Som så meget andet interessant startede det en tidlig morgen på Roskilde Festivalen.

Tobias Løfgren fik en opringning sådan omkring otte-tiden – men vel at mærke fra hans eget gymnasium, der lige ville høre om, han gerne ville med Forsvarets Efterretningstjeneste til EM i IT-sikkerhed i Malaga.

Den udfordring var så interessant, at han valgte at sige ja. Først skulle han dog lige sætte sig ind i emnet.

”Jeg vidste faktisk ikke meget om IT-sikkerhed, da de ringede,” erkender Tobias Løfgren i dag. Til hverdag går Tobias Løfgren i 3G på HTX i Roskilde, hvor han læser på matematik- og IT-linjen.

LØSE EN STRIBE OPGAVER

Han kunne dog ikke vade lige ind i konkurrencen. I første runde brugte han en uges tid på at løse en række opgaver på nettet. Da han slap gennem den del, blev han sammen med 10 andre inviteret ind til et forløb hos Forsvarets Efterretningstjeneste på Kastellet i København.

”De underviste os både i tekniske ting som netværkssikkerhed, men også i at arbejde sammen som hold. Det er ret hektisk, når man kommer under pres, og kun har otte timer til at løse en stribe opgaver,” fortæller Tobias Løfgren.

I løbet af efteråret deltog han i så mange Capture the Flag-konkurrencer, som han kunne overkomme. De konkurrencer har en del til fælles med den europæiske konkurrence.

”Vi konkurrerede bl.a. i Attack & Defence, hvor man skal angribe de andres servere samtidigt med, at man skal beskytte sin egen. Derudover var der en hardware-konkurrence og et oplæg, man skulle holde for dommerne.”

Under selve EM-konkurrencen kom det danske hold skidt fra start, da de først fik en hardware-opgave. Senere på dagen gik det bedre for holdet, og Tobias Løfgren holdt et oplæg om SQL-Injection for de 15 dommere og hele salen. Samlet betød det, at holdet krøb op af listen og endte på en 8. plads ud af de 15 deltagende lande.

WEBUDVIKLING SOM 12-ÅRIG

Ved siden HTX-studierne har Tobias Løfgren sit eget firma, hvor han løser .NET opgaver. For tiden laver han programmer for et firma, der leverer udstyr til mekanikere.

”Det begyndte vist med, at jeg lavede webudvikling som 12-årig. Så rykkede jeg langsomt over til software, indtil jeg begyndte at tage det mere seriøst, da jeg var 15, hvor jeg stiftede mit eget firma. Siden flyttede jeg hjemmefra, da indtægterne var store nok til at betale huslejen. Og i dag laver jeg full-stack og .NET udvikling.”

Efter sommerferien regner han med at søge ind på ITU for lære mere om programmering. Han overvejer især ITU’s nye data science-linje, men har endnu ikke bestemt sig.
Overraskende nok bliver det næppe IT-sikkerhed, han specialiserer sig i.

”Der er meget tys-tys inden for IT-sikkerhed, og jeg tror egentlig, at jeg hellere vil arbejde med at udvikle programmer og være i kontakt med mennesker. Men måske forsøger jeg at komme afsted med holdet igen næste år,” siger Tobias Løfgren.