Hvorfor blev du selvstændig?
- Jeg startede på uddannelsen som multimediedesigner i 2005.

På det tidspunkt var der mange, der gerne ville have lavet hjemmesider. Men der var ikke så mange, der kunne finde ud af det, så det startede jeg på.

Efter den første uddannelse læste jeg videre til grafisk designer. Det endte med, at jeg startede firma, fordi jeg fandt ud af, at der var nogen, der ville betale for det, jeg kunne. Takket være virksomhedsskatteordningen sparede jeg op i mit firma.

Så da jeg var færdiguddannet i 2010, havde jeg penge stående i min virksomhed, som jeg kunne leve for i et halvt år, mens jeg kastede mig ud i at blive selvstændig på fuld tid og fandt flere kunder.

Malene Hald 

Hvordan finder du dine kunder?
- Jeg meldte ud til mine kunder, at nu gik jeg fuld tid. Jeg skrev om det på min hjemmeside. Jeg sagde det også til min familie, jeg har en stor flok fætre og kusiner, og de arbejder jo også steder, der kan bruge nogen. Når man starter op, må man endelig ikke gå stille med dørene, man skal sige det til alle, man kender. For nylig har jeg brugt nogle år på at prøve at få noget netværk i bogbranchen, og jeg har for nylig sendt en mail til alle, jeg kender i forlagsbranchen, og vist en portfolie, jeg har opbygget med omslag og tilrettelægning, og spurgt, om de ville henvise mig videre til nogle af deres kolleger. Det har jeg fået nogle kunder på.

Hvad var det sværeste ved at starte eget firma?
- Det sværeste er at finde ud af det med pengene. Hvor meget skal man tage i timen, hvordan fakturerer man, hvordan laver man regnskab. Hvorfor er moms så sindssygt forvirrende? Jeg fik hjælp af en ven, der var økonomilærer på en handelsskole, som startede med at lave mit regnskab for mig og så sendte mig i retning af en revisor, så jeg kunne bruge tid på at lave det, jeg er god til, i stedet for selv at slås med det.

Hvor lang tid gik der, inden du tjente en almindelig løn?
- Der gik nok halvandet år.

Hvor har du din arbejdsplads i det daglige?
- Jeg sidder i et kontorfællesskab. Det er det sjette sted, jeg sidder, men det er første gang, jeg selv har været med til at starte det op. Det er vigtigt for mig, at jeg har et sted at tage hen, så jeg ikke sidder derhjemme i sutsko. Det er også noget med at kunne holde fri, når jeg kommer hjem, og det er noget med at have kolleger. Selvom vi ikke arbejder med de samme opgaver, så er de lige så meget mine kolleger, som hvis vi var fastansat et sted.

Har du en pensionsopsparing?
- Det har jeg on-and-off. Jeg har ikke indbetalt til den de sidste par år, men jeg har en. I slutningen af året kigger jeg altid på, hvordan omsætningen har set ud, og så sætter jeg noget ind på min pensionsopsparing, men det har jeg ikke fået gjort de sidste par år, fordi jeg har været på barsel.

Hvad gør du, hvis du mangler arbejde?
- Der har jeg is i maven og bruger tid på mine hængepartier. Jeg opdaterer min hjemmeside eller kigger på de 17 dokumenter på min computer, hvor jeg skriver ideer ned, og hvor jeg kan få ideen til, hvordan jeg skal skaffe arbejde.

Hvad er det bedste ved at være selvstændig?
- Fleksibiliteten, både i mit arbejdsliv og i mit privatliv. Fx betyder det, at jeg ikke stresser om morgenen, når jeg skal aflevere mit barn, det kan jeg gøre i det tempo, han har brug for.

Malene Halds 3 bedste råd om at blive selvstændig

Hvis der er noget, der har fungeret for mig som freelancer, så er det at arbejde i ret forskellige brancher. Så er man ikke så følsom over for skiftende konjunkturer, der gør, at de pludselig vælger ikke at bruge penge på grafisk design.

Sørg for at få professionel hjælp til alt det økonomiske. Få en revisor. Hvad må man trække fra, og hvad må man ikke trække fra på selvangivelsen? Jeg kender mange, der er gået kolde på den del af firmadriften.

Man skal have en digital tilstedeværelse. Du behøver ikke være på alle sociale medier, men man skal have en ordentlig hjemmeside, der er opdateret med kontaktoplysninger, og man skal være på det sociale medie, der giver mening for en.  Ikke at have en digital tilstedeværelse er fesent.

 

Om Malene Hald

/ 35 år
/ Grafisk designer og illustrator
/ Selvstændig på fuld tid siden 2010
/ Medlem af HK siden 1. juli 2015
/ Bor i København, hvor hun også sidder i kontorfællesskab.