HK.dk logo

Forhandlere sluppet løs på din overenskomst

23. januar 2018  |  HK Stat  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Mere end en måned efter, at de udvekslede krav med innovationsminister Sophie Løhde (V), kan fagforeningernes forhandlerne og deres regnedrenge og -piger nu komme i gang med at forhandle om nye overenskomster for HK’erne og de øvrige i alt 180.000 statsansatte.

Den lange pause har været led i en nervekrig med de offentlige arbejdsgivere om lærernes ret til en forhandlet aftale om deres arbejdstid i stedet for en lov. Siden mødet med Løhde op mod jul har Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU) med chefforhandler Flemming Vinther i spidsen nægtet at forhandle om OK18, før skolelærerne kunne berette om reelle forhandlinger med deres arbejdsgivere om deres arbejdstid.

Der er ansat lærere i både kommunerne (hvor der er langt flest) og i staten. På et møde mandag den 21. januar 2018 konstaterede topforhandlerne for de statsansatte, at der nu er gang i forhandlingerne mellem lærerne og de kommunale arbejdsgivere, mens det går mere trægt på statens område.

Men betingelserne for at sætte fart i de generelle forhandlinger om OK18 er til stede, konkluderede CFU-formand og chefforhandler Flemming Vinther:

- Vi går fra "lærerne først" til "sammen med lærerne". Vi går nu ind i forhandlingsrummet, men vi gør det skulder ved skulder med lærerne. Forhandlingsudskydelsen i 3 uger har tydeligt signaleret, at det er alvor, når vi siger, at vi står sammen om, at der skal optages og føres reelle forhandlinger med organisationerne på underviserområdet, og det krav er uformindsket, slår Vinther fast.

I HK Stat ser formand Rita Bundgaard, som er en topfolkene i CFU, frem til at uddybe og forhandle de mange krav, CFU på vegne af blandt andre HK Stats medlemmer har lagt på bordet foran innovationsminister Løhde.

- Vi går til forhandlingerne for at nå et resultat. Uanset forløbet frem til forhandlingsstart har vi en række krav, som vi mener skal indfries i en ny overenskomst fra 1. april. Det gælder fx mærkbare lønstigninger til alle, en fritvalgsordning med valgmulighed mellem løn, pension og frihed og overenskomstdækning af fridage 5. juni, juleaftensdag og 31. december. Vi mener i modsætning til vores arbejdsgivermodpart, at de statsansatte har fået for lidt. Og heldigvis er der råd til mere, siger Rita Bundgaard med henvisning til både den stærke danske økonomi og til HK Stats slogan for OK18.

I den oprindelige plan er der lagt op til at begynde de afsluttende forhandlinger i slutningen af uge 6, det vil sige omkring 8. februar. Foreløbig er den tidsramme ikke ændret, oplyser Rita Bundgaard.


OK18 Stat

Blogs

 Se flere blogindlæg

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk