Hvorfor blev du selvstændig?
- I 1996 blev jeg ansat hos en assurandør, der oplærte mig i at ringe ud til potentielle kunder og booke møder på forsikringsmæglernes vegne.

Ti år efter blev jeg selvstændig mødebooker, dels fordi min daværende arbejdsplads ikke længere havde timer nok til mig, men også fordi jeg var begyndt at komme i et iværksætterhus i Rødding, hvor jeg havde skaffet mig mine første selvstændige opgaver.

Jeg havde en opsparing på 120.000 kr., som fik det til at løbe rundt, indtil jeg kunne fakturere det meste af min arbejdstid.

Heidi Sandberg Christensen 

Hvordan finder du dine kunder?
- Jeg har fundet alle mine kunder gennem mit netværk. Jeg ville ikke have nogen virksomhed, hvis jeg skulle sidde og ringe kold kanvas for mig selv og skaffe kunder på den måde. Det ville være et helt vildt stressende liv. Det er i særdeleshed mine tidligere chefer, der har anbefalet mig.

Hvad var det sværeste ved at starte eget firma?
- Det sværeste for mig var momsregnskabet. Det havde jeg slet ikke begreb om. Min far hjalp mig med at få regnet moms ud og få et CVR-nummer. Han har været selvstændig i mange år, så det var ham, jeg trak på. Jeg har aldrig taget et kursus i regnskab, men hyrede en revisor, da der var gået to år. Min far syntes, jeg skulle sidde en gammeldags kassebog og lære, hvad pengene gik til for at få følingen med indtægt og udgifter. Efter to år havde jeg en bedre indtjening, og der fik jeg en revisor. Det var en lettelse at lade det gå over til revisoren, for jeg regnede forkert hele tiden.

Hvor lang tid gik der, inden du tjente en almindelig løn?
- Der gik vel halvandet til to år, inden jeg syntes, jeg havde kunder og arbejde nok.

Hvor har du din arbejdsplads i det daglige?

- Jeg har altid arbejdet hjemmefra, jeg har aldrig siddet i kontorfællesskab. Jeg har det rigtig godt med at sidde alene, for man skal koncentrere sig rigtig meget og være meget på, når man skal booke møder. Jeg har indrettet et kontor i mit hjem med hæve-sænke-bord og store computerskærme, der let kan drejes. Når man taler i telefon 25-30 timer om ugen, gælder det om at have de rigtige omgivelser, ellers bliver man hurtigt træt i hovedet. Når min arbejdsuge ikke er længere, skyldes det, at det er for hårdt at tale i telefon 37 timer om ugen.

Har du en pensionsopsparing?
- Jeg har startet en pensionsordning i de senere år. De første år, jeg var selvstændig, kunne jeg ikke. I de første fem år havde jeg ikke råd til at spare op.

Hvad gør du, hvis du mangler arbejde?

- Jeg har været god til at sætte penge til side. Når det har været gode tider, så har jeg sparet op, og så har jeg ædt af dem, når det har været dårlige tider. Jeg har aldrig fået arbejdsløshedsunderstøttelse, jeg har ædt af opsparingen og arbejdet på at få nogle nye kunder og har taget kurser. Jeg tager alt, hvad jeg kan, af kurser i HK. Det passer lige til mit fag, der er en masse om salg og kundeservice.

Hvad er det bedste ved at være selvstændig?
- For mig er det at være selvstændig og at passe mit firma lige så vigtigt som at trække vejret. Jeg kan ikke forestille mig at blive ansat et sted, og jeg kan heller ikke se nogen grund til det. Jeg synes, det ville være skrækkeligt, hvis jeg virkelig ikke kunne tjene penge i mit firma og blev nødt til at gå tilbage til at være ansat. Jeg skiller ikke arbejde og privatliv ad, jeg går og tænker firma hele tiden. Jeg brænder for det, jeg laver.

Heidi Sandberg Christensens tre bedste råd om at blive selvstændig:

Det er godt at have stor erfaring med sit fag. Hvis du har været ansat i en hel del år i det fag, du vil være selvstændig i, så har du en masse rutiner og erfaringer at trække på rent fagligt.

Du skal bruge det netværk, du har skaffet dig igennem dit arbejdsliv. Det er dem, der kender dig, og som præcist ved, hvad du kan præstere. Det handler tit om kemien mellem mennesker. 

Vær sikker på, at du har en økonomi, der kan holde til at starte op som selvstændig og til at være selvstændig. Det kan ikke nytte noget at have meget store udgifter hver måned til stort hus og dyr bil. 


Om Heidi Sandberg Christensen
/ 54 år
/ Selvstændig mødebooker i firmaet Sandbergs Erhvervsbooking, der primært booker for forsikringsmæglere og skadedyrsbekæmpere. 
/ Selvstændig siden 2006
/ Medlem af HK siden 1996
/ Arbejder fra hjemmet i Sommersted i Sønderjylland