammensætningsændringer slår igennem i tallene,' skriver rigsstatistikeren blandt andet.
Og Jørgen Elmeskov uddyber: 'Hvis der på en given offentlig arbejdsplads er en nettotilgang af relativt højtlønnede medarbejdere, vil dette vise sig som en lønstigning, selv hvis alle lønninger for de enkelte medarbejderkategorier er fastfrosne.'
Et tjek i Finansministeriets egen forhandlingsdatabase viser, at rigsstatistikeren har ret.
Personalesammensætningen og dermed forholdet mellem højt- og lavtlønnede har stor betydning for, hvor meget den samlede lønudgift vokser. Gennem de seneste 10 år er statens udgifter til løn påvirket af, at der er kommet flere højtlønnede medarbejdere og færre lavtlønnede. Se tallene* her:
OAO rummer fx HK’ere og 3F’ere, CO10 politifolk, socialrådgivere og kordegne og AC djøf’ere, magistre og psykologer.
*Tallene er fra Finansministeriets Forhandlingsdatabase. De omfatter den samlede løn, incl. pensionsbidrag, særlig feriegodtgørelse, ATP, arbejdsmarkedsbidrag over- og merarbejdsbetaling, engangsvederlag m.v..
Gennemsnitslønnen for en akademiker i staten er her i 2017 på 581.681 kroner, mens en medarbejder fra OAO-området – det er fx HK’ere, 3F’ere og konstabler – i gennemsnit tjener 402.616 kroner. Altså en forskel på 179.065 kroner om året pr. fuldtidsmedarbejder, også kaldet årsværk. Akademikernes gennemsnitsløn er næsten 31 procent højere end OAO-medarbejders løn.
Rita Bundgaard, formand for HK Stat og central forhandler ved vinterens armlægning i Finansministeriet om nye overenskomster for alle statens ansatte, mener, at ministeriet fejltolker og misbruger lønstatistikken:
- Det siges, at der findes 3 slags løgne: løgn, forbandet løgn og statistik. Den måde, Finansministeriet nu bruger lønindekset fra Danmarks Statistik, viser, at der er noget om snakken. I hvert fald holder det ikke vand, når Finansministeriet hævder, at de statsansattes løn løber fra de privatansattes, siger Rita Bundgaard.
- Derfor er jeg er glad for, at chefen for Danmarks Statistik nu bringer nogle nødvendige forbehold ind i debatten om, hvad man kan bruge lønindekset fra Danmarks Statistik til. Der er en god grund til, at mine medlemmer ikke har oplevet den lønfest, Finansministeriet prøver at italesætte op til OK-forhandlingerne. Grunden er, at HK’erne og mange andre statsansattes beskedne lønudvikling ikke forklarer den samlede stigning i lønsummen. Ændringer i sammensætningen af personalet har stor betydning for lønudviklingen.
Rita Bundgaard tilføjer, at det også påvirker forholdet mellem gennemsnitslønningerne i staten og i det private erhvervsliv, hver gang staten udliciterer opgaver til det private, som før blev udført af de lavest lønnede i staten. Når det sker, falder gennemsnitslønnen på det private arbejdsmarked, mens den stiger i staten, forklarer HK Stat-formanden.
Log ind med NemID
Du kan altid bruge dit NemID til at logge ind på HK.dk. Hvis det er første gang du logger ind, skal du altid bruge dit NemID