GVU – Grunduddannelse for Voksne – var et tilbud til personer over 25 år med relevant erhvervserfaring, der gerne ville have en erhvervsuddannelse. Ordningen blev erstattet af EUV-1 i 2015, og det har fået mange til at tro, at de ikke længere kan færdiggøre deres GVU, men i stedet skal starte forfra.

- Det er helt forkert. Man kan sagtens færdiggøre sin GVU. Det eneste krav er blot, at der ikke er gået mere end 6 år, siden du fik godkendt din ansøgning, siger Martha Skrydstrup, der er uddannelses- og erhvervsvejleder på Aarhus Business College.

Hun mener, at alt for mange ikke får færdiggjort den uddannelse, der kan løfte dem fra ufaglært til faglært.

- Når jeg gennemgår mine lister, kan jeg se, at der er mange, der har fået godkendelsen, men aldrig gennemført uddannelsen. Og det er rigtig ærgerligt. Især hvis det er fordi, de tror, at muligheden er forpasset, efter GVU blev til EUV-1, siger hun.

Med en erhvervsuddannelse bliver mulighederne på arbejdsmarkedet langt bedre, og derfor er der rigtig god grund til at få støvet godkendelsen af, og komme i gang med uddannelsen. Det mener Lotte Persen, der i dag arbejder som stiftsassistent hos Århus Stift.

- Jeg startede her i huset som servicemedarbejder. Jeg tog på et tidspunkt en snak med min chef om, at jeg gerne ville have uddannelse som assistent i kontor administration, og vi blev enige om, at jeg skulle tage en GVU. Det er jeg rigtig glad for i dag, fortæller hun.

Uddannelsen betyder nemlig, at hun har fået flere opgaver.

- Det giver da noget selvtillid, at man har papir på sine kompetencer. Men det har også givet mig en hel masse viden om og forståelse for, hvorfor arbejdet skal gøres på den måde, vi gør det, siger hun.

 

Er du en af dem, der tror at din GVU ikke kan færdiggøres?

Lotte Persen har fået flere spændende arbejdsopgaver efter hun færdiggjorde sin GVU.

 

Lotte Persen var i perioder væk fra jobbet, for at gå i skole, men det har ikke været et problem for hverken hende eller arbejdspladsen, mener hun.

- Med lidt planlægning og forståelse fra alle parter, så kan det sagtens lade sig gøre. Der lå selvfølgelig opgaver på mit skrivebord, da jeg kom tilbage, men mine kollegaer var også helt indforstået med, at de skulle lave lidt mere, mens jeg var væk. Så med fælles hjælp, fik vi det til at fungere, siger hun.

Derfor opfordrer hun alle til at få færdiggjort GVU-uddannelsen inden det er for sent.

- Uddannelsen har givet mig et sjovere arbejdsliv. Jeg føler, at jeg er meget mere med i huset i forhold til dengang jeg var servicemedarbejder. Det var ikke et fuldtidsarbejde, så jeg gik hjem, når de andre skulle til frokost. Derfor havde jeg ikke muligheden for at være med i den snak, der er mellem kollegaer. Men mest af alt, har uddannelsen givet mig mulighed for at udvikle mig i mit arbejdsliv, og det er jeg rigtig glad for, siger hun.

Ifølge Martha Skrydstrup, er det forskelligt, hvad du skal gøre, for at blive færdig med din GVU – alt afhængig af, hvad du laver i dag.

- Hvis du har en GVU-plan liggende i skuffen, eller ikke kan finde den, så skal du kontakte den handelsskole, hvor du fik lavet din GVU-plan og få en snak om, hvordan og hvornår, du kan komme i gang med de fag, du mangler, siger hun.

Når du har fundet din GVU-plan frem, skal du gå til din arbejdsgiver og få opbakning til at gennemføre den. Arbejdsgiverne får lønrefusion fra VEU-systemet, for de dage, du er i skole.

Er du ledig, så er det jobcentret, du skal have fat i, så I kan lave en jobplan for at få gennemført GVU-planen.