HK.dk logo

Butiksansat: Få tjek på arbejdstiden i påsken her

10. januar 2018  |  HK Handel

Som butiksansat har du ret til at blive kompenseret for helligdagene i påsken. For nogle butiksansatte er der nu også mulighed for at bruge timerne i en anden arbejdsplanperiode. Få styr på reglerne her – også de nye.


Foto: Tone Thoresen / Koalitionen


Er du i tvivl?
Er du i tvivl, om du har fået den rette reduktion i din arbejdstid?
Du er altid velkommen til at kontakte din lokale HK-afdeling på tlf. 7011 4545. Her kan du sammen med en medarbejder få hjælp til at gennemgå din vagtplan.

Butiksansatte skal have lige så meget ud af påskehelligdagene som alle andre. Derfor er der i overenskomsten særlige regler for helligdage. I påsken gælder det for helligdagene skærtorsdag, langfredag, påskedag og 2. påskedag. Uanset om du skal arbejde i helligdagene, eller om din fridag falder på en helligdag, er der kompensation at hente.

Der kan være lidt forskel alt efter, hvilken overenskomst du er ansat under, men nedenfor finder du reglerne i de største overenskomster. Regnestykket er baseret på de fire påskehelligdage, men rammer din arbejdstidsplan andre helligdage, skal de også modregnes.

Hvis du er i tvivl om, hvilken overenskomst der gælder for dig, kan du se det ved at logge ind på Mit HK øverst på siden.

Er der ikke overenskomst på din arbejdsplads, så gælder de regler, der står i din ansættelseskontrakt, eller de vilkår, du selv har aftalt ved din ansættelse. Du kan altid kontakte din lokale HK-afdeling på 7011 4545, hvis du er i tvivl om noget.

Butiksoverenskomsten med Dansk Erhverv Arbejdsgiver

Fuldtidsansatte
Fuldtidsansatte får kompenseret helligdage med 7,5 time.

I den arbejdsplanperiode, der indeholder skærtorsdag, langfredag, påskedag og 2. påskedag, skal du arbejde 4 x 7,5 time = 30 timer mindre uanset om du arbejder, skulle have arbejdet eller have fri i helligdagene.

Det vil sige, at din arbejdsgiver i denne arbejdsplanperiode, hvis du har en arbejdsplanperiode på 16 uger, kun kan planlægge med 562 timer mod normalt 592 timer, men du skal have løn for alle 592 timer.

Deltidsansatte
Deltidsansatte med over 10 timer om ugen i gennemsnitlig arbejdstid får reduktion i arbejdstiden for helligdage, uanset om du arbejder, skulle have arbejdet eller have fri i helligdagene. I den arbejdsplansperiode, der indeholder skærtorsdag, langfredag, påskedag og 2. påskedag, skal din arbejdstid reduceres således: 

  • Over 10 timer om ugen i gennemsnit: Du skal arbejde 4 x 3,5 timer = 14 timer mindre
  • Over 20 timer om ugen i gennemsnit: Du skal arbejde 4 x 4,5 timer = 18 timer mindre
  • Over 25 timer om ugen i gennemsnit: Du skal arbejde 4 x 5,5 timer = 22 timer mindre
  • Over 30 timer om ugen i gennemsnit: Du skal arbejde 4 x 7,0 timer = 28 timer mindre

Du får fuld løn også for de timer, du skal arbejde mindre.

OBS: Ny aftale om udskydelse af reduktionstimer
Som et forsøg, kan du nu under visse forudsætninger få udskudt dine reduktionstimer til en anden arbejdsplanperiode. Dette gælder både fuldtids- og deltidsansatte. Se den blå boks i bunden af denne artikel. 


Butiksoverenskomsten med DIO II

Under denne overenskomst reduceres ikke for påskedag. Dermed er det kun 3 dage, der reduceres for i påsken.

Fuldtidsansatte
Hvis butikken holder åbent på helligdagen, skal din arbejdstid i arbejdstidsplanen reduceres med det antal timer, du skal arbejde på helligdagen. Det betyder, at du i en arbejdsplansperiode, hvor du fx arbejder 8 timer på 2. påskedag, skal have 8 timer fri på en anden arbejdsdag med fuld løn. Hvis din fridag falder på en helligdag, hvor butikken holder åbent, skal du have en ny fridag (svarende til 7,5 time).

Du skal altså arbejde mindre i arbejdsplanperioden, men til din sædvanlige løn.
Hvis butikken holder lukket på helligdagen, skal din arbejdstid i arbejdstidsplanen reduceres med det antal timer, du skulle have arbejdet på helligdagen (fri med løn). Hvis din fridag falder på en helligdag, hvor butikken holder lukket, skal du have en ny fridag (svarende til 7,5 time).

Deltidsansatte
Hvis butikken holder åbent på helligdagen, får du reduceret din arbejdstid med de timer, du skal arbejde på helligdagen. Det betyder, at du i den arbejdsplanperiode, hvor du fx arbejder 4 timer 2. påskedag, skal have 4 timer fri på en anden arbejdsdag med fuld løn.

Hvis butikken holder lukket på helligdagen, får du reduceret din arbejdstid med de timer, du skulle have arbejdet på helligdagen (fri med løn).

OBS: Ny aftale om udskydelse af reduktionstimer 
Som et forsøg, kan du nu under visse forudsætninger få udskudt dine reduktionstimer til en anden arbejdsplanperiode. Dette gælder både fuldtids- og deltidsansatte. Se den blå boks i bunden af denne artikel. 

Overenskomsten med Coop Butik samt BA og SFU

Ansatte med mere end 10 plantimer skal have reduceret arbejdstiden for skærtorsdag, langfredag, påskedag og 2. påskedag. Der skal kompenseres for dagene, uanset om butikken har åben eller ej, og uanset om du er på arbejde eller ej.

Der kompenseres i arbejdstiden med 1/5 af dine plantimer (timer på din kontrakt) for hver dag, der skal kompenseres for. Er dine plantimer fx 30 timer, betyder det, at arbejdstiden skal reduceres med 30 timer divideret med 5 = 6 timer gange med 4 dage = 24 timer i alt for påsken. Men du skal have din normale fulde løn.

Reducering i arbejdstiden kan planlægges i perioden 2 uger før helligdagen, ugen helligdagen falder i eller 2 uger efter helligdagen. Det skal så vidt muligt gives som hele dage.

Deltidsansatte
Deltidsansatte skal have overtidsbetaling, hvis de arbejder ud over den reducerede arbejdstid for en fuldtidsansat.

OBS: Ny aftale om udskydelse af reduktionstimer
Som et forsøg, kan du nu under visse forudsætninger få udskudt dine reduktionstimer til en anden arbejdsplanperiode. Dette gælder både fuldtids- og deltidsansatte. Læs mere i den blå boks nedenfor. 

OBS: Ny aftale om udskydelse af reduktionstimer

Vil det passe dig bedre at holde fri i en anden arbejdsplanperiode? Det er nu blevet muligt at udskyde dine reduktionstimer til en anden arbejdsplanperiode, hvis du og din arbejdsgiver kan blive enige om en aftale. Aftalen kan være på dit initiativ eller på din arbejdsgivers.

Dette skal være opfyldt, når du indgår en aftale:

  • Du skal have været ansat mindst 3 måneder. 
  • Aftalen skal være skriftlig og skal indgås for hver planperiode, der er reduktionstimer, der udskydes.
  • Det skal fremgå af aftalen, hvornår de udskudte reduktionstimer skal afholdes og der skal tages hensyn til dine ønsker for hvornår timer skal afvikles.
  • Reduktionen skal ske i hele dage, medmindre du ønsker noget andet og din arbejdsgiver accepterer dette. Hvis du fratræder, før du når at afvikle de udskudte reduktionstimer, er der indgået aftale om, hvordan de i så fald skal udbetales. Du kan få en kopi i din lokale HK-afdeling af den aftale, der gælder for dig.

Ovenstående aftale om udskydelse af reduktionstimer gælder følgende overenskomster: Butiksoverenskomsten med Dansk Erhverv Arbejdsgiver og HK Handel, Butiksoverenskomsten med DIO II og HK HANDEL, Butiksoverenskomsten mellem Coop Danmark og HK HANDEL, BA og SFU Butiksoverenskomsterne mellem Brugsforeningernes Arbejdsgiverforening og HK HANDEL, Overenskomsten for servicestationerne mellem Energi- og servicestationerne og HK HANDEL.
Det er indtil videre en forsøgsordning, der alene er gældende til 29. februar 2020, hvor der skal forhandles ny overenskomst. 


Send besked til forfatter


Annuller

Brug for HK?

Ring til os

FAGFORENING

7011 4545
Åben i dag 8.00-17.00

Torsdag 8.00-17.00
Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket
Søndag Lukket
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00

A-KASSE

7010 6789
Åben i dag 8.00-17.00

Torsdag 8.00-17.00
Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket
Søndag Lukket
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Ring til os

FAGFORENING

7011 4545
Åben i dag 8.00-17.00
Torsdag 8.00-17.00
Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket
Søndag Lukket
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00

A-KASSE

7010 6789
Åben i dag 8.00-17.00
Torsdag 8.00-17.00
Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket
Søndag Lukket
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk