Han har altid været glad for at bruge hovedet. Og alligevel skulle Jimmy Harbo blive 42 år, før han fik en kompetencegivende uddannelse.

- Jeg røg ud hjemmefra tidligt, så jeg blev nødt til at tjene nogle penge. Derfor begyndte jeg at arbejde ufaglært på lager. Som 23-årig mødte jeg min hustru, som var i gang med en længere universitetsuddannelse. I dag har hun en PhD, og gennem alle hendes mange studieår, har jeg hevet pengene hjem til familien, fortæller Jimmy Harbo.

Han tog med glæde opgaven som familiens primære forsørger på sig, men som årene gik, voksede også ønsket om selv at indtage skolebænken. Derfor krævede det ikke stor betænkningstid, da han sidste år blev tilbudt muligheden for at uddanne sig til lagerlogistikoperatør på Learnmark Horsens.

- Det var den perfekte uddannelse for mig, hvor jeg kunne trække på mine mange års erfaring og samtidig få indblik i en masse nyt, der vedrører mit job, fortæller han.

 

I skole for første gang i 27 år
Da Jimmy Harbo for første gang trådte ind i klasselokalet, var det en på alle måder uvant følelse. Det var nemlig 27 år siden, han sidst havde været på andet en kortere kurser.

- Der sad en masse 20-årige, og jeg følte mig lidt malplaceret. Men de viste sig nu som fantastiske samarbejdspartnere. De vidste en masse om ny teknik, mens jeg havde en masse praktisk erfaring, så vi supplerede hinanden perfekt, husker han.

Uddannelsen var hård. For Jimmy Harbo blev den komprimeret til knap et års skolegang på fuld tid, fordi han fik merit i en hel del fag. Det betød så samtidig, at opgaver og eksaminer kom med meget kort tids mellemrum.

Men det gik godt. Meget godt, faktisk.

- Jeg fik høje karakterer gennem hele forløbet, og det føltes som en kæmpe sejr, da jeg afsluttede uddannelsen. Jeg havde bevist, at jeg godt kunne, også selvom jeg er lidt gammel, siger han med et glimt i øjet.

 

Er kvalificeret til at blive mellemleder
I dag er Jimmy Harbo tilbage på sin arbejdsplads, Tjellesen Max Jenne i Vejle. Og selvom jobbet i udgangspunktet er det samme som før, kan både han og arbejdspladsen nyde godt af hans nye kompetencer.

- Mit arbejde er blevet mere interessant, fordi jeg nu har et indblik i, hvordan det hele hænger sammen. Når uventede situationer opstår, kan jeg lettere udtænke en løsning selv. Det er også blevet meget sværere at brokke sig, fordi jeg nu kan sætte mig ind i baggrunden for de beslutninger, der bliver taget, fortæller han.

Med sin nye uddannelse er Jimmy Harbo ikke bare gået fra ufaglært til faglært. Han har fået en overbygning, som den typiske faglige medarbejder ikke har. Den giver ham kvalifikationer til at varetage et mellemlederjob i branchen.

Han har selv mod på mere uddannelse, og opfordrer ofte sine kollegaer til også at efteruddanne sig.

- Folk er slet ikke klar over, hvor store guldkorn, der ligger og venter på dem i form af uddannelse. Så saml dog guldkornene op, opfordrer den nyslåede lagerlogistikoperatør.

Artiklen er opdateret 17. januar 2018