Jobpatruljen har i år lavet næsten 3.000 interviews med unge. Foto: CompanYoung

Otte timer og 51 minutter. Så meget lader arbejdsgiverne de unge under 18 arbejde i gennemsnit, når de er på arbejde. Men det må de slet ikke, for loven siger, at grænsen går ved otte timer.

- Der er nogle unge, der arbejder op mod 16 timer i løbet af en vagt. De trækker statistikken helt vildt op. Men det er en indikation på, at de unge arbejder mere end tidligere og overskrider reglerne. Til gengæld er ugegennemsnittet faldet. Måske arbejder de færre gange hver uge, men mere når de så er på arbejde, fortæller jobpatruljekonsulent Jon Henningsen.


Arbejdstiden er ikke det eneste problem i de unges arbejdsliv. Faktisk har 92 % et job, hvor en eller flere regler overtrædes. Og det er ofte i de mindre virksomheder, at den er gal.

- De små virksomheder har ikke et stort hovedkontor i ryggen og jurister, der har styr på reglerne. Det er ofte enkeltpersoner, der ikke har samme overblik, siger han.

Han tilføjer, at de større arbejdspladser ikke går helt fri.

- Vi ser også fejl i de helt store koncerner, men de er sjældent lige så graverende, og der er større forståelse, når vi siger noget til dem. De store firmaer er mere opmærksomme på, at reglerne er der, siger Jon Henningsen.

 

”De skal opføre sig ordentligt”

Hos HK Handel er faglig chef Kim Jensen meget utilfreds med, at de unge sættes til at arbejde på ulovlige vilkår.

- Jeg synes ikke, at man kan være bekendt at misbruge de unge mennesker. Det er deres første møde med arbejdsmarkedet. Når man ansætter de unge for at spare penge, så har man en forpligtelse til at give dem en ordentlig introduktion til arbejdsmarkedet, herunder at overholde de regler, der gælder, siger han og tilføjer:

- Jeg bliver sgu sur.

Han mener, at virksomhederne alt for ofte svigter:

- Pilen peger på arbejdsgiveren. De skal opføre sig ordentligt. Det er deres ansvar at sørge for, at reglerne overholdes.

 

Stadig problemer med arbejdsforholdene

I sommeren 2017 talte Jobpatruljen med 2.950 unge – 1.245 af de interviews blev foretaget i supermarkeder/detailhandel. Jobpatruljens tur rundt i landet afslørede, at der stadig er mange problemer med arbejdsmiljø og arbejdsvilkår for de unge.

 • 92 % har et job, hvor en eller flere regler overtrædes.
 • 51 % får ikke løn under sygdom, selvom de har ret til det.
 • 39 % har ikke fået ordentlige instruktioner om hvordan de løfter.
 • 28 % løfter eller skubber for meget/for tungt.
 • 18 % skal selv finde afløser ved sygdom.
 • 9 % har ikke en ansættelseskontrakt.

Sådan må unge arbejde

Unge under 18 må ikke arbejde lige så meget som voksne. Det er reguleret i Bekendtgørelse om unges arbejde og betyder blandt andet at:

 • Er du under 13 år, må du som udgangspunkt ikke arbejde for en arbejdsgiver.
 • Er du mellem 13 og 14 år, må du højst arbejde to timer på skoledage og syv timer på fridage. Din ugentlige arbejdstid må ikke overstige 12 timer i uger med skoledage og 35 timer i uger, hvor der er helt skolefri.
 • Er du mellem 15 og 17 år og går i skole, må du arbejde otte timer om dagen på fridage. Den ugentlige arbejdstid må ikke overstige 12 timer i uger med skoledage og 40 timer i uger, hvor der er helt skolefri.

Du kan læse mere om reglerne for unge og arbejde her.

Kort om Jobpatruljen

 • De fleste kender Jobpatruljen fra de årlige sommerkampagner, hvor Jobpatruljen taler med flere tusinde unge ude på arbejdspladserne om deres rettigheder. Men Jobpatruljen vejleder faktisk hele året både unge, forældre og virksomheder, så unge kan få den bedst mulige start på arbejdslivet.
 • Jobpatruljen varetages af HK og 3F med støtte fra en bred række af fagforeninger under LO.
 • Se mere på Jobpatruljens hjemmeside.