HK.dk logo

Kommunernes kontrol bliver stadig mere effektiv

22. januar 2018  |  HK Kommunal  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Registersammenkøring, lokalkendskab og internt samarbejde i kommunerne forhindrer i stigende omfang snyd med sociale ydelser. Kontrol forventes at spare mere end 400 millioner kommunale udgiftskroner i 2017.

Den samlede effekt af kommunernes kontrolindsats er blevet målt siden begyndelsen af 2016, og foreløbige tal for 2017 giver forventninger om et resultat for hele året, der når op på 407 millioner kroner. Det er 19 procent mere end i 2016, og stigningen skyldes primært en mere professionaliseret håndtering, der forhindrer, at kommunerne udbetaler uberettigede ydelser.

Vurderingen kommer fra Kommunernes Landsforening (KL) og bygger på tal for 1. halvår af 2017. KL anslår antallet af sager til 3.500 i hele 2017, hvilket et 17 procent mere end i 2017. Størstedelen af sagerne opstår internt i kommunen, enten på initiativ af kontrolenheden selv eller efter henvendelse fra andre forvaltninger eller institutioner. Disse sager udgør 63 procent af den økonomiske effekt.

Cirka en fjerdedel af kontrollerne sker på baggrund af oplysninger fra Den Fælles Dataenhed, der laver registersamkøring på de kommunale ydelsesområder for kommunerne, og som begyndte sit virke i 2015. Derudover opstår der sager via henvendelser, der indløber anonymt eller fra Udbetaling Danmark, politi, skat og andre kommuner.

Uddannelsestilbud til kontrolfolket

HK Kommunal og KL har i fællesskab undersøgt kontrolmedarbejderes fremtidige kompetenceprofil, der er præget af et arbejdsområde med stor kompleksitet og stadigt større krav til kompetencer og analytiske evner. En lang række moduler på både kommunom- og diplomniveau indeholder elementer, der er rettet mod såvel kontrolmedarbejdere og andre, der skal forhindre udbetaling af uberettigede ydelser.

 

Et helt nyt modul på kommunomuddannelsen, "Viden og redskaber i kontroluddannelsen", blev udviklet i samarbejde med KL og HK Kommunal og havde sin debut sidste år, men blev hurtigt udvidet til det dobbelte omfang, dvs. fra fem til ti såkaldte ECTS-point. Uddannelsesinstitutionen COK har planlagt to forløb i år, nemlig i Aalborg i perioden april-juni, og i Odense fra august til december. Læs mere på COK's hjemmeside.


Ydelse og borgerbetjening

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk